Inedit din lume: povestea fotbalistului care a fost integralist la Mondialul brazilian, dar acum e aşteptat la cazarmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mehrdad Pooladi. FOTO: IRNA
Mehrdad Pooladi. FOTO: IRNA

Stagiul militar obligatoriu e de domeniul trecutului în România, însă o realitate dură în multe ţări din lume. Iar fotbaliştii nu sunt scutiţi de această „datorie faţă de ţară“.

În Iran, cu stagiul militar nu e de glumit! Orice bărbat care ajunge la vârsta de 18 ani are două opţiuni. 

Dacă ia examenul de admitere în facultate, va face armată doar câteva luni şi asta abia după terminarea studiilor. În caz contrar, trebuie să se prezinte la o unitate militară pentru a-şi face „datoria faţă de ţară“. De scutire beneficiază doar cei care au probleme medicale şi cei care îşi întreţin familia, deoarece şi-au pierdut tatăl sau pentru că părinţii au divorţat.

Recent, în Iran a izbucnit un scandal uriaş, similar cu cel din România cu carnetele de conducere eliberate în mod fraudulos. Numai că în Iran au fost falsificate carduri de scutire de la stagiul militar pentru 118 fotbalişti! Jucătorii în cauză, mulţi dintre ei având acum 28-29 de ani, au primit o lovitură grea: li s-a comunicat că nu mai pot evolua pentru echipele cu care erau sub contract, urmând a fi „recrutaţi“ de formaţii militare.

Salariul lunar: 33 de euro

Problema e că fotbaliştii respectivi vor fi obligaţi să joace, timp de doi ani, pe un salariu de soldat. Adică, aproximativ, 33 de euro pe lună! Iar asta în condiţiile în care mulţi dintre aceşti jucători aveau contracte de sute de mii de dolari.

Luna trecută, s-a petrecut un caz şi mai dramatic. Rasoul Khatibi, antrenorul celor de la Teraktor Sazi Tabriz, locul 3 în prima ligă, s-a enervat pe trei dintre elevii săi. I-a considerat principalii vinovaţi pentru o înfrângere cu 3-2 în derby-ul cu locul 4, Foolad. Drept urmare, tehnicianul i-a exclus din lot pe portarul Lak (24 de ani), mijlocaşul Shirvand (26 de ani) şi atacantul Delir (26 de ani). Cum cei trei ajunseseră la Teraktor pentru a-şi efectua stagiul militar, ei au fost nevoiţi să se prezinte la cazarmă, având în vedere că şi-au pierdut statutul de jucători profesionişti!

Integralistul de la Mondiale nu poate reveni în ţară

Printre cei 118 jucători care au „driblat“ armată, în mod fraudulos, s-au numărat şi câţiva componenţi ai echipei naţionale. Unul dintre ei, Mehrdad Pooladi (27 de ani), integralist în toate cele trei meciuri ale Iranului la Mondialul din 2014. 

Fundaşul stânga a aflat că trebuie să se prezinte la o echipă militară din Iran, după ce semnase cu Al-Shahaniya din Qatar. Cum el nu s-a întors în Iran, pe numele său s-a eliberat un mandat de arestare. Dacă va reveni în ţară, Pooladi va fi luat din aeroport şi dus la o unitate militară.

Pooladi şi un alt internaţional, Soroush Rafiei, care la rândul său e soldat, au prins lotul Iranului pentru Cupa Asiei pe ultima sută de metri. Şeful resurselor umane din cadrul Armatei iraniene a acceptat ca cei doi să evolueze pentru echipa naţională, deşi au încălcat legea. Astfel, Pooladi s-a dus în Australia, ţara-gazdă a turneului final, direct din Qatar, în timp ce Rafiei s-a alăturat lotului cu o zi înainte de plecarea spre Australia.  

Golul cu SUA l-a scăpat de armată

Stagiul militar a reprezentat mereu o problemă pentru fotbaliştii iranieni, unii dintre ei ratând inclusiv transferuri în străinătate, deoarece n-au putut părăsi ţara. O excepţie a fost cazul lui Mehdi Mahdavikia. Acesta a marcat golul victoriei Iranului cu SUA la CM 1998. După turneul final, a primit o ofertă de la Bochum. În mod normal, n-ar fi putut pleca în Germania, deoarece, la 21 de ani, mai avea de efectuat din stagiul militar. A fost însă scutit, fiind declarat „Erou naţional“ pentru golul înscris în poarta Statelor Unite. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite