Afganistan, o tragedie umanitară: Ce decizie au luat talibanii în privinţa sportului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taliban

Afganistanul a ieşit de pe lista ţărilor participante la Jocurile Paralimpice de la Tokyo (24 august - 5 septembrie), după ce acest stat a devenit un Emirat Islamic.

Dezastrul umanitar care se petrece, în aceste zile, în Afganistan, va avea consecinţe dramatice. Şi nimeni nu va fi ferit de această situaţie groaznică. Nici măcar sportivii.

Iar primele semne, în acest sens, au şi apărut deja. Potrivit unui comunicat oficial al Comitetului Internaţional Paralimpic, Afganistan s-a retras de pe lista celor 136 de ţări care vor avea reprezentanţi la evenimentul care va fi găzduit de Tokyo. Afganistan urma să aibă doi sportivi, Zakia Khudadadi - foto (taekwondo) şi Hossain Rasouli (atletism). Khudadadi, în vârstă de 23 de ani, ar fi scris istorie, dacă ar fi ajuns în Japonia, unde ar fi devenit prima sportivă paralimpică din istoria Afganistanului. 

Khudadadi

Contactat de Al-Jazeera, Arian Sadiqi, care ar fi trebuit să fie şeful delegaţiei afgane la Tokyo, a descris situaţia celor doi sportivi. „Sunt devastaţi! Înainte de revenirea talibanilor la putere, erau atât de entuziasmaţi că vor merge la Jocurile Paralimpice. S-au antrenat pe unde au apucat, în parcuri, în grădinile unor case“, a povestit Sadiqi. Acesta, aflat la Londra, prevede un viitor negru pentru sportul din Afganistan. „Progresaserăm foarte mult, atât la Jocurile Olimpice, cât şi la cele Paralimpice. La nivel naţional, sportul era în plină dezvoltare, cu tot mai mulţi practicanţi. De acum, doar ne putem imagina ce va urma, având în vedere trecutul ţării. Pe când talibanii au mai fost la putere, sportul era, practic, interzis, mai ales pentru femei“, a spus Sadiqi.

Şi, într-adevăr, declaraţiile sale sunt confirmate de statistici. În 2000, înainte de invazia americanilor, Afganistan a lipsit atât de la Jocurile Olimpice, cât şi de la cele Paralimpice, ambele evenimente fiind găzduite de Sydney. Ulterior, sportivii afgani au fost mereu prezenţi la sărbătoarea sportului mondial, în 2004 (Atena), 2008 (Beijing), 2012 (Londra), 2016 (Rio de Janeiro) şi, inclusiv acum, la Jocurile Olimpice de la Tokyo. La acest ultim eveniment, Afganistan a avut cinci reprezentanţi, care au concurat în patru discipline sportive: atletism, tir, înot şi taekwondo.

De-a lungul istoriei sale, Afganistan a cucerit două medalii olimpice, ambele de bronz, la taekwondo, la JO 2008 şi JO 2012. 

Popal

Fotbalistele, ameninţate cu moartea

Situaţia cumplită din Afganistan pune în pericol şi vieţile femeilor care au practicat sportul, până de curând. Aflată în Danemarca, Khalida Popal (foto), directorul sportiv al naţionalei feminine de fotbal, a confirmat această situaţie tragică. „Din ce ştiu, jucătoarele de fotbal din Afganistan s-au ascuns în casele rudelor. Cele mai multe, şi-au părăsit deja locuinţele, fiindcă ştiu că acolo vor fi căutate prima dată de talibani. Le cer organizaţiilor internaţionale să vină în ajutorul acestor sportive pentru că, în aceste zile, în Afganistan e instaurat regimul terorii şi consecinţele vor fi îndreptate, în primul rând, către aceste sportive“, a declarat Khalida Popal. Aceasta a jucat în echipa naţională, dar a fost nevoită să ceară azil politic, în 2011, în Danemarca, după ce a primit ameninţări cu moartea, în mod repetat, din partea talibanilor.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite