Eterna poveste: a câştigat Germania. Dar de ce? Explicaţii divine şi pământene pentru invincibilitatea nemţească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Fotbalul e un joc simplu. 22 de bărbaţi aleargă, timp de 90 de minute, după o minge şi, în final, nemţii câştigă mereu“. Citatul îi aparţine fostului internaţional englez Gary Lineker, dar trebuie reformulat un pic.

Atunci când nemţii nu câştigă după 90 de minute, victoria lor vine după executarea loviturilor de departajare. 

Acolo unde alte naţionale au dezvoltat un adevărat complex, când picioarele multor fotbalişti „tremură“, iar poarta se reduce parcă la dimensiunile unei ferestre, acolo e momentul în care se înţelege de ce există vorba „neamţul e neamţ“.

Până la confruntarea cu Italia, de la Bordeaux, Germania ajunsese de şase ori la loviturile de departajare la turneele finale. Bilanţul? Cinci victorii, o înfrângere. Doar Cehoslovacia, în finala Euro 1976, a spulberat mitul invincibilităţii nemţilor de la 11 metri. 

Şi, totuşi, în duelul cu Italia din sferturile Euro 2016, elevii lui Joachim Low au fost neaşteptat de slabi la penalty-uri. Până sâmbătă seară, Germania ratase doar două dintre cele 28 de lovituri executate de la punctul cu var la turneele finale. 

La Bordeaux, Germania a irosit trei din nouă şuturi, Muller, Ozil şi Schweinsteiger ratând ţinta. Dar dacă nici când ratează trei penalty-uri, nemţii nu pot fi învinşi, înseamnă că, dacă există „zei ai fotbalului“, acolo, undeva sus, atunci ei, cu siguranţă, ţin cu Germania.

Şi mai există şi un şir de explicaţii pământene:

*Conte a fost neinspirat. L-a introdus pe Zaza, în ultima secundă, doar pentru ca jucătorul de la Juventus să fie pe lista executanţilor. Zaza n-a atins mingea în cele câteva secunde în care s-a aflat pe gazon şi primul său contact cu balonul a fost atunci când a bătut al doilea penalty. Şi a trimis mult peste transversală.

*Pelle, pedepsit pentru aroganţa sa. Fotbalistul italian a ratat al patrulea penalty. Înainte de a-l executa, i-a făcut semne lui Neuer că va da „scăriţă“, în cazul în care portarul va plonja. Neamţul a ghicit colţul, Pelle n-a dat nicio „scăriţă“, dar a trimis pe lângă, fără a nimeri cadrul porţii.

*Neuer e un mare portar. Chiar şi mai mare decât Buffon, care, la rândul său, e fabulos. Italianul a ghicit colţul la şapte din cele nouă penalty-uri. A avut însă mare ghinion la vreo două şuturi, inclusiv ultimul, la care a pus mâna pe minge, însă n-a reuşit să o şi pareze. Neuer, în schimb, a parat şuturile trimise de Bonucci şi de Darmian, iar intervenţiile sale au reparat şi greşelile colegilor săi, care au ratat de la 11 metri.

Au spulberat complexul italian

Până la duelul de la Euro 2016, Germania avea coşmaruri cu confruntările cu Italia. Ultimul duel, într-un amical, disputat în martie, fusese câştigat de nemţi cu 4-1. 

Când a contat însă, adică în turneele finale, „Squadra azzurra“ i-a „ars“ pe nemţi. Bilanţul până sâmbătă seară? Patru victorii pentru Italia şi patru remize. Iar Italia era responsabilă de două dintre cele mai dureroase eliminări suferite de „Mannschaft“ în ultimii ani:

*Germania – Italia 1-2 în semifinalele Euro 2012

*Germania – Italia 0-2 în semifinalele Mondialului din 2006

Revanşa a venit, într-un final, la Bordeaux. Italia a rămas neînvinsă în faţa nemţilor, în timpul regulamentar, la turneele finale, însă această statistică nu e vreo consolare pentru Conte şi elevii săi care au părăsit Euro 2016.

Germania, campioana mondială en-titre, îşi continuă marşul spre titlul continental şi se poate lăuda deja cu o serie fantastică: e prima naţională din lume care ajunge în semifinale în şase turnee majore la rând:

*CM 2006 – Echipa s-a clasat pe locul 3.

*Euro 2008 – Nemţii au pierdut finala cu Spania.

*CM 2010 – Trupa lui Low s-a clasat, din nou, pe 3.

*Euro 2012 – Germania a ieşit în semifinale.

*CM 2014 – Nemţii au câştigat trofeul.

*Euro 2016 – Urmează semifinala cu învingătoarea duelului Franţa – Islanda (joi, ora 22.00, Pro TV, Dolce Sport).

E de remarcat că Joachim Low a făcut parte din toată această serie impresionantă. La Mondialul din 2006, a fost asistentul selecţionerului Jurgen Klinsmann, iar apoi i-a luat locul acestuia pe bancă.

18 penalty-uri s-au bătut la Bordeaux. A fost egalat recordul din finala mică de la Euro 1980 când Cehoslovacia a învins Italia cu 9-8.

Cele mai multe înfrângeri după loviturile de departajare în turneele finale

*Italia: 7

*Iran, Argentina, Mexic, Anglia: 6

*Olanda, Brazilia, Uruguay: 5 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite