Cum arată sclavagismul în epoca modernă: muncitori cu salariu de 5 euro zilnic, neplătiţi de mai bine de un an! Totul în numele Mondialului din Qatar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii sunt înghesuiţi câte 8 sau 10 într-o singură cameră FOTO Theguardian.com
Muncitorii sunt înghesuiţi câte 8 sau 10 într-o singură cameră FOTO Theguardian.com

Un reportaj al The Guardian relevă condiţiile mizere în care locuiesc şi muncesc nepalezii, indienii şi sri lankezii, aduşi în Qatar pentru a construi clădirile şi stadioanele Cupei Mondiale.

În spatele luxului de faţadă al Qatarului, The Guardian a descoperit lumea muncitorilor care plătesc de multe ori cu viaţa pentru bunăstarea bogătaşilor din această zonă.

Pasul 1. Muncitorii sunt recrutaţi din Nepal, India şi Pakistan, fiind păcăliţi cu salaţii mai mari decât li se oferă de fapt.  Ei semnează un contract pe 400-450 de euro, dar ajung să primească aproximativ 150 de euro lunar - 5 euro pe zi. "Banii ăştia îi câştigam şi la noi acasă, în Nepal. Acum, nu mai pot să mă întorc pentru că am multe restanţe de primit", se plânge unul dintre muncitori.

Pasul 2. După câteva luni în care salariile sunt plătite, încep să apară întârzierile. Muncitorii care lucrează la Tower of Football (Turnul Fotbalului) susţin că nu au mai văzut un ban de 13 luni! Familiile lor de acasă sunt disperate, multe dintre ele fiind evecuate din casele în care stăteau. 

Pasul 3. Mulţi dintre muncitori nu primesc asigurare medicală din partea firmei angajatoare. Dacă autorităţile din Qatar descoperă acest lucru, îi trimit acasă şi se aleg şi fără salarile neplătite.

În fine, condiţiile de muncă şi de trai sunt groaznice. Se munceşte la peste 40 de grade, câte 12 ore zilnic, 6 sau 7 zile pe săptămână. Angajaţii sunt puşi să doarmă câte 8 sau 10 în camere, electricitatea se întrerupe frecvent, iar apa de băut e murdară. 

270 de muncitori din Nepal, India şi Sri Lanka au murit în 2012 şi în 2013, conform rapoartelor oficiale. 70 au decedat ca urmare a accidentelor de muncă, 144 în accidente de maşină şi 56 de sinucideri.  

Miercuri, 27 iulie, un purtător de cuvânt de la FIFA a spus: "Vom monitoriza modul în care Qatarul tratează muncitorii imigranţi. Facem tot posibilul să le îmbunătăţim condiţiile şi vream ca Mondialul din 2022 să fie un catalizator pentru pentru o schimbare socială pozitivă".

Modul inuman în care sunt trataţi muncitorii a atras atenţia şi unor politicieni din Marea Britanie. "Ce se întâmplă în Qatar e inimaginabil. E deplorabil că nimeni nu-şi asumă responsabilitatea pentru salariul mizer pe care îl primesc acei muncitori", a afirmat Nick Raynsford, fost ministru al Construcţiilor. 

Preşedintele FIFA Joseph Blatter, despre acordarea Qatarului dreptul de a organiza Cupa Mondială din 2022

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite