INFOGRAFIE Din Piteşti pân' la Ploieşti. Bornele carierei lui Adi Mutu. Ce s-a schimbat în Liga I cât timp „Briliantul“ a fost plecat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Dana Mihai
FOTO Dana Mihai

TRASEU Adrian Mutu este un produs 100 % al clubului FC Argeş, dar destinul a făcut ca el să se întoarcă în România la Ploieşti, poate şi pentru că la Piteşti fotbalul e în moarte clinică.

Poveşti cu Mutu au fost şi vor mai fi destule. Datele şi cifrele sunt însă cele care nu pot păcăli niciodată. Mutu se întoarce acasă după 14 ani şi două luni de la ultimul său meci jucat sub culorile unei formaţii româneşti şi la aproape 17 ani de debutul său la seniori. Deşi a fost un puşti precoce, remarcat la naţionalele de juniori ale României, Adrian Mutu a fost aruncat în focul Diviziei A după majorat. Avea 18 ani şi un pic, când, pe 15 martie 1997, a intrat trei minute în partida FC Argeş – Oţelul 0-0, înlocuindu-l pe Marcel Abăluţă. Antrenorul de atunci al piteştenilor, Ion Moldovan, spune că „Mutu avea talent, tupeu şi experienţă, iar jucătorii mai bătrâni apelau la toate mijloacele, permise sau nepermise, ca să-l oprească la miuţele de la antrenamente”.

Click pe imagine pentru a mări

adrian mutu Infografie Dana Donciu

Deşi începuse să joace, Mutu a dat primul gol într-un meci oficial abia în toamna anului 1997, într-un meci pe Ghencea, pierdut de FC Argeş cu 1-3. În iarna anului 1999, Gigi Neţoiu l-a cumpărat de la FC Argeş pentru 600.000 de euro. De fapt, banii au aparţinut fostei sale concubine, Luchi Georgescu, patroana de la Vincon, pe care Neţoiu a convins-o să-i dea banii. Puţini stiu că Mutu trebuia să ajungă la Rapid. Mircea Lucescu şi Dinu Gheorghe negociaseră tranzacţia, urmând ca giuleştenii să de o sumă de bani plus Pancu, la schimb, dar George Copos a avut un diferend cu Ioan Becali, impresarul fotbalistului şi afacerea a căzut.

Mutu a ajuns la Dinamo, de unde a plecat la Inter, după numai un an de zile. El a prins un tur de campionat extraordinar, în sezonul 1999-2000, în care a marcat 25 de goluri în 24 de partide disputate în toate competiţiile. Ultimul meci al lui Adrian în Liga I datează de pe 20 noiembrie 1999, când Dinamo a bătut pe Farul cu 4-0, iar Mutu a marcat două goluri, ambele din penalty.

Cariera lui Mutu în fotbalul internaţional a durat fix 14 ani şi a urmat traseul Inter – Verona- Parma- Chelsea-Juventus – Fiorentina- Cesena – Ajaccio. Opt echipe din trei ţări, cu suişuri, coborâşuri, colegi de echipă celebri, un consum de cocaină şi un dopaj cu sibutramină, dar şi o sumă de transfer uriaşă la nivelul anului 2003, când Chelsea a plătit pentru el Parmei 22,5 milioane de euro, cea mai mare sumă achitată vreodată pentru un fotbalist român.

Cariera de fotbalist a lui Mutu a stat sub semnul talentului şi a valorii, dar a avut un grad mare de superficialitate. Spre exemplu, până la 35 de ani, Mutu n-a câştigat niciun trofeu. A prins doar jumătate din eventul lui Dinamo, ediţia 1999-2000. Lipsa trofeelor e cel mai mare of al carierei lui, pe care speră să-l elimine la Petrolul pe perioada contractului de un an şi jumătate, pe care-l are cu „lupii”. Apropo de Petrolul, Adrian n-a jucat decât o dată împotriva actualei sale formaţii. În 1998, a intrat un minut, în partida Petrolul – FC Argeş 2-3. Deci fanii ploieştenilor nu prea au de ce să-l urască.

Ce găseşte Mutu în Liga I după 14 ani? Destule echipe noi. Corona Braşov, Săgeata Năvodari, FC Botoşani, Concordia Chiajna, FC Vaslui, Viitorul Constanţa, Pandurii Tg. Jiu nu debutaseră în primul eşalon, Mitică Dragomir nu mai e preşedintele Ligii, iar Mircea Sandu se pregăteşte să-i predea ştafeta lui Gică Popescu la conducerea FRF, Adrian Porumboiu şi Ion Crăciunescu nu mai sunt nici oficiali, nici arbitri, nici fraţi de cruce, Jean Pădureanu şi Gheorghe Ştefan, părinţii Cooperativei, nu mai sunt la putere, Nicolae Dobrin, antrenorul care i-a marcat cariera s-a stins din viaţă, Petrolul, U Cluj şi Ceahlăul au stadioane noi şi, în plus, a apărut şi Arena Naţională. Dintre foştii săi coechipieri de la FC Argeş, în Liga I mai sunt doar Dani Coman (Astra) şi Nicolae Dică (Viitorul), iar din cei pe care i-a avut adversari mai joacă Costin (Oţelul), Stanca (Pandurii), Cânu şi E. Jula (Ceahlăul), Todea (Gaz Metan), Sânmărtean (Vaslui) şi Buga (FC Braşov).

Vine cu toată familia

Când a părăsit România, Adrian Mutu nu era însurat. S-a căsătorit în 2000 cu Alexandra Dinu, care un an mai târziu i-a dăruit un fiu, pe nume Mario. Mutu a divorţat însă în 2003, dar s-a recăsătorit doi ani mai târziu cu un fost model din Republica Dominicană, Consuelo Matos. Împreună au două fete, Adriana (7 ani) şi Maya (5 ani). Toată familia Mutu va veni în România şi va locui la Bucureşti.   

102 goluri în Serie A a marcat Adrian Mutu, fiind pe locul 74 în clasamentul all-time al golgheterilor din Italia

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite