CTP: Colţescu s-a dovedit a fi incompetent, inconştient şi iraţional, iar  România va primi o pată de „culoare” rasistă nemeritată, din pricina sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Tudor Popescu a reluat discuţia iscată de replica lui Sebastian Colţescu la meciul Paris Saint Germain - Istanbul Başakşehir, accentuând faptul că nu a susţinut niciodată că arbitrul ar fi rasist pentru că a descris un jucător al echipei turce drept „ăla negru”, ci doar că s-a arătat incompetent şi inconştient şi pentru asta, nu pentru presupusul rasism, merită pedepsit.

„Domnul Colţescu... am zis de la bun început că e prea mult să spunem că domnul Colţescu este rasist, şi primesc un val de replici pe net - „Nu e rasist domne! Ce, «negru» în româneşte nu înseamnă ceva rău!”, „Uite, că culoare... chestii, socoteli...”, ca şi cum eu aş fi spus că e rasist. Nu! Am spus limpede, e prea mult să-i spunem rasist!

Să lămurim un lucru care este important. Rasismul este un mod de a gândi, este o atitudine mentală. Eu nu ştiu dacă domnul Colţescu este rasist, sau nu. Asta este o chestiune în capul omului. Atâta vreme cât omul nu se manifestă prin acţiuni, prin vorbe, prin gesturi, ce gândeşte îl priveşte. Chiar dacă el are o gândire rasistă, câtă vreme rămâne în mintea lui, într-o societate liberă - nu într-o dictatură -, „Die Gedanken sind Frei” - „Gândurile sunt libere”. Poate să gândească ce doreşte. Nu mă interesează ce gândeşte domnul Colţescu. Important este, şi rău, este ce-a spus domnul Colţescu acolo.

A spus „ăla negru”. Bineînţeles, în România, dacă era la meciul Academica Clinceni cu Chindia Târgovişte, în România aşa ceva nu are o conotaţie obligatorie rasistă. Poate să fie şi în glumă spus aşa ceva. Nu are o conotaţie rasistă obligatorie.

Însă tu eşti arbitru UEFA. E de presupus că ai luat cunoştinţă de regulile impuse de UEFA foarte logic, pentru că în Europa sunt acum jucători din Asia, din Africa, din America de Sud, din America de Nord, e un amestec de etnii, de rase, de naţionalităţi, de culturi, care trebuie ţinut sub control. Şi atunci, aceşti arbitri, şi domnul Colţescu, primesc nişte instrucţiuni foarte ferme în legătură cu orice boare de manifestare rasistă şi cu măsurile foarte dure care trebuie luate pe loc – oprit meciul, suspendat după aceea stadionul, se pot lua măsuri oricât de dure.

Şi în aceste condiţii, raţiunea domnului a fost zero în momentul în care a pronunţat „ăla negru”. Când eşti într-un loc unde nu se vorbeşte limba ta, eşti foarte atent la cultura şi la regulile acelui loc în care te afli, şi unde eşti plătit să arbitrezi. Pe scurt, domnul Colţescu s-a dovedit a fi incompetent, inconştient, iraţional prin această replică şi merită să fie pedepsit pentru asta. Nu pentru rasism, asta nu intră în discuţie. Iar România va primi o pată de „culoare” rasistă nemeritată, din pricina comportamentului acestui domn.

V-am spus - poate că este, poate că nu este rasist. Prin acel „ăla negru” el poate să nu fie considerat rasist. Se pot aduce contraargumente, cum s-au şi adus. Geme internet-ul de români patrioţi, de oameni care nu sunt „vânzători de ţară”, şi care sunt „cu al nostru, cu Colţescu”. „Să fim cu ai noştri”, că „aşa a spus şi ăla, fotbalistul Marica”, şi „nu ştiu care”... „Cu al nostru!”. Cu al nostru, ce? Poate să fie rasist, dar nu asta este chestiunea, ci că a fost profund incompetent. Nu avea voie să rostească acea frază. Că poate fi şi rasist, poate, dar eu nu îl acuz de asta. Îl acuz de incompetenţă”, a declarat gazetarul la Digi 24.

Cristian Tudor Popescu a comentat şi problema mai largă a rasismului din societatea românească, gazetarul considerând că „România nu are o problemă mai mare cu rasismul decât alte ţări”.

 „Ambele echipe au părăsit terenul. A fost de acord şi Paris Saint Germain. Mi-a plăcut mult cu Erdogan condamnând rasismul... Mă rog... Nu e de luat în considerare ce spune individul ăla care este în stare să lichideze jumătate din Turcia, ca să fie el dictator peste ce rămâne.

Problema aici nu e rasismul. După părerea mea, România nu are o problemă mai mare cu rasismul decât alte ţări. Există şi în România rasişti, cum există şi în ţări mai pricopsite decât a noastră. Nu cred că este o problemă foarte mare rasismul. Am mai avut noi incidente violente în România de natură rasială? Ultimul incident de natura asta, de oarecari proporţii, este cel de la Hădăreni, de acum 27 de ani. Aşa ceva nu se întâmplă în România. Există tensiuni de genul acesta, există cazuri izolate, dar care nu escaladează, nu merg până la violenţă. Sigur că există rasism în România, dar problema principală nu e rasismul. Problema principală este raţionalismul. Mai exact iraţionalismul. Asta este problema!”, a explicat Cristian Tudor Popescu.

Citeşte şi:

Colţescu, victima unui dublu standard grosolan: Negru e rasism, „gypsy“ e OK

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite