12 gimnaste din România au mers pe urmele Nadiei Comăneci! Cine a mai atins “perfect 10”, nota sublimă a gimnasticii
0La Jocurile Olimpice de la Montreal, din 1976, Nadia Comăneci a obţinut prima notă de 10 din istoria competiţiei, la gimnastică. Tabela electronică a afişat 1.00, deoarece nu putea arăta nota maximă.
La Jocurile Olimpice de la Montreal, din 1976, Nadia Comăneci a obţinut prima notă de 10 din istoria competiţiei, la gimnastică. Tabela electronică a afişat 1.00, deoarece nu putea arăta nota maximă.
Nadia a obţinut prima notă de 10.00 la paralele, în concursul pe echipe. Revista Historia descrie acel moment: “S-a întâmplat în concursul pe echipe. Fetele noastre concurau la paralele, iar Nadia a făcut exerciţiul ei ca la carte. Sala a răsplătit-o cu aplauze. Apoi, s-a retras cuminte lângă antrenorii şi colegele ei. Toţi aşteptau nota. Pe tabela electronică a apărut 1.00, spre uluiala tuturor. Bela Karolyi s-a îndreptat spre juriu pentru a cere explicaţii: <Scuzaţi-mă, am spus, este foarte important pentru mine să ştiu nota Nadiei. Şi atunci, un membru suedez al juriului, foarte agitat, mi-a arătat cele zece degete ale mâinilor. Zece? Ce-i asta zece? Vreau nota Nadiei, am strigat nedumerit. Şi atunci am auzit vocea crainicului: Doamnelor şi domnilor, pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, Nadia Comăneci a obţinut nota zece!>". Iar delegaţia ţării noastre obţinea cea dintâi medalie la această ediţie: argintul.
Nadia a obţinut apoi alte şase note de 10, cucerind titlul olimpic la individual compus, paralele şi bârnă, precum şi medalia de bronz la sol. Teodora Ungureanu a secundat-o cu brio, ocupând locul 2 la paralele şi 3 la bârnă.
La aproape 40 de ani de la acel moment, Nadia a repetat o imagine-simbol de la Montreal.
Puţină lume ştie că de la cele 7 note de 10 ale Nadiei de la Montreal, alte 12 gimnaste din România au atins perfecţiunea în acest sport. Dintre ele, Daniela Silivaş are chiar patru note de 10, la patru competiţii diferite.
Gimnastele din România care au mai luat 10 sunt:
Emilia Eberle – Jocurile Olimpice de la Moscova, 1980
Melita Ruhn - Jocurile Olimpice de la Moscova, 1980
Lavinia Agache – Campionatele Mondiale de la Budapesta, 1983
Mirela Barbalata - Campionatele Mondiale de la Budapesta, 1983
Ecaterina Szabo - Campionatele Mondiale de la Budapesta, 1983 şi Jocurile Olimpice de la Los Angeles, 1984
Simona Paucă - Campionatele Mondiale de la Budapesta, 1983
Daniela Silivaş - Campionatele Mondiale de la Montreal,1985, Campionatele Mondiale de la Rotterdam, 1987, Jocurile Olimpice de la Seul, 1988, Campionatele Mondiale din 1989, Stuttgart
Aurelia Dobre - Campionatele Mondiale de la Rotterdam, 1987
Eugenia Golea - Campionatele Mondiale de la Rotterdam, 1987
Camelia Voinea - Campionatele Mondiale de la Rotterdam, 1987
Cristina Bontaş - Campionatele Mondiale de la Stuttgart, 1989
Lavinia Miloşovici – Jocurile Olimpice de la Barcelona, 1992
Din 2006, punctajul s-a schimbat în gimnastică şi “perfect 10”, nota care simbolizează perfecţiunea, nu mai pate fi atinsă.