ANALIZĂ Legendele Rapidului sunt în Divizia B! Situatia actuală a tuturor echipelor clubului din Grant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CĂDERE Echipele care au făcut istorie pentru giuleşteni, cele de fotbal, volei masculin şi handbal feminin, sunt în Liga a 2-a.

Clubul din Grant se laudă cu o tradiţie însemnată în ceea ce priveşte sporturile de echipă, începând cu 1940, când “futboliştii” Rapidului au ajuns până în finala Cupei Europei Centrale. Meciul cu Ferencvaros nu s-a mai disputat din cauza războiului, însă rapidiştii vor rămâne în istorie ca prima echipă de fotbal din România ce a ajuns în ultimul act al unei cupe europene.

La sfârşitul lui iunie se împlinesc fix 90 de ani de la înfiinţarea echipei de fotbal, însă jubileul pică într-un moment cât se poate de nefericit. Nu neapărat perspectiva Dviziei B îi îngrozeşte pe suporterii Rapidului, care obişnuiau să umple stadioanele chiar şi în liga secundă, ci un scenariu mult mai sumbru: desfiinţarea echipei. După neacordarea licenţei, jucătorii care mai au contract cu albvişiniii şi antrenorii au intrat în vacanţă pe perioadă nedeterminată, la ProRapid sunt angajaţi neplătiţi, facturi restante şi câini cu burta goală. Recent, s-a oprit şi gazul. Salvarea se aşteaptă, mai nou, de la Nicolae Cristescu, om de afaceri, mason, proprietar al unui restaurant unde obişnuiau să petreacă jucătorii rapidişti la final de an.

Căderea echipei de fotbal ar putea afecta şi Clubul Sportiv, care încasa lunar o chirie pentru stadionul Giuleşti. “Contractul se încheie la sfârşitul lui iunie. Vom avea o discuţie pentru reînnoirea acestuia, indiferent de liga în care va evolua formaţia de fotbal”, ne-a declarat Vali Ionescu Caciureac, preşedinte al Clubului Sportiv.

Fosta atletă susţine că situaţia materială a asociaţiei este una stabilă şi atât. Când vine vorba de performanţe, Rapid nu mai are strălucirea de altădată a sporturilor pe echipe. E de ajuns să amintim că echipa de volei masculin, triplă câştigătoare a Cupei Campionilor Europeni în anii 60 şi de patru ori finalistă a acestei competiţii, joacă în Divizia B. Tot în eşalonul secund e şi formaţia de handbal feminin, care are în palmares  trei trofee europene: Cupa Campionilor (1964), Cupa IHF (1993) şi Challenge Cup (2000). Secţii de tradiţie, precum rugbyul sau hocheiul, nu mai există. 

Anii 90 au fost de gală pentru Rapid

Palmaresul clubului sportiv Rapid este impresionant, însă succesele au venit până pe la jumătatea anilor 90, când echipele vişiniii dominau autoritar voleiul, atât la masculin, cât şi la feminin, dar şi handbalul feminin sau polo. Rapid deţine şi acum un record, obţinând titluri de campioană cu nouă ramuri diferite, la sporturile pe echipă, iar clubul din Grant a fost în anii 1996-2006 clubul cu cele mai multe echipe în prima ligă - şase - volei feminin şi masculin, handbal feminin, polo, baschet feminin şi masculin. În plus, în 1999, Mircea Lucescu aducea titlul în Giuleşti după o pauză de 32 de ani.

Palmaresul clubului Rapid

Volei masculin: 3 Cupe ale Campionilor Europeni (1961, ‘63, ‘65), 4 finale de Cupa Campionilor Europeni (‘60, ‘62, ‘67, ‘69), 12 titluri naţionale

Volei feminin: 17 titluri naţionale

Handbal feminin: 1 Cupă a Campionilor Europeni (1964), 1 Cupă I.H.F (1993), 1 Cupă a Oraşelor (2000), 5 titluri naţionale, 1 Cupă a României

Baschet feminin: 9 titluri naţionale

Baschet masculin: 1 titlu naţional

Polo: 9 titluri naţionale

Hochei: 1 titlu naţional

Rugby: 2 titluri naţionale


Fotbal: trei titluri naţionale, 13 Cupe ale României, finalistă a Cupei Europei Centrale (1940, meci nedisputat), sfertfinalistă a Cupei UEFA (2006)

Rapid – situaţia sporturilor de echipă

Handbal feminin – joacă în liga secundă. A luat ultima oară campionatul în 2003.

Volei feminin – a revenit anul acesta în prima divizie. Ultima campioană a Rapidului, în 2006.

Volei masculin – joacă în a doua divizie. Este cea mai titrată formaţie românească la nivel de cluburi, pe plan european.

Baschet feminin – evoluează în prima ligă, încheind sezonul pe locul 12 din 15.

Baschet masculin – echipa e în eşalonul secund.

Polo -  ultimul titlu a fost luat în 2004. A încheiat acest campionat pe ultimul loc.

Echipele de rugby, polo - desfiinţate.

Cele mai bune echipe ale Rapidului

Echipa de fotbal din 1940 (finalistă a Cupei Europei Centrale): Petre Rădulescu - Slivăţ, Lengheriu - Vintilă, Răşinaru, Moldoveanu - Şipoş, Wetzer III, Baratky, Dan Gavrilescu, I.Bogdan

Echipa de volei masculin din anii 60 (triplă câştigătoare a Cupei Campionilor): Ferariu, Costinescu, Pavel, Plocon, Nicolau, Grigorovici, Ardelea, Bărbuţă, Drăgan, Ponova (antrenor)

Echipa de handbal feminin din 1964 (câştigătoare a Cupei Campionilor Europeni): Antoaneta Oţelea, Iuliana Naco, Constanţa Dumitrescu, Ana Stark, Elena Constantinescu, Forica Balosache, Irina Naghy, Gabriela Sălăjanu, Margareta Hanc, Hilde Roth, Elena Heldeşiu

Nicolae Cristescu: “Sunt hotărât sută la sută să preiau Rapidul”

Omul de afaceri Nicolae Cristescu, mason în Marea Lojă Naţională din România, este decis să cumpere clubul de fotbal de la George Copos. „Eu sunt 100% hotărât să preiau Rapidul, am banii deja pregătiţi pentru salariile jucatorilor, asta mi se pare cea mai urgentă problemă de rezolvat la acest club. Contractul s-a întocmit încă de vineri, însă cum am mai spus, este doar un credit pe care ar trebui să îl preia George Copos. Este datoria lui pînă la urmă şi cred că-l va prelua, aşa cum a renunţat şi la alte pretenţii mai mari. Luni sau marţi vom semna contractul. Eu voi prelua Rapidul cu datoriile către stat şi către jucători, adică undeva în jurul sumei de şase milioane de euro", a spus Cristescu pentru digisport.ro.

"Din staff-ul Rapidului vor face parte fostele glorii şi toţi cei care au făcut ceva pentru acest club, mă refer aici la Nae Manea, Daniel Pancu, Marian Rada, dar şi la alţii", a mai spus Cristescu. Acesta deţine restaurantul Hanul Vălăsiei din Tărtăşeşti, acolo unde jucătorii au fost invitaţi la finalul anului 2009, însă afacerile lui mai importante sunt “ferite” de ochii publicului. Un blogger, Marius Mina, a “aruncat” pe piaţă informaţia că Nicolae Cristescu e implicat în afaceri cu tehnică militară.

Daniel Pancu, atacant Rapid: Ar fi excelent ca Nicolae Cristescu să vină. Ne-a ajutat foarte mult şi în trecut. Mi-e şi frică să mai zic ceva, până nu e totul semnat.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite