Doi „zei“, unul va deveni muritor. Ronaldo sau Ibrahimovici, cine pierde Mondialul din 2014? Programul meciurilor de baraj de astăzi
0
Sunt doi jucători de top, în primii patru cu şanse reale la „Balonul de Aur“ în acest an, alături de Messi şi Ribery, însă doar unul va juca la Mondialul din 2014. Portugalia lui Ronaldo sau Suedia lui Ibrahimovici? În afara partidei României cu Grecia, astăzi au loc celelalte trei baraje din zona Europa.
21 de naţionale şi-au asigurat prezenţa la Mondialul din 2014. Alte 22 se bat pe ultimele 11 locuri rămase disponibile.
Miercuri seară s-a disputat prima manşă a barajelor intercontinentale, tranşată fără emoţii de Uruguay şi Mexic, 5-0 (deplasare) şi 5-1 (acasă) cu Iordania, respectiv Noua Zeelandă.
Vineri încep emoţiile play-off-ului şi în zona Europa. În afara disputei României cu Grecia, alte trei „duble“ de interes îşi vor consuma acum primul episod.
Portugalia – Suedia (21.45)
Este capul de afiş al barajelor din Europa, care aduce faţă în faţă două selecţionate puternice, dar, mai ales, doi giganţi ai fotbalui mondial: Cristiano Ronaldo (28 de ani) versus Ibrahimovici (32 de ani). Doar unul îi va încânta la anul pe brazilieni. Prima bătălie are loc la Lisabona, vineri, înfruntarea decisivă la Stockholm, marţi.
Ambii „titani“ sunt într-o formă senzaţională şi vin după hattrick-uri, marcate în weekendul trecut, Ronaldo într-o victorie cu 5-1 în partida Realului cu Sociedad, Ibrahimovici în succesul lui PSG cu Nice (3-1).
Portughezul e lider în clasamentul marcatorilor din Spania, cu 16 reuşite, suedezul are 8 goluri în Franţa, unul mai puţin decât Falcao şi Cavani.
Cei doi înscriu pe bandă rulantă şi în Liga Campionilor, acolo unde „CR7“, primul în topul golgheterilor, are opt goluri în acest sezon, doar unul în plus faţă de Ibrahimovici.
„Sunt în cea mai bună formă din carieră. Chiar dacă am 32 de ani, simt că pot să-mi îmbunătăţesc performanţele şi că n-am jucat niciodată atât de bine“, a spus suedezul, care are 15 goluri în ultimele 17 meciuri la PSG.
Doi golgheteri pur-sânge, faţă în faţă, plus defensive „subţiri”, ar trebui să însemne meciuri cu goluri. Cu excepţia Islandei (15), dintre cele opt echipe europene de la baraj, Suedia a încasat cele mai multe goluri (14) în preliminarii.
Nici Portugalia nu străluceşte la capitolul defensivă. Deşi a primit doar opt goluri, şapte dintre acestea au fost încasate din partea unor echipe precum Irlanda de Nord şi Israel.
Nu este exclusă nici cealaltă variantă. Asta pentru că, deşi au fost adversari de şapte ori până acum, când s-au intersectat la naţională, de două ori, în preliminariile CM 2010, meciurile s-au încheiat fără goluri!
Dacă Paulo Bento şi-a dus echipa la baraj după ce-a pierdut poziţia de lider al grupei preliminare F în dauna Rusiei (un punct mai puţin), elevii lui Erik Hamren n-au avut nicio şansă de a câştiga o grupă dominată de Germania.
UCRAINA – FRANŢA (21.45, Digi Sport 1)
Un alt duel interesant şi echilibrat, deşi, la prima vedere, şi în viziunea caselor de pariuri, Franţa e favorită. Mai ales că-l are şi pe Ribery, cel care se luptă cu Ronaldo, Ibrahimovici şi Messi, cu şanse mari, pentru „Balonul de Aur“.
Ucraina a pierdut la mustaţă locul de lider şi calificarea directă, din grupa C, în favoarea Angliei, Franţa e fost depăşită de campioana mondială şi europeană en-titre, Spania. Au existat şapte întâlniri directă, iar cea mai recentă avut loc chiar la Euro 2012, la Doneţk, când Franţa s-a impus cu 2-0.
Francezii au mai trecut prin emoţiile unui baraj, pe care l-au câştigat cu ajutorul arbitrului. „Cocoşii galici” au ajuns la CM 2010 după ce-au eliminat Irlanda cu deja celebrul henţ al lui Thierry Henry.
În schimb, ucrainenii au mai experimentat play-off-ul de CM de trei ori şi de fiecare dată au pierdut. Ex-sovieticii chiar par să acuze presiunea şi miza barajelor. În afara eşecurilor cu Croaţia (baraj CM 1998), Germania (baraj CM 2002) şi Grecia (baraj CM 2010), „galben-albaştrii” au pierdut alte cinci play-off-uri, unul dintre ele şi în faţa Sloveniei (baraj Euro 2000)!
Echipa lui Mihail Formenko se bazează însă pe o defensivă foarte puternică (a încasat doar patru goluri în preliminarii, la fel ca şi Anglia, Belgia şi Grecia) şi are două extreme de mare valoare, Konoplianka şi Iarmolenko.
La Franţa e o aglomeraţie de staruri, de la Ribery până la Benzema, care în luna trecută a redescoperit plăcerea golului şi la naţională, cu primul gol, în amicalul cu Australia, după 1221 de minute de joc!
ISLANDA – CROAŢIA (21.00)
Întâlnirea care pare cea mai dezechilibrată, dintre meciurile de baraj din Europa. Prezenţa în această fază a competiţiei este o premieră pentru islandezi. Insularii au încheiat pe locul 2 în grupa E, în locul Elveţiei.
Croaţia a terminat pe locul secund în grupa A, în spatele Belgiei. În cele două meciuri directe, ex-iugoslavii au câştigat fără emoţii, 4-0 la Zagreb şi 3-1 la Reykjavík, în preliminariile CM 2006.
De remarcat că Croaţia şi-a schimbat selecţionerul, imediat după calificarea la baraj. Igor Stimac a plecat, a venit Niko Kovac, direct de la naţionala under 21.
Manşele retur ale barajelor pentru calificarea la CM se dispută marţi
Olanda, Italia, Belgia, Elveţia, Germania, Bosnia-Herţegovina, Rusia, Japonia, Iran, Coreea de Sud, Argentina, S.U.A, Chile, Costa Rica, Australia, Brazilia, Spania, Anglia, Columbia, Ecuador şi Honduras sunt echipele calificate deja la CM
Meciuri baraj zona Africa:
Sâmbătă:
17.00 Nigeria – Etiopia (2-1, în tur) Dolce Sport 2
21.00 Senegal – Coasta de Fildeş (1-3) Dolce Sport 2
Duminică
16.00 Camerun – Tunisia (0-0) Dolce Sport 2
Marţi
18.00 Egipt – Ghana (1-6)