EXCLUSIV Camelia Potec, secretar federal Federaţia Română de Nataţie: „Nici la Rio nu putem vorbi de medalii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camelia Potec este ultima campioană olimpică a României la înot
Camelia Potec este ultima campioană olimpică a României la înot

Ultima sportivă care a cucerit aurul pentru România, la înot, la Jocurile Olimpice, avertizează că suferim de o „ruptură între generaţii“ la acest sport, iar după ce efectele s-au văzut în 2008 şi în 2012, nici peste trei ani nu ne vom descurca mai bine.

După ce s-a ocupat de organizarea Campionatelor Naţionale, care s-au desfăşurat în bazinul olimpic din cadrul Complexului „Lia Manoliu“, între 19 şi 23 iunie, Camelia Potec a vorbit pentru „Adevărul“.

„Adevărul“: În ultimii 17 ani ai venit la Campionatele Naţionale de înot din postura de participantă. Acum, la a 18-a ediţie, ai fost organizator. Cum te-ai simţit în această nouă postură?

Camelia Potec: Nici nu ştiam că au trecut 17 ani, datorită vouă aflu lucruri noi despre cariera mea. Mă bucur că am reuşit să fac parte din echipa de organizare. Mi-ar fi fost mult mai greu dacă nu m-aş fi implicat deloc. Atâta timp cât 17 ani am participat an de an, ar fi fost dificil ca acum să stau deoparte. Totuşi, nici organizarea n-a fost atât de simplă pe cât cred unii. În momentul în care faci ceea ce îţi place, totul devine mult mai uşor. Eu, ca sportivă de performanţă, am iubit înotul. Am acceptat postul de secretar federal pentru a face ceva pentru acest sport.

Ce diferenţe există între înotul de pe vremea ta şi înotul din zilele noastre?

Sportivii din ziua de azi nu mai sunt la fel de motivaţi cum eram noi. Acum e altă generaţie, altă mentalitate şi încercăm să-i motivăm. La capitolul financiar, acest sport suferă. Pe copii nu-i putem motiva cu bani sau cu echipamente sportive, dar îi putem motiva prin faptul că această ediţie a Campionatelor Naţionale a fost transmisă la televizor, a fost o premieră pentru înotul românesc. E o mare bucurie pentru sportivi când ştiu că sunt urmăriţi la televizor de părinţi, de bunici sau de prieteni. Pe vremea mea, astfel de concursuri nu erau transmise la televizor. Noi apăream pe micul ecran doar când luam medalii la marile competiţii internaţionale.

Cum ţi-a venit ideea să soliciţi ajutorul televiziunilor pentru a transmite în direct această ediţie a Campionatului Naţional?

Asta mi-am dorit de când eram sportivă de performanţă, să fie mediatizate Campionatele Naţionale. În ultimii cinci ani, cât am locuit în Franţa, toate concursurile de înot erau televizate. M-am gândit de ce n-ar fi posibil şi în România, mai ales că lumea iubeşte sportul. După ce am pus pe hârtie acest proiect, am bătut la anumite uşi şi am găsit oameni cooperativi. Vreau ca acest proiect să fie un nou început pentru înotul românesc. Vreau să-l duc mai departe, deoarece îmi doresc să construiesc ceva. Prin mediatizare încercăm să aducem copii către înot, să-i stimulăm, să-i atragem. În felul acesta, ne vom mări baza de selecţie, deoarece, în acest moment noi avem o ruptură între generaţii. Până la 14 ani avem bază de selecţie, dar de la 14 ani încolo sunt din ce în ce mai puţini sportivi.

Pe spijinul cui vei miza pentru a-ţi atinge scopul?

Mizez pe ajutorul cluburilor, al sponsorilor, al antrenorilor, care trebuie să fie foarte bine pregătiţi şi motivaţi. De asemenea, mă bazez pe colaborarea cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi cu COSR. Având toţi aceşti parteneri, rezultatele nu vor întârzia să apară.

Cum te simţi când eşti în mijlocul copiilor care te admiră şi care poate, unii dintre ei, s-au apucat de înot pentru că te-au avut ca model?

Mă simt foarte mândră şi mă bucur că şi datorită mie aceşti copii au ales înotul. Sunt mulţi care vin , bat la uşa biroului meu, mă iau în braţe şi apoi pleacă la antrenament. O să încerc să stau cât mai mult timp în preajma lor, vreau să-mi fac timp să le vorbesc atunci când au nevoie, îmi doresc să-i premiez, atunci când câştigă concursuri. Sunt mulţi care se pozează cu mine şi îmi spun că vor să devină ca mine.

Se poate spune că acum, prin ceea ce faci pentru înot, întorci serviciul acestui sport care te-a consacrat?

Cu siguranţă, da. Mă simt datoare să dau înapoi ceva înotului, deoarece acest sport mi-a oferit foarte multe satisfacţii. E vorba de o datorie morală, care se stinge puţin câte puţin când vin copiii să mă ia în braţe şi să-mi mulţumească. Au mai fost momente dificile şi pentru mine, când am vrut să renunţ, dar apoi am revenit asupra deciziei. Antrenamentele înseamnă multă suferinţă. Trebuie să te autodepăşeşti, iar autodăpăşirea te consumă şi fizic, şi psihic.

Campionatele Naţionale s-au încheiat. Ce urmează de acum înainte din punct de vedere competiţional?

Prima competiţie e Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), o mică Olimpiadă, apoi Campionatul European de juniori, Campionatul Mondial pentru seniori şi Campionate Mondiale de tineret. E un calendar bogat, avem mulţi sportivi care vor participa la aceste întreceri.

Tu ai fost ultima campioană olimpică a României, la Atena, în 2004. Când crezi că va mai avea România un nou campion olimpic?

Suntem în plin schimb de generaţii la înot. La Londra eu am fost singura calificată, ceilalţi au mers cu invitaţie. La Rio nu putem vorbi de medalii, dar măcar să avem trei sportivi care să se califice direct, fără să primească invitaţie. România are tradiţie la înot, cel mai important pentru noi e să avem sportivi care se califică prin forţele lor. Avem câţiva înotători care sunt în vizorul nostru pentru Olimpiadă, dar nu le putem da nume pentru a nu-i demotiva pe ceilalţi.

Alegerile pentru preşedinţia Federaţiei Române de Nataţie sunt programate în noiembrie

În ultimul timp, s-a vehiculat tot mai mult ideea potrivit căreia vei candida la preşedinţia Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern. Ne poţi confirma această informaţie?

Deocamdată, nu m-am decis, voi decide 100% undeva pe la sfârşitul lunii august, începutul lui septembrie. În această vară, o să am un program foarte încărcat. E adevărat că mi s-a propus să preiau postul de preşedinte al federaţiei, dar am refuzat pentru că nu eram sigură pe mine, am cerut un răgaz de un an de gândire. Încă am multe de învăţat din punct de vedere administrativ, din acest motiv am refuzat propunerea iniţială venită din partea domnului Viorel Păunescu (n.r. actualul preşedinte al federaţiei).

Având în vedere că petreci atâta timp la Federaţia de Nataţie, mai ai timp şi pentru alte activităţi?

Nu prea. Am plecat la drum cu foarte multe proiecte, fiindcă ştim cu toţii că doar cu un salariu de bugetar nu poţi trăi. În aceeaşi situaţie sunt şi eu. Am şi afacerea mea în domeniul turismului, dar tatăl meu se ocupă mai mult, deoarece eu sunt ocupată cu munca de la federaţie. Îmi place foarte mult ceea ce fac, mă pasionează acest domeniu. Deocamdată, încerc să le fac pe amândouă. Însă, dacă voi deveni preşedintele federaţiei, sunt sigură că timpul meu va fi şi mai limitat, deoarece implicarea la federaţie va trebui să fie mult mai mare.

Performanţele Cameliei Potec în carieră:

*O medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Atena, în 2004

*Două medalii de bronz la Campionatele Mondiale în 2001 şi 2009

*De patru ori campioană europeană, în total câştigând 16 medalii la Campionatele Europene. În 2010 a stabilit un record european în proba de 1500 de metri liber. 

*Multiplă campioană naţională

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite