Actorul care bate recorduri în sport, după un transplant de ficat şi a cărui viaţă s-a schimbat după ce doctorii l-au anunţat că mai are şase luni de trăit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Howard Dell a participat la mai multe întreceri de atletism în Bucureşti FOTO arhivă personală
Howard Dell a participat la mai multe întreceri de atletism în Bucureşti FOTO arhivă personală

PORTRET Celebru pentru rolul în serialul „Tânăr şi neliniştit“, actorul şi atletul american Howard Dell (52 de ani) a venit în România pentru a juca, alături de Steven Seagal, în pelicula „Absolution“.

Howard Dell este unul dintre acei oameni despre care mulţi se întreabă, atunci când îi văd figura: „De unde îl ştiu eu pe tipul ăsta?“. Născut în Canada, dar stabilit în Statele Unite, Howard Dell a jucat în multe filme, alături de actori celebri, dar a devenit o figură cunoscută mai ales după rolul detectivului Troy Hawkins, în nemuritorul serial „Tânăr şi neliniştit“.

De altfel, actoria l-a adus pe Howard Dell în România. „Am terminat deja filmările, care au durat trei săptămâni, pentru un film al lui Steven Seagal. Am avut şi alte proiecte cinematografice aici (n.r. – un miniserial la studiourile MediaPro) şi voi avea în continuare. Companiile de producţie profită de faptul că sunt aici şi mă invită mereu la astfel de evenimente“, ne-a povestit Dell la o discuţie într-un restaurant din Bucureşti.

„Boala“ numită sport

Howard Dell nu este numai actor. Americanul se îndeletniceşte şi cu muzica, cu scrisul, fiind şi compozitor, dar şi cu sportul, chiar ca profesionist. La cei 52 de ani ai săi, joacă baschet la cel mai înalt nivel, fotbal american, golf şi nu refuză niciodată să participe la întreceri de atletism. Nimic neobişnuit până aici.
Însă Howard face parte din categoria sportivilor atipici. În urmă cu patru ani, a suferit un transplant de ficat. Operaţia, care este riscantă şi care impune un regim de viaţă mai liniştit, nu l-a împiedicat să-şi continue activitatea şi chiar să obţină performanţe uriaşe, la care mulţi sportivi sănătoşi nu pot ajunge.

howard dell Foto arhiva personala

La un concurs de aruncarea suliţei. Foto: arhivă personală;

În 2007, Dell a fost la un pas de moarte, după ce doctorii l-au diagnosticat cu o afecţiune incurabilă: boala lui Wilson, care afectează grav ficatul. Pentru a supravieţui, el a avut nevoie urgentă de un transplant de ficat. Situaţia critică în care s-a aflat vreme de trei ani nu l-a făcut să dezarmeze, ba mai mult, l-a întărit şi i-a dat puterea de a merge mai departe. „Doctorul m-a chemat la el şi mi-a zis că mai am trei luni de trăit. Ajunsesem la 62 kg, luam medicamente cu pumnul, dar tot nu am fost de acord cu ce mi-a spus el. Am avut o boală foarte rară, pentru care nu exista tratament. Ori făceam transplant de ficat, ori muream“, îşi aminteşte Dell.

După transplant, viaţa lui nu s-a schimbat radical, aşa cum ar fi trebuit să se întâmple. În ciuda recomandărilor medicilor de a nu mai face efort în perioada de recuperare, Dell nu a putut sta departe de sport şi a participat, la foarte scurt timp după operaţie, la Jocurile Transplantului din SUA, o competiţie organizată în mai multe ţări din lume pentru sportivii care au suferit un transplant.

Însă ce a urmat ar fi putut să-i fie fatal americanului. „Nu ar fi trebuit să particip la Jocurile Transplantului, dar eram reprezentantul american la acea competiţie şi am doborât patru recorduri. De fapt, nimeni nu poate să concureze la o astfel de competiţie dacă nu a trecut cel puţin un an de la transplant. Mi-am dorit să particip. După ce am trecut linia de 100 de metri, ghici unde am ajuns? Direct la spital! Doctorii nu au fost deloc încântaţi să mă vadă. Am întrecut măsura“, recunoaşte Dell, care acum îşi aduce aminte cu zâmbetul pe buze de momentele dificile prin care a trecut.

Palmares impresionant la Jocurile Transplantului

După perioada de recuperare, nu a lipsit de la nicio ediţie a Jocurilor Transplantului din America, având în palmares şapte medalii de aur. Ba mai mult, a participat şi la competiţii similare organizate în alte ţări din lume.

howard dell Foto arhiva personala

La Jocurile Transplantului din Suedia

„Am fost şi în Suedia, unde am luat patru medalii şi am doborât două recorduri. Apoi, în Africa, am bifat alte cinci recorduri mondiale şi am cucerit cinci medalii. Când le vorbesc altora despre transplant, le provoc o stare de rău. Medicamentele pe care le iau sunt periculoase, dar asta nu mă împiedică să continui“, povesteşte americanul, care a participat şi în România la mai multe competiţii de atletism, alături de oameni perfect sănătoşi, reuşind să câştige alte medalii şi să doboare noi recorduri.

Bronz la Campionatul Mondial de Bob

Dincolo de rolurile jucate în filme de Hollywood şi participarea la Jocurile Transplantului, Howard Dell are în spate o lungă carieră de sportiv. El joacă aproape zilnic baschet, adoră fotbalul american şi golful şi, mai mult decât atât, a fost bober profesionist, reuşind să câştige cu echipa Canadei o medalie de bronz la Campionatul Mondial de Bob din 1986. De consemnat este şi participarea, cu echipa Canadei, la Jocurile Olimpice de la Calgary, din 1988.

Performanţă în baschet, la Hong Kong

Chiar dacă este fost bober de performanţă, primul sport pe care l-a practicat a fost golful, la 6-7 ani, şi este atlet în activitate, Dell recunoaşte că pasiunea sa cea mai mare este baschetul. „În liceu am fost cel mai bun la baschet şi am primit oferte de bursă pentru colegiu. Era vară şi mă antrenam, încercând să mă decid la ce şcoală să merg, dar am avut un accident şi am fost operat la ambii genunchi. Şi doctorii, în 1981, mi-au spus că nu voi mai face niciodată sport. Am făcut patru ani fizioterapie ca să învăţ să merg din nou. Am avut ambiţie, nu m-am lăsat şi aşa am ajuns să joc baschet în Hong Kong. Acolo există un turneu de profesionişti şi mi-am luat colegii şi jucătorii NBA şi ne-am pregătit o lună în această ţară. Şi uite aşa am ajuns să lucrez cu unii dintre cei mai buni baschetbalişti din lume. Nivelul e foarte ridicat în Hong Kong, e asemănător cu cel din NBA“, spune sportivul.

În ciuda problemelor de sănătate cu care s-a confruntat şi a vârstei trecute de prima tinereţe, actorul american nici nu se gândeşte să renunţe la sport, el având şi câteva recomandări pentru semenii săi. “Trebuie să fii pro-activ în viaţă. Am de gând să continui până când nu voi mai avea puls. Oricine vrea să fie puternic şi sănătos trebuie să facă sport. Cu cât eşti mai sănătos, cu atât trăieşti mai mult. Sunt prea mândru să mor devreme, aşa că vreau să profit la maximum. Tehnologia evoluează şi poate se găseşte vreun tratament de reîntinerire”, mai spune zâmbind Dell.

howard dell FOTO arhiva personala

În timpul unei scene din serialul "Tânăr şi neliniştit"

“Ţara voastră îmi aminteşte de locurile dragi”

Pe lângă cariera de sportiv profesionist, Howard nu neglijează activitatea de pe platourile de filmare. De altfel, el a sosit în România pentru a filma pentru câteva pelicule. Deşi nu este de foarte mult timp în ţara noastră, susţine că s-a îndrăgostit de ea şi că intenţionează să rămână pentru o bună bucată de timp la noi. “Televiziunea m-a adus aici. Am terminat deja filmările, care au durat trei săptămâni, pentru un film al lui Steven Segal. Am avut şi alte proiecte cinematografice (n.r. miniserial la studiourile MediaPro) şi voi avea în continuare. Companiile de producţie profită de faptul că sunt aici şi mă invită mereu la astfel de evenimente. Îmi place România. Iubesc natura, apa, râurile şi lacurile, iar ţara voastră îmi aminteşte de locurile dragi. Vreau să stau cea mai mare parte a anului aici, să fac filme, să merg la evenimente şi o dată la câteva luni să merg acasă.”

Deşi este atât de ocupat, Howard Dell găseşte întotdeauna timp liber, pe care îl dedică altor pasiuni, precum muzica şi teatrul. Acest ritm alert al vieţii nu-l oboseşte, ci îi oferă satisfacţii, care îi dau puterea să meargă mai departe. “Când eşti actor, nu sari mereu dintr-un rol în celelalt, mai ai şi timp liber. Spre exemplu, lucrez la un proiect cinci luni, iar restul de opt luni ce să fac? Îmi place să fiu ocupat. Sunt foarte norocos că sunt înzestrat cu talent în diferite domenii. Pot face o pauză de la actorie oricând pentru a mă antrena pentru un meci. Când am timp liber, cânt la pian sau merg la un concert. Cu toate că sunt foarte ocupat, mereu îmi găsesc timp liber. Când primesc medalia de aur sunt cel mai bun atunci, pe moment. Ca să fiu bun iar, trebuie să aştept alţi patru ani. Aşa că le îmbin pentru a fi mereu cel mai bun.

Howard Dell: Vreau să stau cea mai mare parte a anului în România, să fac filme, să merg la evenimente şi o dată la câteva luni să merg acasă.
Aş putea face atâtea lucruri bune în baschet, în România... Dar românii nu îşi permit să mă angajeze. Aş fi vrut să poată şi astfel nu aş mai fi plecat de aici.

A jucat cu Halle Berry

Numele: Howard Dell

Data şi locul naşterii: 14 aprilie 1962, Belleville, Canada

Studiile şi cariera: Absolvent al Universităţii McMaster, Canada, specializat în economie. Este actor, cântăreţ, compozitor, sportiv profesionist, antrenor

A câştigat numeroase premii ca vocalist şi pianist

Deţine o companie specializată în formarea şi pregătirea sportivilor practicanţi de baschet, atletism, tenis, fotbal american

Cele mai cunoscute filme în care a jucat: „Tânăr şi neliniştit“, „A Different World“, „Once a Thief“

Cei mai cunoscuţi actori sau regizori cu care a colaborat: Halle Berry, John Woo, Steven Seagal

A fost jucător profesionist de fotbal american şi de baschet, dar şi bober de performanţă. A evoluat la mai multe echipe din NFL, campionatul de fotbal american

Locuieşte în: Newport Beach, California.

Howard Dell: Aveţi o ţară frumoasă, cu un potenţial extraordinar, cu oameni talentaţi. Ştiu că e o perioadă mai dificilă, economic şi financiar din cauza schimbărilor produse în ultimii 20 ani. Dar România are atât de multe şi trebuie doar să reziste, să lupte, să spere pentru o zi de mâine mai bună. Limbile străine sunt un hobby al meu. Rusă e preferata mea, dar ştiu şi franceză, canadiană, îmi place croata, poloneza e interesantă, iar la italiană mai am de lucru. Mi-ar fi plăcut să ştiu mai bine italiana pentru că aş fi învăţat mai uşor româna, deoarece merg mână în mână. Am învăţat câteva cuvinte şi în româneşte: „vă rog”, „multumesc”.

Citatul preferat: „Păstrează speranţa vie”: speranţa de a fi mai bun, de a urma o zi mai bună, speranţa de a fi sănătos, speranţa în general.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite