Cum s-a ajuns ca o dronă şi un banner naţionalist să provoace suspendarea unui meci. Kosovo, NATO, paşapoarte americane, puţin fotbal şi multă politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serbia Albania FOTO AP

Partida Serbia – Albania, de marţi seară, de la Belgrad, a fost iniţial întreruptă, apoi suspendată, din cauza incidentelor provocate de o dronă de care era agăţat un banner naţionalist albanez. Bătaia generală iscată de capturarea acestui steag şi evenimentele ce au urmat toarnă benzină pe focul nestins al relaţiilor sârbo-albanze.

„E mai uşor să previi, decât să tratezi“. UEFA cunoaşte prea bine tratamentul şi chiar îl aplică, de multe ori cu succces. 

Pe 23 februarie 2014, la Nice, a avut loc tragerea la sorţi a grupelor preliminare pentru Euro 2016. Ca de obicei la un astfel de eveniment, forul european a impus anumite restricţii, în special pentru a evita problemele geopolitice. Doar că acum a ratat-o pe cea mai mare. 

Azerbaidjan nu putea face parte din aceeaşi grupă cu Armenia, din cauza situaţiei regiunii Nagorno-Karabakh, Spania nu putea întâlni Gibraltarul (recent acceptat în familia UEFA, nu şi în cea a FIFA). Relaţiile reci dintre Serbia şi Albania, din cauza Kosovo, au fost cumva „uitate“, apoi sorţii le-au făcut, pe cele două naţionale, companioane în grupa I. 

image

Drona care a survolat arena din Belgrad, cu banner naţionalist albanez. FOTO: AP

Fără fani, dar cu drone

Posibilele probleme au fost într-un fel anticipate de cele două federaţii, care au decis ca suporterii adverşi să nu facă deplasarea. O metodă practicată la meciurile cu risc maxim, pe care sârbii o mai aplică şi în cazul întâlnirilor cu croaţii. Nimeni nu avea să anticipeze evenimentele de marţi seară, de pe Arena „Partizan“, din Belgrad. După 41 de minute controlate de sârbi, dar în care albanezii au avut o ocazie importantă, la scorul de 0-0, s-a declanşat haosul. 

„O gest minor şi stupid a produs o explozie, e cea mai succintă metodă de a descrie incidentul“, a declarat Miloş Saranovici, jurnalist la televiziunea sârbă B92, pentru BBC. 

O dronă de care era legată o pânză cu un desen al Albaniei Mari a survolat gazonul câteva minute, până când atacantul sârb Aleksandar Mitrovici a agăţat steagul. Jucătorii albanezi au încercat să-l recupereze, apoi s-a iscat un meleu în care au intervenit şi câţiva fani ai sârbilor, care au pătruns pe gazon. Forţele de ordine i-au calmat cu greu pe ultraşi, albanezii au fost conduşi la vestiare sub o ploaie de obiecte contondente care zburau din tribune, iar după 30 de minute centralul englez Atkinson a decis suspendarea meciului care fusese întrerupt. 

Fratele prim-ministrului albanez, suspectat

Potrivit unor informaţii venite dinspre televiziunea de stat sârbă, autorul gestului iresponsabil ar fi fost Olsi Rama, chiar fratele premierului albanez Edi Rama! Acesta a fost prezent la meci, iar în loja sa VIP, de la arena din Belgrad, s-ar fi găsit telecomanda dronei. Reţinut pentru scurt timp, Olsi Rama a fost eliberat, iar la întoarcerea la Tirana, miercuri seară, a declarat că n-a avut nicio legătură cu drona. 

„N-am fost arestat sau reţinut. După ce s-a întâmplat incidentul, situaţia a devenit haotică, poliţia verifica pe toată lumea. Le-am arătat paşaportul şi camera video. A durat doar câteva minute, apoi m-au lăsat în pace“, a declarat Olsi Rama, care s-a întors la Tirana cu un zbor alături de un grup de jurnalişti albanezi. 

Presa sârbă susţine însă că imediat după incidentele de pe arena Partizan, Olsi Rama şi alte trei persoane au fost interogate timp de 40 de minute, apoi trimise direct la aeroport, cu o maşină a poliţiei. Asta după ce albanezii au arătat nişte paşapoarte americane. 

Incidentul vine să pună paie pe foc între două ţări vecine aflate în relaţii încordate, şi cu doar o săptămână înainte de sosirea lui Edi Rama la Belgrad, practic prima vizită a unui prim-ministru albanez în Serbia, în ultimii 70 de ani. De altfel, şi pe plan fotbalistic, cele două ţări nu s-au mai întâlnit într-o competiţie din 1967! 

banner Serbia Albania FOTO Twitter

Cum arăta bannerul albanez. FOTO: Twitter

Ce era desenat pe steag

Steagul agăţat de dronă avea reprezentată o acvilă bicefală (la fel ca aceea de pe stema Albaniei) şi o hartă, o reprezentare a Albaniei Mari (un concept iredentist), care cuprinde provinciile locuite de etnici albanezi, unele aflate acum în posesia Serbiei, Macedoniei, Muntenegrului sau Greciei. Cuvântul „Autochthonous“ (autohtoni) e o aluzie la încercarea Serbiei de a controla Kosovo, o regiune majoritară cu etnici albanezi. Pe steag mai apar şi desenele lui Ismail Qemali (1844-1914), fondatorul statului albanez modern, fost preşedinte şi şef al guvernului şi Isa Boletini (1864-1916), un simbol al mişcării naţionaliste, care a luptat în revolta albaneză din Kosovo (1910) şi împotriva Serbiei, în Primul Război Mondial. 

Kosovo, eterna problemă

Provincia a fost parte a Serbiei în Evul Mediu, când aproape de actuala capital, Pristina, s-a derulat una dintre cele mai importante bătălii care au definit ulterior istoria, tradiţia şi identitatea sârbilor (Kosovo Polje, în 1389, împotriva Imperiului Otoman). În secolul XV a fost integrată în Imperiul Otoman, iar după primul război balcanic a fost încorporată în Regatul Serbiei. 

Cu timpul, albanezii au devenit majoritari în regiune şi au luptat pentru independenţă, ultima oară în perioada războaielor iugoslave. În 1999, NATO, fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, a bombardat Iugoslavia timp de 78 de zile, luând partea etnicilor albanezi, atacaţi de forţele sârbe. 

În 2008, Kosovo şi-a declarat independenţa. Republica Kosovo e recunoscută de SUA şi de majoritatea ţărilor din UE, nu şi de cinci state membre, printre care şi România. Evident, nici de Serbia. 

Albanezii, primiţi ca nişte eroi

La revenirea la Tirana, jucătorii albanezi au fost primiţi ca nişte eroi. Peste 3.000 de suporteri i-au aşteptat la aeroport, iar Prim-Ministrul Edi Rama i-a lăudat pe fotbalişti, într-un mesaj de pe Twitter, pentru „mândria şi bucuria pe care ne-au adus-o”.

De partea cealaltă, Aleksandar Vulin, ministul sârb al Muncii, şi fost director al Biroului pentru Kosovo şi Metohija, susţine că incidentul a fost „atent plănuit“, cu scopul de discredita Serbia. „Dacă cineva din Serbia ar fi fluturat un steag cu Serbia Mare la Tirana sau Priştina, situaţia ar fi prilejuit reunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU“, a spus şi Ivica Dacici, ministrul sârb de Externe. 

UEFA a anunţat că a deschis o anchetă şi a lăsat de înţeles că ambele echipe vor fi sancţionate, iar FIFA, prin vocea preşedintelui Sepp Blatter, a criticat incidentul, tot într-un mesaj postat pe Twitter: „fotbalul nu trebuie folosit niciodată pentru mesaje politice. Condamn cu vehemenţă ce s-a întâmplat la Belgrad“.

foto Atacantul albanez Balaj, care a recuperat la un moment dat bannerul, a fost lovit cu un scaun de către un fan pătruns pe teren. FOTO: AP

Citeşte şi 

VIDEO Bătaie generală între jucători, la Serbia-Albania, meci suspendat. Cauza: o dronă şi un steag al regiunii Kosovo

VIDEO Albanezii, primiţi ca nişte eroi la revenirea din Serbia. 3.000 de oameni i-au aşteptat la aeroportul din Tirana

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite