Aşii minciunii: Cum ne păcălim singuri după ce fetele au făcut un Mondial dezolant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crina Pintea, cea mai experimentată jucătoare din lotul României, la CM 2021
Crina Pintea, cea mai experimentată jucătoare din lotul României, la CM 2021

Naţionala feminină de handbal a mai bifat un turneu dezamăgitor în care şi-a încordat muşchii cu adversare de duzină şi a pierdut toate meciurile în care a dat de echipe redutabile. Chiar şi aşa, curg declaraţiile sforăitoare dinspre staff şi FRH.

România s-a dus la Mondialul din Spania, ţintind mediocritatea: o clasare între primele 10. 

Şocant e că acum, când inclusiv acest obiectiv s-a ratat - România va termina Mondialul pe 13! - curg declaraţii menite să ambaleze eşecul, încă unul, într-un înveliş frumos, strălucitor. Tonul a fost dat de selecţionerul Adrian Vasile (foto, jos). Adică, de omul care a fost pe bancă şi în turneul preolimpic din luna martie, când fetele au pierdut biletele pentru JO 2020.

„Nu pot să mă uit la locul 13 şi să fiu mulţumit, dar modul în care au abordat fetele competiţia arată multe lucruri bune despre ele, au un viitor frumos. Au intrat în teren, crezând că pot învinge orice echipă, mă refer la meciurile cu echipele mari. Acest turneu arată că am făcut un pas în plus la pregătirea fizică. Pentru mine, partea bună a anului e că echipa progresează şi o face foarte frumos. Mi-e greu să zic o notă pentru echipă, dar e o notă de trecere“, a fost „radiografia“ tehnicianului de 39 de ani.

Vasile

3 ani de la ultima mare victorie

O analiză a frazelor rostite de Adrian Vasile deomnstrează că şi naţionala de handbal feminin a preluat „reţeta succesului“ de la fotbal: ambalarea nimicului într-o cutie frumoasă cu care să ne păcălim până la următoarea competiţie majoră! 

Concret, la Mondialui din Spania, fetele au intrat pe teren „crezând că pot învinge în meciurile cu echipele mari“, după cum s-a lăudat selecţionerul, însă le-au pierdut pe toate, după cum ne arată scorurile finale. Ceea ce nu e nicidecum o premieră!

Ca să vedem când a câştigat România în faţa unei echipe mari, trebuie să ne întoarcem în timp. Mai precis, la Europeanul din 2018. Adică, ultima competiţie majoră în care tricolorele au obţinut un rezultat bun, o clasare pe 4. Atunci, în Franţa, cu Neagu în mare formă - până s-a „rupt“ pe fond de suprasolicitare contra Ungariei - fetele au făcut furori, terminând prima fază a grupelor cu maximum de puncte, după confruntări cu Cehia, Germania şi Norvegia. Iar victoria cu Norvegia, entuziasmantă atât ca joc, cât şi ca scor, rămâne ultima importantă pentru România la nivelul primei reprezentative. 

Din păcate, la Euro 2018, România s-a dezumflat, odată cu accidentarea lui Neagu pe finalul meciului cu Ungaria. Rămase fără liderul lor, fetele n-au mai bătut pe nimeni. Chiar şi aşa, acel turneu, per ansamblu, a fost unul reuşit. Dar a fost şi ultimul în care se poate vorbi despre o prestaţie bună a tricolorelor. 

Fiasco la ultimele întreceri

Când parcurgem rezultatele tricolorelor de după Euro 2018, ne dăm seamă că, în ciuda vorbelor goale venite dinspre echipa naţională şi federaţie, realitatea ne spune clar: suntem în lumea a doua a handbalului feminin şi riscăm să alunecăm în lumea a 3-a. Iarăşi, ca la fotbal!

Iar asta pentru că, la ultimele trei turnee finale, CM 2019, Euro 2020 şi acum, la CM 2021, România a înregistrat două victorii mari şi late cu echipe decente. A fost un 28-27 cu Ungaria, acum doi ani, şi un 28-24 cu Polonia, anul trecut. În rest, fetele au înregistrat nişte eşecuri înfiorătoare, „reuşind“ să piardă la 17 goluri diferenţă (!!!) cu Japonia, la 12 goluri cu Suedia sau la 15 goluri cu Spania.

Dedu

Şeful e mulţumit

Revenind la Mondialul de acum, în care am înregistrat un rezultat mai slab comparativ cu precedentul, acest eşec l-a mulţumit şi pe şeful FRH, Alexandru Dedu (foto). Care, după modelul selecţionerului Adrian Vasile, a bătut moneda pe atitudine şi forţa grupului, anunţând un viitor glorios pentru handbalul românesc.

„Per total, sunt mulţumit pentru felul în care fetele s-au dăruit pentru handbal şi pentru România. Sunt prestaţii corecte, reale. N-am ce să reproşez echipei şi staffului. Am văzut o echipă. Am apreciat modul în care s-au luptat. E un început de drum cu un grup bun, corect,  aşteptăm reîntoarcerea Cristinei (n.r. - Cristina Neagu) pentru a pava drumul către Jocurile Olimpice de la Paris în 2024“, a spus Dedu.

Laslo

Dramă e că, având asemenea conducători, până şi jucătoarele României au impresia că se află pe drumul cel bun. Dovadă şi concluziile Cristinei Laslo (foto), după turneul din Spania: „Am avut o grupă grea, România mereu pică cu Norvegia, cu Olanda, cu echipele puternice. Vor veni şi punctele. Au fost multe lucruri bune în echipa noastră. Văd viitorul echipei naţionale cu zâmbetul pe buze“.

34 de goluri a înscris Cristina Laslo la Mondialul din Spania, fiind cea mai bună marcatoare din echipa României.  

Ce au făcut fetele la ultimele competiţii majore

Turneu Rezultat

CM 2021 Locul 13 din 32

JO 2020 Nu s-au calificat

Euro 2020 Locul 12 din 16

CM 2019 Locul 12 din 24

Euro 2018 Locul 4 din 16

CM 2017 Locul 10 din 24

JO 2016 Locul 9 din 12

România, la Mondialul din Spania

Prima fază a grupelor

*39-11 cu Iran

*38-17 cu Kazahstan

*22-33 cu Norvegia

Grupa Principală II

*30-31 cu Olanda

*43-20 cu Puerto Rico

*30-34 cu Suedia

Bilanţ: 6 meciuri, 3 victorii, 3 înfrângeri

Lotul României la Mondialul din Spania

*Portari: Diana Ciucă (Rapid), Daciana Hosu (Vâlcea), Yuliya Dumanska (Podravka Koprivnica / Croaţia);

*Extreme stânga: Ana Maria Tănasie (Baia Mare), Nicoleta Dincă (Bistriţa), Alexandra Dindiligan (CSM Bucureşti)

*Interi stânga: Anca Polocoşer (Baia Mare), Bianca Bazaliu (Podravka Koprivnica / Croaţia), Bianca Harabagiu (Gloria Buzău)

*Centri: Cristina Laslo (Baia Mare), Andreea Rotaru (Gloria Buzău), Mădălina Zamfirescu (Gloria Buzău)

*Pivoţi: Crina Pintea (Gyor / Ungaria), Lorena Ostase (SCM Slatina), Alexandra Subţirică Iovănescu (Gloria Buzău)

*Inter dreapta: Alina Ilie (Gloria Buzău)

*Extreme dreapta: Oana Borş (Baia Mare), Laura Moisă (Gloria Bistriţa)

*A fost chemată Alexandra Badea (Rapid) din ţară, după accidentarea suferită de Oana Borş, în primul meci.

Rezultatele de la ultimele turnee finale

Euro 2020

*Romania - Germania 19-22

*Polonia - Romania 24-28

*Romania - Norvegia 20-28

*Croatia- Romania 25-20

*Ungaria - Romania 26-24

*Olanda - Romania 35-24

CM 2019

*Romania - Spania 16-31

*Senegal - Romania 24-29

*Romania - Kazahstan 22-20

*Muntenegru - Romania 27-26

*Romania - Ungaria 28-27

*Romania - Rusia 18-27

*Suedia - Romania 34-22

*Romania - Japonia 20-37

Euro 2018 

*Romania - Cehia 31-28

*Germania - Romania 24-29

*Norvegia - Romania 23-31

*Olanda - Romania 29-24

*Spania - Romania 25-27

*Ungaria - Romania 31-29

*Rusia - Romania 28-22

*Romania - Olanda 20-24

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite