INFOGRAFIE Azi începe CM de handbal. Lotul tricolor, programul şi povestea „veteranei“ Aurelia Brădeanu. Capitolul la care România e cea mai bună din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

RECORD Naţionala de handbal feminin debutează sâmbătă la a 21-a ediţie a Campionatului Mondial, fiind singura echipă din acest sport care nu a ratat niciun turneu final.

Echipa de handbal feminin a României este singura naţională din lume care a participat la toate Campionatele Mondiale, cel care debutează mâine (6-22 decembrie) în Serbia fiind a 21-a ediţie. Cu un lot mult întinerit, România are ca obiectiv clasarea în primele opt locuri la actualul turneu final.

Romania face parte din grupa D şi va lupta pentru calificarea în optimi contra Ungariei, Cehiei, Germaniei, Australiei şi Tunisiei. Toate meciurile din această grupa se vor juca la Novi Sad, localitate aflată la 143 de kilometri de Timişoara, în vreme ce meciurile din celelalte grupe vor avea loc la Nis, Zrenjanin sau Belgrad. Primele patru clasate din fiecare grupă se vor califica în faza următoare.

Deşi lotul actual este alcătuit în majoritate din jucătoare tinere, selecţionerul Gheorghe Tadici a convocat câteva handaliste cu mare experienţă, printre care Aurelia Brădeanu, cea mai veche din lot, Ada Nechita, Vali Ardean Elisei, Oana Manea sau Paula Ungureanu. “Veteranele au fost selecţionate ca să ridice nivelul echipei prin experienţa lor. Chiar dacă sunt mai în vârstă, vor avea un rol foarte important în teren. Spre exemplu, Brădeanu are o experienţă uriaşă, va trage echipa după ea. Oricum, acest Campionat Mondial poate fi o rampă de lansare pentru jucătoarele tinere precum Buceschi, Perianu, Pintea, Dedu. Ele au şansa de a se remarca”, a spus pentru “Adevărul” preşedintele FR Handbal, Cristi Gaţu.

Fără aşteptări mari de la Neagu

În privinţa Cristinei Neagu, care a revenit pe teren după mai multe accidentări grave, Gaţu nu vrea ca handbalista lui Buducnost să fie forţată. “Cristina are un potenţial mare, are experienţă la turneele finale, dar nu trebuie să avem aşteptări foarte mari, pentru că ea abia acum revine după accidentare. Eu îmi doresc ca să ajungă din nou la nivelul dinaintea accidentării”, a opinat Gaţu.

Cinci handbaliste, afectate de probleme medicale

De ce îi era frică lui Gheorghe Tadici înainte de acest Mondial nu a scăpat. Aproape jumătate din echipă se confruntă cu probleme de sănătate, iar medicii au mult de lucru în aceste zile pentru a le recupera pe jucătoare. Astfel, Neagu, Dincă, Marin, Nechita sau Paula Ungureanu au trecut prin cabinetele medicale în ultimele zile. Postul care îi dă cele mai mari bătăi de cap selecţionerului este cel de portar. Mirela Nichita a suferit o ruptură musculară la inghinali şi Tadici a decis s-o convoace de urgenţă pe Talida Tolnai, portarul lui Krim Ljubliana.

Germania şi Ungaria, cei mai periculoşi adversari

Şeful handbalului românesc aşteaptă încrezător acest Mondial, dar se teme ca tricolorele să nu clacheze în momentele cu încărcătură emoţională: “Va fi o luptă dură, dar eu sper la un rezultat bun, mai ales că din 2005 încoace nu am rupt gura târgului. Am văzut în amicale că fetele au momente bune, dar au şi momente proaste. E o boală cronică a românilor ca, după ce conduc, să se relaxeze şi să piardă meciul. Sper să fim feriţi de astfel de scenarii în Serbia.”

Gaţu consideră că Germania şi Ungaria sunt cele mai puternice naţionale din grupa României, însă nu uită de Tunisia, despre care susţine că ar putea produce surpriza. “Îmi doresc ca toate handbalistele selecţionate să aibă o evoluţie bună. Nu mizez pe cineva anume, mizez pe jocul colectiv. Ne dorim să terminăm pe unul din locurile 1-3 în grupă ca să evităm să jucăm în optimi cu câştigătoarea grupei C, probabil Norvegia”, a concluzionat şeful FR Handbal.

Aurelia Brădeanu nu se gândeşte la retragere

La cei 34 de ani ai săi, Aurelia Brădeanu este veterana lotului României. A debutat sub tricolor în 1999, la vârsta de 20 de ani. Chiar la debut, a jucat prima semifinală de Campionat Mondial, cu Franţa, un meci de tristă amintire pentru ea. La ultima fază a meciului, „Mika” a trimis mingea în bară, singură cu portarul, iar tricolorele au fost eliminate şi, în cele din urmă, au terminat turneul pe locul 4. „Nu înţeleg de ce lumea mă învinovăţeşte pe mine pentru acea ratare. Meciul putea fi tranşat înainte de acel moment, de care îmi voi aduce aminte toată viaţa. Mă simt şi acum afectată pentru că lumea mă consideră principala vinovată. Locul 4 ocupat atunci a fost onorabil”, îşi aminteşte Aurelia.

Parcursul căpitanului naţionalei României a continuat, iar şase ani mai târziu, în 2005, ea a devenit vicecampioană mondială, la capătul finalei pierdute cu Rusia. Din palmaresul ei la naţională mai face parte şi medalia de argint obţinută la Europeanul din 2010.

Deşi este cea mai veche jucătoare din lotul României pentru acest Mondial, Brădeanu îşi doreşte să joace sub tricolor până când o vor ţine puterile. „Mika”, handbalista cu cele mai multe selecţii pentru România, vrea o medalie în Serbia, dar gândul ei rămâne tot la Jocurile Olimpice. „Sunt tristă când multă lume susţine că, dacă am ajuns la vârsta asta, nu mai pot să joc. Total fals! Pot să joc în continuare şi nu mă voi gândi la retragere atâta timp cât simt că organismul meu mai poate. Fac totul să-mi ajut colegele mai tinere, discut cu ele foarte mult şi ne-am propus să avem evoluţii cât mai bune la acest Mondial. Dar trebuie să nu uităm că Olimpiada e cea mai importantă competiţie. Regret că nu am apucat să joc decât la două ediţii olimpice şi nu ştiu dacă o voi mai apuca pe cea din 2016”, a mai spus Brădeanu.

Au bătut Angola la scor

Înaintea plecării spre Novi Sad, naţionala a susţinut un amical la Timişoara, 28-18 cu Angola. Ieri, jucătoarele au fost prezentate într-o conferinţă de presă. Ministrul Sportului, Nicolae Bănicioiu, le-a transmis un mesaj de încurajare, iar Federaţia a primit 50.000 de euro de la firma lui Gruia Stoica, Grup Feroviar Român, în urma unui contract de sponsorizare.

Cristian Gaţu: La meciul cu Ungaria vor fi câteva sute de suporteri români în tribune. Îi aşteptăm, ne bazăm pe ei. Am văzut că România e cotată cu şansa a opta la acest Mondial, eu aş fi pus-o mai sus.

Lotul României

Nume   Vârstă  Club  Goluri la naţională Meciuri

Portari
Paula Ungureanu  30   HCM Baia Mare 2  126

Mirela Paşca Nichita 28  SCM Craiova  1  15

Denisa Dedu   19  Corona Braşov 2  7

Talida Tolnai  34  Krim Ljubliana 1  136

Extreme stânga

Valentina Ardean  31  Cetate Deva  763  189

Nicoleta Dincă  25  SCM Craiova  25  21

Camelia Hotea  29  Corona Braşov 57  36

Extreme dreapta

Adriana Nechita  29  HCM Baia Mare 283  121

Laura Chiper     24  Corona Braşov 4  7

Aneta Pîrvuţ   24  HCM Baia Mare 6  4

Pivoţi
Oana Manea   28  Krim Ljubliana 332  160

Crina Pintea   23  HC Zalău  24  16

Georgiana Ciuculete  26  HC Zalău  18  12

Interi
Luciana Marin  25  HCM Baia Mare 12   7

Aurelia Brădeanu  34  Corona Braşov 604  241

Adriana Ţăcălie  24  Corona Braşov 56  31

Cristina Neagu  25  Buducnost  473  119

Gabriela Perianu  19  Dunărea Brăila 13  11

Carmen Zamfir  24  Corona Braşov 12  6

Eliza Buceschi  20  HCM Baia Mare 18  10

Primele meciuri din Grupa D:

Sâmbătă, 7 decembrie

Ungaria-Cehia, ora 15:45, Dolce Sport 1
Germania-Australia, ora 18:00
România-Tunisia, ora 20:15, Dolce Sport 1

Luni, 9 decembrie

Tunisia-Ungaria, ora 15:45
Cehia-Germania, ora 18:00
Australia-România, ora 20:15, Dolce Sport 1

Marţi, 10 decembrie

Cehia-Tunisia, ora 15:45
Germania-România, ora 18:00, Dolce Sport 1
Ungaria-Australia, ora 20:15

Joi, 12 decembrie

Australia-Cehia, ora 15:45
Germania-Tunisia, ora 18:00
România-Ungaria, ora 20:15, Dolce Sport 1

Vineri, 13 decembrie

Tunisia-Australia, ora 15:45
Ungaria-Germania, ora 18:00
România-Cehia, ora 20:15, Dolce Sport 1

Clasament pe naţiuni în funcţie de medalii:

1. Rusia 10 (7 aur, 2 argint, 1 bronz)
2. Republica Democrată Germană 4 (3 aur, 1 bronz)
3. Norvegia 8 (2 aur, 3 argint, 3 bronz)
4. Ungaria 9 (1 aur, 4 argint, 4 bronz)
5. Serbia 7 (1 aur, 3 argint, 3 bronz)
6. Franţa 4 (1 aur, 3 argint)
7. Danemarca 4 (1 aur, 2 argint, 1 bronz)
8. România 3 (1 aur, 2 argint)
9. Cehia  3 (1 aur, 1 argint, 1 bronz)
10. Germania 4 (1 aur, 3 bronz)

Clasamentul pe naţiuni în funcţie de participări la un CM:

Romania 20 participări
Ungaria 18
Danemarca şi Norvegia 16
Japonia 15
Coreea de Sud 14
Polonia 13
China 12
Angola 11
Franţa 10
Brazilia şi Germania 9

image

CITIŢI ŞI:

Handbal feminin: România a pierdut clar finala turneului amical cu Franţa

INTERVIU Gheorghe Tadici e sceptic înainte de debutul României la CM de handbal feminin. Ce aşteptări are de la Cristina Neagu

FOTO România-Angola 28-18. Ultimul examen înainte de Mondialele din Serbia

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite