Gabriela Szabo candidează şi ea la şefia COSR: „Voi readuce sportul românesc pe podiumurile de premiere ale lumii!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta mare atletă Gabriela Szabo, care a condus anterior şi Ministerul Tineretului şi Sportului, va candida la alegerile pentru şefia Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Vă prezentăm, integral, comunicatul Gabrielei Szabo, câştigătoarea medaliei olimpice de aur în proba de 5.000 de metri, la Sydney, în 2000, a unei medalii olimpice de argint în proba de 1.500 de metri (Atlanta, 1996), respectiv a unei medalii olimpice de bronz în proba de 1.500 de metri (Sydney, 2000). 

Aur în slujba Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Campioana olimpică pentru olimpism

În urmă cu peste un deceniu şi jumătate am încheiat capitolul sportului de înaltă performanţă cu fruntea sus şi mândră să reprezint mereu România alături de colegii mei. În 2014, am ştiut că a venit momentul pentru a deschide un nou capitol în care să învăţ din nou să alerg, însă de data aceasta pe holuri, prin birouri şi printre sute de decizii, să împac multe doleanţe într-o viziune comună în beneficiul sportului românesc, ca Ministru al Tineretului şi Sportului. Pentru mine este mereu o onoare să pot lucra în slujba celor care-mi sunt cei mai dragi, tinerii şi sportivii României, familia din care fac parte. Am fost permanent conştientă de greutăţile acestor două categorii... la rândul meu le-am simţit pe pielea mea, ca tânăr sportiv, şi mi-am dorit mereu să revin către ei, pe orice pistă.

Am trăit sportul de performanţă din plin şi am dus excelenţa la cele mai mari “înălţimi”. Am acceptat provocarea de a lupta pentru sportul românesc încă odată, de partea guvernantă, şi mi-am asumat misiunea cu responsabilitate. Pentru un an şi jumătate am reabilitat infrastructura şi am oferit întreg suportul şi bugetul solicitat de către colegii de la COSR pentru a răspunde nevoilor sportivilor români.

Gabriela Szabo

Am decis să candidez la Preşedinţia Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Putem începe un nou capitol, cu respect faţă de gloria anilor trecuţi şi cu o viziune autentică pentru anii care vin, astfel încat sportul românesc să performeze din nou, la cel mai înalt nivel de performanţă în plan mondial. Sportul românesc merită toată dedicarea mea. Mi-am dedicat întreaga viaţă acestei lumi şi o voi face în continuare.

Situaţia prezentă a sportului românesc nu mai poate continua aşa: cu aşteptări imense şi fără susţinerea necesară, cu tineri care-şi dedică viaţa unui vis care apoi le este spulberat. Avem nevoie de un restart, dar împreună. Noi, românii, şi sportul românesc, merităm să continuăm pe drumul celor mai înalte trepte ale olimpismului internaţional, iar acest lucru se va realiza numai cu un Preşedinte al COSR deschis tuturor, ambiţios, cu viziune pentru viitor şi cu valori adecvate secolului în care trăim, care să conducă cu responsabilitate Comitetul Olimpic şi Sportiv Român spre un drum al performanţei şi al reuşitelor olimpice remarcabile pentru ţara noastră.

Relansarea sportului de performanţă în România este obiectivul cu care eu pornesc la drum în competiţia pentru preşedinţia COSR. Misiunea mea e să lucrez, cu toate forţele, în următorul mandat pentru a readuce, alături de atâţia sportivi talentaţi, aurul bine meritat pentru România.

Această funcţie este o poziţie extrem de importantă pentru prezentul şi viitorul generaţiilor de sportivi români. Cu toţii iubim sportul şi performanţa care aduc laolaltă valorile olimpice: emoţia, competitivitatea, prietenia şi respectul, însă cei care ne fac mândri peste hotare, dar şi cei care fac sport pentru sănătatea corpului şi a minţii au nevoie de direcţie şi de sprijinul nostru. Avem nevoie de unitate, de transparenţă şi de cooperare la nivelul tuturor instituţiilor responsabile cu dezvoltarea tinerilor noştri. Impactul sportului este nu numai asupra domeniului nostru, dar asupra viitorului întregii societăţi din România şi nu numai. Acum trebuie să dăm un exemplu de încredere, de lucru în echipă, de forţă şi să reuşim! Este nevoie de implicare din partea tuturor: de la antrenori sportivi şi staful tehnic, până la nivelul Ministrului şi colegii jurnalişti, care prin activitatea lor ne motivează sau ne dărâmă. Este nevoie ca Ministerul Tineretului şi Sportului să lucreze indeaproape, deoarece este nevoie de unitate, de transparenţă şi de cooperare la nivelul tuturor instituţiilor responsabile cu dezvoltarea sportului românesc.

Îmi doresc să văd o schimbare în bine a imaginii tuturor sporturilor din România, a fiecărui sportiv în parte. Nu doar la nivelul sportului de masă, la cel de performanţă, ori la sportul şcolar, ci relansarea trăirii de a face sport din convingere. Nu pentru că aşa spune profesorul sau medicul, nici pentru notorietate sau avantaje imediate, ci pentru iubirea unei anumite ramuri sportive şi pentru voinţa sinceră de a ne autodepăşi. Dar, pentru acest lucru, este nevoie ca sportivii să se simtă în siguranţă, iar acest lucru ţine de un management adecvat viziunii de dezvoltare a sportului românesc, asumat de către noi toţi.

Sportul poate şi trebuie să reprezinte una din şansele de redresare a pieţei muncii la nivel european şi nu numai, cât şi un puternic sprijin pentru bugetele statelor care pun valoare pe sănătatea şi bunăstarea cetăţenilor.

Îmi asum să duc mai departe tradiţia sportului românesc. Mi-am dobândit recunoaşterea şi aprecierea de-a lungul timpului prin performanţa şi contactele internaţionale alimentate cu profesionalism, a experienţei manageriale dobândite până în prezent, începând cu Federaţia Română de Atletism şi terminând cu funcţia de Ministru al Tineretului şi Sportului, dar şi ca fostă campioană mondială care lucrează acum pentru cea mai mare companie de resurse umane la nivel naţional şi internaţional. Susţin şi voi continua să susţin cu tărie valorile sportului românesc de performanţă şi, împreună cu susţinerea tuturor cetăţenilor statului român, doresc să ocup funcţia de Preşedinte al COSR, în slujba voastră, a sportivilor şi a cetăţenilor acestei ţări, pentru a readuce României gloria. Succesul nostru depinde de o politică armonioasă de dezvoltare, bazată pe un echilibru între sportul de mare performanţă, educaţie şi creşterea activităţilor sportului de masă.

Pentru mine, sportul înseamnă emoţie, ambiţie, prietenie şi respect.

Am avut oportunitatea şi onoarea să fac parte, alături de colegii şi prietenii mei, din perioada de glorie a sportului românesc şi sunt mândră de realizările de până acum, în special de titlul de campioană olimpică şi mondială.

Mi-am început cariera de sportivă atunci când am fost descoperită la un cros şcolar, la vârsta de 12 ani, iar pe tot parcursul evoluţiei mele am luptat şi am reuşit să obţin mereu rezultate remarcabile. Asta îmi doresc să văd şi în sportul românesc de astăzi: rezultate remarcabile în toate domeniile, multă ambiţie şi implicare din partea noastră, a tuturor celor care pot face o schimbare în acest sector deosebit de important pentru sănătatea şi viaţa românilor.

Sportul românesc astăzi trece prin cea mai grea perioadă din existenţa sa. Stadiul în care se găseşte sportul românesc este consecinţa mai multor factori, printre care, cei mai importanţi sunt scăderea demografică a populaţiei, sedentarismul, migraţia specialiştilor în străinătate, numărul redus de practicanţi ai sportului de masă şi infrastructura învechită. În prezent, 60% din populaţia României nu practică deloc activităţi sportive, ceea ce este îngrijorător. Ritmul de viaţă al oamenilor s-a schimbat, la fel şi lucrurile care sunt importante pentru fiecare în parte, iar domeniul sportului trebuie să ţină pasul cu acest trend şi trebuie adaptat la secolul în care trăim. La nivel instituţional, COSR trebuie să fie un partener al MTS, mai mult decât a fost in trecut.

Voi readuce sportul românesc pe podiumurile de premiere ale lumii! România trebuie să fie din nou cel puţin în primele 20 ţări în clasamentul pe medalii obţinute la Jocurile Olimpice, căci am demonstrat deja că se poate. În prezent ne aflăm pe locul 47, după ce mult timp ne-am aflat inclusiv pe locul I, iar acest lucru nu mai poate continua aşa.

Avem nevoie de un restart - de o relansare a sportului de performanţă în România. Astfel, propun o construcţie pe 8 ani de zile pentru sportului românesc, care să asigure succesul sportivilor români la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020 (pe termen scurt), să obţinem rezultate foarte bune la Jocurile Olimpice din 2024 (pe termen mediu) şi care să construiască o cultură organizaţională care să devină suport pentru excelenţa sportivă (pe termen lung). Succesul sportiv poate fi obţinut prin implementarea în conducerea COSR a unui model de lucru transparent, cu toţii împreună, bazat pe comunicare constantă şi prin sinergia consistentă dintre calitatea managementului, muncă şi multă implicare.

Viziunea mea asupra dezvoltării acestui domeniu cuprinde:
● Dezvoltarea unui Master Plan pentru sport, în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi Federaţiile Naţionale, în vederea asigurării unei coordonări în procesul de modernizare a facilităţilor sportive;
● Crearea unui fond destinat sportului din România, bazat pe sponsorizări (purtând nume precum “Fondul Naţional pentru Sport”), care să genereze un sistem public-privat de sponsorizare în vederea îmbunătăţirii programelor prezente de indentificare a talentelor în Centrele Olimpice, cât şi a celor de investiţii în domeniu;
● Atragerea resurselor financiare necesare pentru modernizarea bazelor sportive din ţară. Din acest punct de vedere, descentralizarea reprezintă punctul zero pentru sport în România, după care se vor putea gestiona mai uşor zonele ce trebuie dezvoltate în sport. Pe timpul mandatului programatic şi analitic am făcut paşi majori, dar mai sunt încă multe aspecte de bifat pentru a palpa realitatea acestor deziderate.

Cu toţii aşteptăm rezultate, însă munca pentru a ajunge până în acest punct trebuie şi ea recunoscută. Sportivii noştri ne fac mândri de această ţară, iar eu nu mă voi opri până când nu le voi putea oferi pe deplin ceea ce merită. Ştiu că pot face mai mult şi, indiferent de rezultate, nu mă voi opri din alergat. Putem redeveni ceea ce am fost cândva, dacă sportivii şi antrenorii lor vor avea parte de mai mult respect, de mai multă recunoaştere şi de salarii pe măsură.

Vă invit, astfel, pe toţi colegii, prietenii, toţi românii, să veniţi alături de echipa mea pe acest nou drum pe care COSR trebuie să-l aleagă.

Vă invit să-mi citiţi programul pentru această candidatură, care va fi disponibil în curând pe pagina mea de Facebook, unde veţi găsi şi mai multe informaţii despre strategia de relansare a sportului de performanţă în România. Este rândul meu să ajut generaţiile viitoare de sportivi să reuşească să fie pe prima treaptă a podiumului! Va fi succesul fiecăruia dintre noi, românii!

Vă mulţumesc pentru tot drumul de până acum şi vă aştept să scriem excelenţa performanţei sportului românesc împreună!

Gabriela Szabo
Candidat la funcţia de Preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român

Conform statutului COSR, Comitetul Executiv are în componenţă 20 de membri: preşedinte, trei vicepreşedinţi, cinci membri ai sporturilor olimpice de vară, dintre care unul reprezentând federaţiile de jocuri sportive pe echipe, 4 membri reprezentând personalităţi ale vieţii sportive olimpice, doi membri ai federaţiilor olimpice de iarnă, un membru reprezentând federaţiile Sportul pentru Toţi şi Sportul pentru Persoane cu Handicap, preşedintele Comisiei Sportivilor, trezorierul COSR şi secretarul general al COSR.

Preşedintele şi ceilalţi membri din conducere vor fi aleşi de cei aproximativ 120 de membri ai Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Fiecare membru deţine între 1 şi 4 voturi, în funcţie de participarea la Jocurile Olimpice. Compoziţia dreptului de vot este următoarea:

a) valoare nominală 4 voturi au federaţiile naţionale sportive olimpice care au participat la trei dintre ultimele şase ediţii ale Jocurilor Olimpice: FR Atletism, FR Bob-Sanie, FR Box, FR Canotaj, FR Gimnastică, FR Haltere, FR Handbal, FR Judo, FR Kaiac-Canoe, FR Lupte, FR Nataţie şi Pentatlon Modern, FR Patinaj, FR Schi Biatlon, FR Scrimă, FR Tenis, FR Tenis de Masă, FR Tir Sportiv.

b) valoare nominală 3 voturi au celelalte federaţii naţionale sportive olimpice, care nu au participat la trei dintre ultimele şase ediţii ale Jocurilor Olimpice: FR Badminton, FR Baschet, FR Golf, FR Ecvestră, FR Fotbal, FR Gimnastică Ritmică, FR Hochei pe Gheaţă, FR Hochei pe Iarbă, FR Polo, FR Taekwondo WTF, FR Tir cu Arcul, FR Volei, FR Yachting, FR Rugby, FR Triatlon.

c) valoare nominală 2 voturi au federaţiile naţionale sportive neolimpice, recunoscute de CIO: FR Aeronautică, FR Alpinism şi Escaladă, FR Arte Marţiale, FR Basseball, FR Biliard, FR Bridge, FR Dans Sportiv, FR Karate, FR Motociclism, FR Orientare, FR Popice-Bowling, FR Şah, la care se adaugă Federaţia Română Sportul pentru Toţi şi Comitetul Naţional Paralimpic.

d) valoare nominală 1 vot au federaţiile naţionale sportive neolimpice, nerecunoscute de CIO: FR Arte Marţiale de contact, FR Culturism şi Fitness, FR Fotbal-Tenis, FR Go, FR Karate Tradiţional, FR Karate WKC, FR Karate kyo IKO 2, FR Kempo, FR Modelism, FR Oină, FR Radioamatorism, FR Sambo, FR Scrabble, FR Taekwondo ITF.

e) valoare nominala 1 vot au şi sportivii olimpici, personalităţi din federaţiile olimpice, membrii persoane fizice şi organisme sportive.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite