ANALIZĂ 73 de zile până la Mondiale: Favorite, deziluzii şi echipele fără şanse
0Primele meciuri de verificare disputate în acest an ne permit să tragem o serie de concluzii cu două luni şi jumătate înainte de partida Rusia - Arabia Saudită, cea care va deschide balul turneului final.
Mondialul bate la uşă şi, chiar dacă, aparent, mai e timp pentru retuşuri înainte de turneul final, în realitate, calendarul competiţional nu prea permite aşa ceva!
Cele mai multe echipe naţionale calificate au fost nevoite să aştepte trei luni în acest an pentru a se reuni şi pentru a disputa câte două amicale. Iar majoritatea naţionalelor vor mai juca una sau două partide de verificare abia în prima săptămână a lunii iunie, exact înainte de startul competiţiei. Până atunci însă, selecţionerii trebuie să comunice loturile pe care le vor deplasa în Rusia, aşa că, meciurile care tocmai s-au jucat au avut şi o mai mare importanţă.
Ce ne-au arătat însă nouă, spectatorilor, aceste amicale? În funcţie de rezultatele înregistrate, „Weekend Adevărul“ a alcătuit câteva categorii.
Favoritele la câştigarea trofeului
*Spania - „Furia Roja“ a „eclipsat“ toate celelalte rezultate din amicale cu acest şocant 6-1 împotriva Argentinei, la Madrid. Iar asta la doar câteva zile după ce trupa pregătită de Lopetegui plecase neînvinsă de la Dusseldorf, conducând cu 1-0 în faţă a 50.000 de nemţi. Mesajul transmis lumii de către spanioli e clar: atacă al doilea titlu mondial în Rusia, după cel cucerit în 2010, în Africa de Sud.
*Brazilia - Trupa pregătită de Tite a zburdat în preliminarii, fiind prima naţională care şi-a asigurat prezenţa în Rusia. Iar forma bună a „Selecao“ continuă! Brazilienii au arătat că ţintesc trofeul lor cu numărul 6 în această vară şi că sunt decişi să şteargă impresia proastă lăsată acum patru ani, acasă, când au terminat pe un dezamăgitor loc 4. Cele două victorii obţinute acum, ambele în deplasare, cu Rusia şi cu Germania, sunt cu atât mai impresionante cu cât vedeta Neymar a lipsit, accidentat.
*Germania - N-a câştigat în amicalele cu Spania şi cu Brazilia, însă nemţii rămân o forţă şi, de obicei, se prezintă excelent la turneele finale. Low şi elevii săi vor ajunge în Rusia cu trofeul în mână şi, cu siguranţă, vor încerca să repete performanţa din 2014. Nemţii au şi avut deja un turneu reuşit în Rusia, câştigând, anul trecut, Cupa Confederaţiilor de o manieră impresionantă.
Echipe care riscă să aibă deziluzii
*Argentina - Probabil, acesta va fi ultimul Mondial pentru Messi, cel care a şi lăsat de înţeles că mulţi din actuala generaţie se vor retrage după acest turneu final. Din păcate pentru trupa lui Sampaoli, victoria împotriva Italiei, o adversară aflată în criză, a fost urmată de dezastrul cu Spania. Iar presa din Argentina e deja în alertă: „La cum am jucat la Madrid, nu ne ajunge un Messi ca să câştigăm titlul mondial. Avem nevoie de vreo trei!“.
*Rusia - Gazda Mondialului, oricum, are o generaţie slabă de jucători, iar acum a fost lovită şi de „blestemul“ accidentărilor. Ruşii l-au pierdut pe Poloz, o piese importantă în ofensivă, şi au şi apărarea vraişte. În aceste condiţii, bilanţul din ultimele luni e groaznic! Echipa n-a mai câştigat din octombrie, atunci când a învins Coreea de Sud la Moscova. Au urmat egaluri cu Iran (1-1) şi cu Spania (3-3) şi înfrângeri cu Argentina (0-1), Brazilia (0-3) şi Franţa (1-3), toate aceste partide disputându-se pe teren propriu!
Rusia riscă să devină prima gazdă a Mondialului care părăseşte competiţia în faza grupelor, după Africa de Sud în 2010.
*Portugalia - Campioana Europei îşi reconfirmă dependenţa de Cristiano Ronaldo, care a salvat echipa de la înfrângere în amicalul cu Egipt, cu două goluri marcate în prelungiri. Peste trei zile însă, starul Realului n-a mai putut face nimic de unul singur în eşecul suferit de lusitani, la Geneva, în faţa Olandei. Parcursul Portugaliei în Rusia va fi puternic influenţată de forma lui Ronaldo la turneul final.
*Suedia - A furnizat supriza preliminariilor, lăsând Italia acasă. Acum însă, suedezii par că aşteaptă revenirea lui Ibrahimovici la naţională. Fără el, echipa a fost una insipidă în cele două meciuri amicale din această lună, ambele pierdute.
*Islanda - Sferfinalistă la Euro 2016 şi calificată dintr-o grupă cu Croaţia la Mondiale, Islanda pare că s-a cam „dezumflat“ şi va avea o misiune grea în Rusia.
De unde pot veni surprizele plăcute?
*Columbia - A făcut un Mondial foarte bun în 2014, ajungând până în sferturi. S-a cam chinuit pe finalul preliminariilor pentru CM 2018, dar acum pare a fi pe drumul cel bun. Victoria de pe „Stade de France“, după ce a fost condusă cu 2-0, e un indiciu în acest sens.
*Peru - Prima apariţie la un Mondial după 1982, iar echipa a arătat destul de bine în 2018, trecând de Croaţia şi de Islanda.
*Maroc - Echipă calificată fără înfrângere şi fără gol primit în faza finală a preliminariilor a cucerit şi Cupa Africii pe Naţiuni în 2018, iar acum a învins în ambele amicale disputate.
Echipe fără perspective
*Panama - Riscă să aibă un debut dureros la Mondiale! Fără gol marcat în două amicale şi învinsă cu 0-6 de Danemarca!
*Toate echipele din Asia - Cu rezultate modeste în amicale. Nici măcar Japonia şi Coreea de Sud, de obicei mai bune la turneele finale, nu par a fi în formă înainte de CM 2018.
Amicalele echipelor calificate la turneul final în 2018
America de Nord şi Caraibe
Mexic - Bosnia 1-0
Mexic - Islanda 3-0
Mexic - Croaţia 0-1
Danemarca - Panama 1-0
Elveţia - Panama 6-0
Scoţia - Costa Rica 0-1
Tunisia - Costa Rica 1-0
America de Sud
Rusia - Brazilia 0-3
Germania - Brazilia 0-1
Uruguay - Cehia 2-0
Ţara Galilor - Uruguay 0-1
Argentina - Italia 2-0
Spania - Argentina 6-1
Franţa - Columbia 2-3
Columbia - Australia 0-0
Peru - Croaţia 2-0
Islanda - Peru 1-3
Africa
Tunisia - Iran 1-0
Tunisia - Costa Rica 1-0
Polonia - Nigeria 0-1
Nigeria - Serbia 0-2
Serbia - Maroc 1-2
Maroc - Uzbekistan 2-0
Senegal - Uzbekistan 1-1
Senegal - Bosnia 0-0
Portugal - Egipt 2-1
Egipt - Grecia 0-1
Asia
Norvegia - Australia 4-1
Columbia - Australia 0-0
Iran - Sierra Leone 4-0
Tunisia - Iran 1-0
Iran - Algeria 2-1
Coreea de Sud - Moldova 1-0
Coreea de Sud - Jamaica 2-0
Coreea de Sud - Letonia 1-0
Irlanda de Nord - Coreea de Sud 2-1
Polonia - Coreea de Sud 3-2
Japonia - Mali 1-1
Japonia - Ucraina 1-2
Arabia Saudită - Moldova 3-0
Irak - Arabia Saudită 4-1
Arabia Saudită - Ucraina 1-1
Belgia - Arabia Saudită 4-0
Europa
Rusia - Brazilia 0-3
Rusia - Franţa 1-3
Grecia - Elveţia 0-1
Elveţia - Panama 6-0
Peru - Croaţia 2-0
Mexic - Croaţia 0-1
Suedia - Chile 1-2
România - Suedia 1-0
Danemarca - Panama 1-0
Danemarca - Chile 0-0
Franţa - Columbia 2-3
Rusia - Franţa 1-3
Portugalia - Egipt 2-1
Portugalia - Olanda 0-3
Germania - Spania 1-1
Germania - Brazilia 0-1
Serbia - Maroc 1-2
Nigeria - Serbia 0-2
Polonia - Nigeria 0-1
Polonia - Coreea de Sud 3-2
Olanda - Anglia 0-1
Anglia - Italia 1-1
Germania - Spania 1-1
Spania - Argentina 6-1
Belgia - Arabia Saudită 4-0
Indonesia - Islanda 1-4
Mexic - Islanda 3-0
Islanda - Peru 1-3
Cupa Mondială 2018, grupe
Grupa A
Egipt
Rusia
Arabia Saudită
Uruguay
Grupa B
Iran
Maroc
Portugalia
Spania
Grupa C
Australia
Danemarca
Franţa
Peru
Grupa D
Argentina
Croaţia
Islanda
Nigeria
Grupa E
Brazilia
Costa Rica
Elveţia
Serbia
Grupa F
Germania
Coreea de Sud
Mexic
Suedia
Grupa G
Belgia
Anglia
Panama
Tunisia
Grupa H
Columbia
Japonia
Polonia
Senegal