Corespondenţă de la Paris: România, între lumini şi umbre. Ionuţ Lupescu a explicat ce imagine avem în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Lupescu alături de Alex Ferguson
Ionuţ Lupescu alături de Alex Ferguson

“Kaiser-ul” a prefaţat următorul meci al tricolorilor la Euro 2016, cel cu Elveţia (miercuri, ora 19.00, Pro TV, Dolce Sport), a subliniat principala slăbiciune a adversarilor şi a dezvăluit care va fi cea mai mare provocare pentru elevii lui Anghel Iordănescu.

România a revenit la un turneu final după opt ani, însă Ionuţ Lupescu (47 de ani) e nelipsit de la marile competiţii fotbalistice. Pe 12 iunie 2014, l-am văzut la Sao Paulo, la Brazilia – Croaţia (3-1), meciul de deschidere de la Cupa Mondială. Acum exact doi ani, l-am găsit la Paris, după o altă partidă a croaţilor, de această dată câştigată cu Turcia. De fiecare dată, fostul internaţional s-a aflat în tribune, în rolul analistului UEFA.

“Adevărul”: În ce constă exact munca dumneavoastră aici?

Ionuţ Lupescu: Suntem un grup de observatori tehnici, format din 12 persoane şi vom analiza şi vom studia meciurile. E acel grup din care face parte şi Alex Ferguson. Vom face un raport tehnic şi, pentru prima dată, vom face un DVD de două ore, în care vom prezenta trend-urile. Să sperăm că vor apărea noi trenduri pentru fotbalul de acest nivel. 

Pentru cine pregătiţi acest DVD?

Facem asta, în special, pentru şcolile de antrenori din Europa. Avem peste 200.000 de antrenori şi vrem ca ei să aibă acces la educaţie şi să vadă care sunt ultimele noutăţi în fotbalul internaţional. E o muncă destul de grea. Fiecare dintre noi are de văzut destule meciuri. Eu o să văd în jur de 20 şi ceva de partide, din cele 51 care se vor disputa la Euro 2016.

Ce urmăriţi la fiecare meci?

Ne interesează în ce formaţie se joacă, care sunt fazele de tranziţie, dacă e ofensivă sau defensivă, contraatacurile, penetraţiile, în special, fazele fixe care, în continuare, au un procent mare în deciderea jocurilor, care e rolul portarilor în fotbalul modern şi aşa mai departe.

Nu credeţi că mărirea numărului de echipe a devalorizat Campionatul European?

Nu. Din moment ce Olanda nu e aici, Serbia nu e aici şi poate şi alte echipe cu potenţial, care lipsesc şi ele. În locurile lor, au apărut alte naţionale, care au meritat să fie aici. În ultimii 15 ani, printre cele 55 de ţări afiliate UEFA, poate au mai rămas două, trei unde te duci şi zici: “Domle, aici o să câştig sigur!”. Dar, în rest, nu mai e aşa. Feroe a făcut dovada. Una era echipa cu care jucam noi, acum 20 de ani, şi uite că acum a bătut Grecia în preliminariile Euro 2016 şi a făcut şi alte puncte. În ultimii 15 ani, fotbalul a evoluat pentru că ţările au investit în infrastructură, în antrenori, iar jucătorii au trecut din amatori în profesionişti. 

Iar UEFA îşi tot măreşte numărul de ţări afiliate. Kosovo a fost cooptată şi ea...

Şi uite că acum s-a jucat Albania – Elveţia, iar 13 dintre fotbaliştii aflaţi pe teren au fost kosovari. Deci, se poate spune că a avut şi Kosovo o echipă la Euro. Globalizarea fotbalului a schimbat foarte mult în ultimii 20 de ani şi trebuie să fii deschis. De aceea, eu cred că extinderea numărului de echipe la Euro e un lucru bun. Şi mai e un aspect.

Ce anume?

Meciurile din fazele eliminatorii de la un Mondial sau un Campionat European sunt, de fapt, atracţia cea mare. Ori în noul format de la Euro, am trecut de la patru meciuri knock-out la opt. Deci ar trebui să fie şi mai spectaculos.

UEFA l-a ales pe Payet drept omul meciului în Franţa – România. Dumneavoastră pe cine aţi fi ales din echipa României?

N-aş nominaliza un jucător, dar, ca grup, mi-a plăcut echipa României. Întotdeauna e greu să joci în meciul de deschidere unde există nu neapărat o teamă, dar se simte o presiune. Acum ea s-a văzut nu numai pe echipa noastră, dar şi pe cea a Franţei. Din punctul asta de vedere, cu toată încărcătura psihică, eu cred că echipa s-a descurcat destul de bine. Pe alocuri, am reuşit să şi dominăm. Când compari cele două loturi, există o foarte mare diferenţă. Am văzut asta şi când au intrat Coman şi Martial pe parcurs şi s-a văzut imediat ce viteză au avut.

74 de selecţii şi şase goluri a bifat Ionuţ Lupescu, între 1988 şi 2000, jucând la CM 1990, CM 1994, Euro 1996 şi Euro 2000.  

Am avut ghinion cu golul lui Payet?

Probabil. Şi e păcat, fiindcă băieţii meritau un meci nul. Dar important e să treacă peste acest lucru şi să repete această prestaţie cu Elveţia şi apoi cu Albania. Mai ales că, dacă iau 6 puncte, s-au calificat cu sistemul actual, care trimite în fazele eliminatorii şi cele mai bune patru formaţii de pe locul 3. Deci nu e nicio problemă că au pierdut cu Franţa. Eu cred că au şanse bune să se califice. 

Ce nu v-a plăcut în jocul României?

Mă aşteptam să reuşim să ţinem mai mult posesia şi să construim mai bine, poate chiar să penetrăm mai bine, dar, una peste alta, eu cred că a fost OK.

Ce concluzii aţi tras după Elveţia – Albania?

Am văzut puţin din meci, fiindcă urma să plec la drum, să văd Slovacia – Ţara Galilor. Dar am văzut pe rezumat că, inclusiv în zece oameni, albanezii au avut ocazii. A fost un meci crâncen şi, în prima parte, elveţienii au avut ocazii. Dar ocaziile de gol ale albanezilor mi-au demonstrat că şi elveţienii au probleme în apărare.

Poate lua România patru puncte din următoarele două jocuri?

Eu cred că România poate să ia şi şase puncte! Dar, la fel de bine, poate să nu ia niciun punct. Depinde totul de băieţi, de starea lor de spirit şi de cum reuşesc să uite cât mai repede dezamăgirea din primul meci. Nu va fi uşor, fiindcă te macină puţin, chiar dacă lumea te încurajează după primul meci.

A mai îmbunătăţit prestaţia cu Franţa imaginea fotbalului românesc la UEFA? Sau tot ne asociază cu insolvenţa, cu falimentul, cu fotbalişti neplătiţi?

Sunt două aspecte diferite aici. Lumea aşteaptă să vadă naţionala României la acest Campionat European pentru a afla unde mai e fotbalul românesc, care revine la primul turneu final, după 2008. Sigur că primul meci cu Franţa a fost o impresie frumoasă. Am surprins plăcut lumea. În ceea ce priveşte nivelul cluburilor, nivelul de organizare, de ligă, de federaţie, acolo sunt alte lucruri. Sunt lucruri neplăcute, dar nu suntem singura ţară care are aceste probleme.

Noi, în general, am avut probleme în turneele finale să ne concentrăm şi să jucăm din trei în trei zile. Sper ca băieţii de acum să nu aibă, totuşi, această problemă.

CITEŞTE ŞI:

*Corespondenţă de la Paris: Ruptură între doi jucători din Generaţia de Aur. Ce a spus Ionuţ Lupescu despre Gică Popescu

*Corespondenţă de la Paris: Lupescu a pus tunurile pe FRF din Franţa. “Federaţia a exclus Dinamo din Europa, nu UEFA”

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite