Australian Open ia deja în calcul varianta unei ediţii 2021 în regim special din cauza COVID-19. Ce plan există

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Australian Open caută deja un plan de rezervă pentru 2021.
Australian Open caută deja un plan de rezervă pentru 2021.

Organizatorii de la Australian Open fac deja planuri pentru scenariul în care pandemia de COVID-19 s-ar prelungi, iar noul coronavirus ar putea afecta inclusiv ediţia 2021 a Grand Slam-ului de început de an.

Chiar dacă pentru moment lumea tenisului încă speră că sezonul 2020 va mai putea fi salvat prin prelungirea până în decembrie şi că am mai putea vedea turnee măcar în partea a doua a anului, incertitudinea legată de evoluţia pandemiei provocate de noul coronavirus i-a determinat pe reprezentanţii Tennis Australia şi ai Australian Openului să fie prevăzători şi să se pregătească şi pentru ce e mai rău.

În acest moment, un lucru este cert: nu se vor organiza turnee de tenis până pe data de 13 iulie 2020. Ce se va întâmpla mai departe - rămâne o necunoscută. Până la Australian Open 2021, programat în perioada 18-31 ianuarie, mai sunt aproximativ nouă luni. Însă deja australienii au în lucru varianta disputării turneului fără spectatori şi caută soluţii pentru o eventuală necesitate de a ţine sportivii în carantină înainte de startul competiţiei - ceea ce ar însemna un efort financiar şi logistic imens.

Deplasarea sportivilor, marea problemă

Cu o asemenea dependenţă de călătoriile internaţionale, analizăm ceea ce vom putea face dacă jucătorii vor trebui plasaţi în carantină pentru o anumită perioadă, înainte de a se putea deplasa liber prin Australia. Dacă adunările publice vor fi în continuare neautorizate sau foarte limitate anul viitor, lucrăm la posibilitatea de a organiza un eveniment pentru difuzori, fără spectatori.

Acestea sunt două dintre numeroasele scenarii pe care le avem în vedere. Trebuie să fim pregătiţi pentru o evoluţie a contextului. Nu se ştie ce măsuri utilizate în prezent pentru a opri răspândirea virusului vor trebui aplicate în continuare pe termen mediu şi lung“, a transmis Craig Tiley, preşedintele Tennis Australia şi director al Australian Open.

Australian Open s-a confruntat cu probleme şi în 2020, din cauza incendiilor de vegetaţie masive de pe continent.

Organizatorii sunt însă obligaţi să găsească soluţii, în condiţiile în care dintre cele patru turnee de Mare Şlem, doar Wimbledonul are, începând cu 2003, o asigurare inclusiv pentru epidemii şi pandemii. Astfel, turneul britanic a activat, odată cu anularea ediţiei 2020, o despăgubire de 100 de milioane de lire sterline (114 milioane de euro). În mod normal, Wimbledon ajunge la încasări anuale de 280 milioane de euro, potrivit „Daily Mail“ şi a altor publicaţii britanice. AELTC plăteşte o poliţă de asigurare de peste 1,5 milioane de euro, portivit jurnaliştilor britanici.

ATP şi WTA lucrează pentru a stabili o variantă corectă a clasamentelor mondiale

Cu data reluării competiţiilor încă necunoscută, cele două circuite profesioniste de tenis, ATP şi WTA, caută soluţii pentru clasamentele mondiale, cele care practic stabilesc sportivii care au drept de joc pe tablourile principale şi de calificare ale tuturor turneelor din tenis. Tenisul foloseşte un sistem de punctaj pe 52 de săptămâni, în care punctele câştigate la un turneu au perioadă de viaţă de exact un an. În acest moment însă, în condiţiile în care foarte multe turnee au fost anulate, s-a luat decizia îngheţării clasamentului.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite