Începe sezonul de alergare: cum trebuie să te antrenezi, ce trebuie să mănânci şi cum poţi să bifezi un maraton ca amator
0Adrenallina Sports PR & more, prima agenţie de PR dedicată comunicării sportive din România, a demarat seria de evenimente de dezbatere şi networking adresate pasionaţilor de sport şi sportivilor amatori din România. Primul eveniment din seria 2017 a avut loc zilele trecute, iar subiectul principal a fost Pregatirea pentru sezonul competitional 2017, cu focus pe alergare.
S-au dezbatut aspecte legate de pregatirea sportiva, abordarea antrenamentelor, planificarea curselor din calendarul competiţional, dar şi alimente recomandate pentru susţinerea efortului fizic – înainte, după antrenamente sau curse, sau în timpul acestora.
„Din ce în ce mai mulţi oameni se îndreaptă spre sport în România şi asta e grozav. Ce e mai puţin grozav e că pe internet informaţia cu privire la modul corect de practicare a mişcării e haotică şi avem nevoie să ne strângem împreună şi să dezbatem ce ne frământă şi ce ne pasionează. Aşa a pornit ideea acestor întâlniri. Avem nevoie să ascultăm mai mult profesioniştii şi antrenorii şi specialiştii din zona de sport din România şi să povestim din experienţele noastre, ca sportivi amatori şi oameni iubitori de sport. Ca să putem să facem sport pe termen lung, să fim sănătoşi şi să evităm accidentările“, spune Roxana Lupu, sportiv de anduranţă, Adrenallina Sports PR & more.
Accesul la evenimentele Adrenallina e liber pentru oricine e interesat de sport şi mişcare, dar organizatorii au gândit aceste întâlniri şi ca pe o ocazie de a sprijini pe cineva din comunitate, care are nevoie, la un moment dat – astfel că acum s-au strâns donaţii pentru prietenul alergător Robert Cadar, care înfruntă o formă rară de cancer şi are nevoie de orice sprijin financiar, pentru şedinţele de radioterapie şi recuperare.
În cadrul evenimentului s-au dezbătut aspecte legate de necesitatea tehnicii corecte în alergare şi sprijinul unui antrenor, dar şi despre susţinerea alimentară corectă a efortului. „O tehnică de alergare corectă economiseşte energie şi creşte şi viteza de deplasare. Sunt mulţi alergători care calcă pe călcâi sau pe vârf când aleargă, ceea ce nu e bine. Pe călcâi nu e indicat, deoarece sunt şocuri pe care le resimte tot sistemul locomotor, genunchi, articulaţiile...“, a spus Ştefan Oprina, antrenor atletism C.S. Locomotiva Bucuresti & Trupa lui Fane, alergator veteran cu multiple recorduri naţionale.
„Într-un fel, fiecare dintre noi suntem în stare să facem un maraton: mai la pas, în 5, 6 ore, prin consumarea din rezervele de grăsime... până la urmă îl termini. Dar consecinţele de sănătate ale unei evoluţii prea rapide sunt nefaste, de aceea, e important să ne pregătim etapizat şi să ne alegem corect obiectivul“, a spus Flabio Carmona, antrenor alergare & triatlon Seven Sport Club.
„Stilul alimentar sănătos trebuie să devină un stil de viaţă şi să nu devină un chin. Dar trebuie să consumi alimente de bună calitate ca să susţii efortul alergării. Generic vorbid, din punctul meu de vedere, când vorbim despre alergare, carbohidraţii au un rol foarte important, atât cei simpli cât şi cei complecşi - orezul brun, cartoful dulceş poţi să consumi paste integrale post antrenament, căci ai nevoie să refaci rezervele de glicogen consumate. După antrenament, ai nevoie de o proteină care să fie destul de repede asimilată - carne, ouă, ca să refaci fibra musculară“, a spus Cristina Toma, nutriţionist Fitness Scandinavia.
Din panelul de speakeri au făcut parte atât antrenori şi alergători profesionişti, cât şi sportivi amatori care s-au remarcat în competiţii sportive:
Dani Florea, alergător montan amator
Ştefan Oprina, antrenor atletism C.S. Locomotiva Bucureşti & Trupa lui Fane, alergător veteran cu multiple recorduri naţionale
Flabio Carmona, antrenor alergare & triatlon Seven Sport Club
Cristina Toma, nutriţionist Fitness Scandinavia
Antonia Maris, alergătoare fond, semifond, semi şi maraton
Andrei Tale, alergător
Emanuel Trandafir, alergător profesionist, ambasador Isostar
Partenerii evenimentului au fost: Eisberg, Isostar, Victory Hangers, Sloop, Asociatia Bucharest
Running Club, Fitness Scandinavia, Paul Sittner - specialist recuperare sportivă, hotel Marshall Garden.