INTERVIU Gheorghe Tadici e sceptic înainte de debutul României la CM de handbal feminin. Ce aşteptări are de la Cristina Neagu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antrenorul spune că România abordează Mondialul de handbal feminin având ca obiectiv locurile 1-8. În realitate, speranţele la podium sunt mici, mai ales că vedeta Cristina Neagu nu e în formă maximă.

Adevărul: Domnule Tadici, sunteţi mulţumit de nivelul tehnic al jucătoarelor după jocurile amicale cu Danemarca, Franţa şi Japonia?

Gheorghe Tadici: Au fost patru meciuri test utile, în care am sudat relaţiile de joc şi am văzut potenţialul echipei înainte de Mondial. Sigur, rezultatele nu sunt îmbucurătoare (n.r. România a câştigat doar meciul cu Japonia, pierzând de două ori cu Danemarca şi o dată cu Franţa), dar a contat mai mult jocul fetelor, care a fost foarte bun. Moralul lor nu a fost afectat de aceste înfrângeri.

Aveţi mari probleme de lot înainte de startul turneului final. Care sunt jucătoarele cu probleme medicale şi cum vreţi să le supliniţi în cazul că vor lipsi?

Păi ar fi Cristina Neagu, Dincă, Marin şi portăriţele Mirela Nechita şi Paula Ungureanu. Ultimele două au efectuat controale medicale pentru a vedea dacă pot fi apte de joc. Acum aşteptăm şi răspunsul doctorilor. Dar, sunt şanse mici să contăm pe Mirela Nechita, ea a suferit o ruptură musculară la inghinali. Din acest motiv, am convocat-o şi pe Talida Tolnai, deoarece nu puteam să merg la Mondiale doar cu Dedu, al treilea portar. Ea e foarte tânără (19 ani) şi nu are experienţă atât de mare.

Spuneaţi că Neagu are şi ea probleme medicale. Există riscul să nu joace în Serbia?

Cristina îşi doreşte foarte mult să joace, are o ambiţie uriaşă. Dar în meciurile amicale am protejat-o pentru a fi în formă maximă la Mondiale. Ea trebuie să-şi dozeze efortul pentru turneul final, acolo unde sper să fie la capacitate maximă. Nu se pune problema să nu joace, dar nu e în forma fizică pe care eu mi-o doresc.

Care sunt adversarii din grupă de care vă temeţi cel mai mult?

Vom avea meciuri foarte grele cu Germania şi cu Ungaria, ambele naţionale au anunţat că vor o medalie. Dar mai e şi Tunisia, trebuie să suflăm şi-n iaurt contra lor. Sunt vreo 12 echipe care se bat pentru primele trei locuri, lupta va fi foarte strânsă. Obiectivul nostru este să ne clasăm în primele opt echipe, adică să jucăm minim în sferturi. Pentru asta, trebuie să terminăm pe locurile 1-3 în grupă ca să evităm o confruntare cu Norvegia în optimi (n.r. Norvegia face parte din grupa C, iar câştigătoarea acestei grupe va juca în optimi cu ocupanta locului 4 din grupa României). Obiectivul nostru principal rămâne, însă, calificarea la Jocurile Olimpice din 2016.

La ultimele trei ediţii ale Campionatului Mondial, România nu a luat nicio medalie. Ce credeţi că va fi de acum înainte?

Ţinând cont că fondul de jucătoare de valoare este restrâns, trebuie să ne bucurăm că, în afară de polo şi de rugby, handbalul feminin e singurul sport de echipă din România care încă mai are rezultate. Sunt convins că va avea rezultate şi în următorii 6-7 ani. Avem acum un lot de handbaliste tinere, Buceschi, Perianu, Dedu, Pintea, care ne dă dreptul să sperăm.

România debutează sâmbătă

Campionatul Mondial de handbal se desfăşoară între 6 şi 22 decembrie în Serbia. Naţionala României e în Grupa D, alături de Ungaria, Germania, Tunisia, Australia şi Cehia. Primul meci al fetelor noastre e sâmbătă, contra Tunisiei (ora 20.15, DolceSport 1). Se califică primele patru echipe din grupă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite