Gafeurii de la Steaua: un deceniu cu  transferuri multe, dar cu portari puţini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carlos Alberto Fernandes, unul dintre cei mai controversaţi portari ai Stelei. FOTO Mediafax
Carlos Alberto Fernandes, unul dintre cei mai controversaţi portari ai Stelei. FOTO Mediafax

Cu toate că Steaua este o echipă cu pretenţii, roş-albaştrii nu au avut în ultimii 10 ani un portar care să confirme aşteptările oficialilor.

Anii 2000 au consemnat începutul unui capitol negru pentru Steaua, care nu şi-a găsit nici până acum un portar pe care să se poată baza. Singurii goalkeeperi care au avut evoluţii constante bune au fost Martin Tudor şi Vasili Hamutovski, însă după plecarea bielorusului, lucrurile au stat din ce în ce mai rău.

Majoritatea portarilor care au jucat pentru roş-albaştri au fost transferaţi ca mari speranţe în urma evoluţiilor de la fostele lor echipe. Cu toate că Tibi lung a confirmat la Craiova, Carlos avusese un an senzaţional la Boavista şi Zapata a ajuns la Steaua după ce jucase în semifinala Copei Libertadores, toţi s-au evidenţiat prin erori uriaşe. Mai mult, majoritatea gafelor au venit, poate, în cele mai importante meciuri, cele cu Dinamo. 

Lista portarilor Stelei din ultimii 12 ani:

Martin Tudor a ajuns în Ghencea în anul 1999,  după un sezon în care evoluase în tricoul Olimpiei Satu Mare. Odată cu ajungerea sa la Steaua, echipa s-a clasat pe locul trei în clasament, goalkeeperul apărând poarta de 18 ori. Sezonul 2000-2001 a fost cel mai bun din întreaga sa carieră, acesta apărând buturile echipei în 28 de partide şi câştigând primul său titlu de campion. Evoluţiile bune de care a dat dovadă l-au transformat în titular incontestabil. Ghinionul a făcut ca la începutul campionatului 2003-2004 să se accidenteze, moment în care Hamutovski a fost transferat în Ghencea. După recuperare, Tudor părea să nu-şi mai poată recupera locul de titular. Cu toate acestea, în sezonul 2004-2005, portarul a profitat de accidentările bielorului şi a reintrat în 11-le de start al Stelei. După şase sezoane la echipa din Ghencea, timp în care a evoluat în 126 de meciuri, Martin Tudor a mai evoluat pentru CFR şi U. Cluj. În luna iunie a anului 2008, goalkeeperul şi-a anunţat retragerea din cariera de fotbalist.

image

Eugen Nae a avut evoluţii sporadice pentru roş-albaştrii, fără a se face remarcat în mod special. În prezent, acesta este antrenor cu portarii la echipa din Ghencea. Ca jucător, a mai bifat echipe precum Astra Ploieşti, Farul Constanţa şi FC Braşov. Înainte de instalarea pe banca tehnică a Stelei, acesta s-a ocupat de antrenarea portarilor de la Unirea Urziceni.

eugen nae

Tiberiu Lung a avut un debut promiţător la Universitatea Craiova, însă la Steaua s-a remarcat prin gafe. În meciul cu Dinamo din 2000, scor final 3-2, portarul a ieşit greşit la o centrare de-a lui Florentin Petre şi a dat autogol. Băiatul cel mare al fostului internaţional Silviu Lung a mai evoluat şi pentru Pandurii Tg. Jiu şi a încercat campionate străine, în Cipru şi în Africa de Sud, o accidentare punându-i capăt carierei. La cei 34 de ani ai săi, Tibi Lung ocupă funcţia de antrenor cu portarii la CS Turnu Severin. 

Tiberiu Lung

a fost unul dintre cei mai iubiţi portari ai Stelei după anii 2000. În vara lui 2003, acesta a venit în Ghencea ca jucător liber de contract şi a semnat un contract valabil până în ianuarie 2007. În cele trei sezoane petrecute la Steaua, goalkeeperul a câştigat titlul de campion de două ori. Bielorusul a avut evoluţii constante şi satisfăcătoare, plecarea sa fiind regretată în rândul suporterilor. După expirarea contractului de la Steaua, goalkeeperul a mai evoluat pentru câteva echipe, cea mai importantă fiind FC Augsburg, cu care a ajuns în semifinalele Cupei Germaniei. În martie 2012, acesta s-a întors în România, pentru a semna un contract cu Petrolul Ploieşti.

Vasili Hamutovski

Carlos Alberto Fernandes a început fotbalul ca extremă stânga timp de cinci ani şi a ajuns portar după decizia antrenorului, în urma unei accidentări a titularului echipei. Cel care l-a sfătuit să aleagă gruparea roş-albastră a fost  portughezul Joao Pinto. Ajuns la Steaua, goalkeeperul s-a integrat imediat, făcându-se remarcat prin extravaganţa de care dădea dovadă. Palmaresul său la roş-albalştri numără un titlu de campion şi o semifinală  de Cupa UEFA. Marele său impediment a fost viaţa nesportivă pe care a început să o aibă odată cu venirea la Bucureşti, lucrur care a dat naştere unor evoluţii slabe pe teren şi a erorilor grave comise în poarta Stelei. Portughezul a ieşit greşit pe centrare în penultimul minut al semifinalei Cupei UEFA, cu Middlesbrough. Greşeala sa a fost fatală pentru Steaua, iar englezii s-au calificat în finală în ultimul moment. După plecarea de la echipa din Ghencea, acesta s-a reîntors în campionatul portughez, la Boavista, ulterior evoluând în campionatul iranian şi în cel al Turciei.

image

Cornel Cernea şi-a început cariera la echipa bucureşteană Griviţa fiind transferat la Steaua la vârsta de 29 de ani. Cernea a avut stautul de rezervă, în general, ocupând funcţia de titular doar între plecările portarilor stelişti. De-a lungul carierei sale, goalkeeperul a mai apărat pentru Oţelul Galaţi, Farul Constanţa, Victoria Brăneşti şi Unirea Urziceni. Cernea a făcut subiectul tabloidelor, care au scris că portarul ar avea o viaţă extrasportivă nepotrivită.

cornel cernea

Andrey Nazario a fost transferat la Steaua după despărţirea echipei de Carlos. La cei 23 de ani ai săi, pe atunci, portughezul a fost cel de-al treilea portar străin din istoria Stelei. Acesta s-a remarcat prin câteva gafe în prestaţiile sale pentru echipa roş-albastră. Portarul s-a plasat prost de mai multe ori în partida Steaua - Dinamo din 2007,  scor final 2-4, acesta consemnând prima victorie a alb-roşilor în Ghencea după 18 ani. 

Andrey Nazario

Robinson Zapata a venit laSteaua în vara lui 2007, fiind unul dintre cei mai apreciaţi stelişti la scurt timp după instalarea sa în poarta echipei. Pe tricoul său nu a avut inscripţionat numele, ci porecla sa, Rufay. Goalkeeperul a ajuns în Ghencea din postura de semifinalist al Cupei Libertadores. Cu Steaua a participat în sezonul 2007-2008 în Champions League şi a avut evoluţii satisfăcătoare, însă în sezonul 2010-2011 a fost trimis la echipa a doua a Stelei şi la câteva luni şi-a reziliat contractul cu roş-albaştri. 

Robinson Zapata

Ciprian Tătăruşanu a jucat primul meci în tricoul Stelei în vara lui 2009, moment din care s-a remarcat. Într-un interviu acordat în urmă cu doi ani, stelistul făcea haz de necaz şi spunea că „cel mai fraier stă în poartă“. Goalkeeperul a purtat banderola de căpitan a roş-albaştrilor. Odată cu instalarea lui Laurenţiu Reghecampf pe banca tehnică a Stelei, Tătăruşanu şi-a pierdut poziţia de titular, antrenorul preferându-l pe Răzvan Stanca.

Ciprian Tătăruşanu

Răzvan Stanca a debutat în Liga I pentru Sportul Studenţesc în 2001, de-a lungul timpului evoluând la echipe precum Farul Constanţa, Dacia Mioveni, Pandurii Tg. Jiu şi Universitatea Craiova. Stanca a intrat în vederea lui Piţurcă în 2007, acesta selecţionându-l pentru un amical contra Rusiei. Sub antrenoriatul lui Reghecampf, Stanca pare favoritul pentru postul de titular în poarta Stelei. În ultimul meci al roş-albaştrilor, cu FC Vaslui (scor final 3-1), Răzvan Stanca a gafat la golul lui N'Doye şi a făcut subiectul dezbaterilor privitoare la calităţile de goalkeper ale acestuia.

Răzvan Stanca

Portarii de viitor din pepinera Stelei sunt Valentin Cojocaru şi Ştefan Ciuculescu, însă doar primul face parte din lotul lui Reghecampf pentru sezonul actual. 

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite