Anomaliile de la „Steaua României”: Nadia Comăneci și Ilie Năstase nu au primit medalia pe care o are Octavian Morariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gică Hagi, 60 de ani, a primit astăzi, de la președintele interimar Ilie Bolojan, „Steaua României”, cea mai importantă distincție oferită de statul român, într-o ceremonie organizată la Palatul Cotroceni.

Nadia Comăneci nu are „Steaua României”, deși este cea mai valoroasă gimnastă din toate timpurile
Nadia Comăneci nu are „Steaua României”, deși este cea mai valoroasă gimnastă din toate timpurile

„Regele” a avut invitate personalități din sport, unele având decorația la piept (Simona Halep, Anghel Iordănescu și Mircea Lucescu), dar și unele care ar merita medalia, Nadia Comăneci, Elisabeta Lipă și Ilie Năstase, dar nu le-a fost acordată de niciunul dintre președinții României: Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu sau Klaus Iohannis.

Lipă este cea mai bună canotare a secolului XX, Nadia este cea mai valoroasă gimnastă din toate timpurile, iar „Nasty” este primul lider al clasamentului ATP.

Înaintea lui Hagi, doar alte 6 personalități din sport au mai primit „Steaua României”: Emeric Ienei, Anghel Iordănescu, Mircea Lucescu, Ivan Patzaichin, Simona Halep, Octavian Morariu și David Popovici. Doar ultimul se află încă în activitate.

Avantajele aduse de Ordinul Național

Cea mai înaltă distincție a României, Ordinul Național, ”Steaua României”, iar aceasta îi aduce beneficii. Printre ele se numără invitațiile la diverse evenimente naționale de marcă, inclusiv la celebrarea Zilei Naționale a României. De asemenea, cei care primesc Ordinul „Steaua României” au parte de facilități speciale, inclusiv dreptul la un loc de veci gratuit. Ordinul poate include un număr maxim de 3.650 de membri, organizați în șase trepte distincte, fiecare cu semne proprii pentru civili, militari și eroi ai războiului.

Istoria Ordinului „Steaua României” datează din perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza, care l-a instituit și l-a aprobat, comandând 1.000 de exemplare. Inițial, acest ordin avea cinci grade: Cavaler, Ofițer, Comandor, Mare Ofițer și Mare Cruce. Cuza a propus denumirea ”Ordinul Unirii” și a introdus numerele ”5” și ”24” pentru a simboliza dubla alegere a sa în cele două principate, Moldova și Țara Românească. Deviza „Genere et cordres fratres” (Frați prin origini și simțiri) era inscripționată pe fiecare distincție acordată. În 1948, Ordinul „Steaua României” a fost abrogat, însă a fost reînființat în decembrie 1998, cu o nouă reglementare introdusă în 1999, care permitea acordarea sa atât cetățenilor români, cât și celor din alte țări.

Astfel, în prezent, Ordinul este structurat în șase grade: Colan, Mare Cruce, Mare Ofițer, Comandor, Ofițer și Cavaler. Cavalerii acestui ordin sunt tratați cu onoruri militare, iar gradele acordate sunt echivalente cu cele din structura militară română, astfel: Cavalerul este asimilat gradului de căpitan, Ofițerul - colonel, Marele Ofițer - general de divizie, general de divizie aeriană sau viceamiral, Marele Cruce - general de corp de armată, generalului comandor de aviație sau viceamiralului comandor, Colanul - general de armată, general inspector de aviație sau amiral.

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite