Sanda Nicola, revoltată de reacţia autorităţilor belgiene în faţa epidemiei de coronavirus: „Suntem pe cont propriu“
0Jurnalista Sanda Nicola, stabilită temporar în Belgia împreună cu soţul şi cu fiica ei de trei ani, este revoltată de reacţia foarte lentă a autorităţilor belgiene în faţa ameninţării noului coronavirus, deşi au fost înregistrate, până pe 12 martie, trei decese, iar alte 399 de persoane au fost testate pozitiv.
Confruntate cu răspândirea accelerată a noului coronavirus, autorităţile belgiene ezită să ia măsuri radicale, potrivit unui text publicat pe Facebook de jurnalista Sanda Nicola, studentă la Universitatea din Liège.
Sanda se arată îngrijorată de faptul că, în afară de interzicerea tuturor activităţilor publice şi închiderea restaurantelor şi cluburilor, autorităţile belgiene au luat doar „jumătăţi de măsuri“, referindu-se la faptul că hotelurile şi creşele nu s-au închis, transportul în comun circulă normal, iar şcolile sunt doar în teorie închise, pentru că în practică sunt obligate să-i primească pe elevii ai căror părinţi nu au cu cine să-i lase. Jurnalista subliniază că totul depinde de cetăţeni, care au iniţiat diverse campanii de conştientizare.
Redăm mesajul integral al Sandei Nicola, care documentează pe pagina de Facebook evoluţia situaţiei din Belgia încă de la apariţia primului caz:
„Nu, prieteni, autorităţile federale din Belgia nu s-au trezit nici acum! Cu excepţia măsurii de a anula toate manifestările publice, indiferent de profil şi număr de participanţi, şi cea a închiderii restaurantelor şi discotecilor, toate celelalte sunt jumătăţi de măsuri.
Noroc că s-au trezit însă nişte cetăţeni belgieni care au pornit mişcarea #StayHomeBelgium pe reţele de socializare şi lumea a început să-şi facă provizii. S-a mai trezit un primar al unei staţiuni la Marea Nordului să declare că închide absolut tot pe răspunderea lui pentru că nu mai are de gând să aştepte dispoziţii de la guvernul provizoriu federal. Să ne înţelegem, nu «Belgia închide tot». Doar Knokke se închide de tot în Belgia pentru că primarul de acolo nu se târguie cu oamenii de afaceri şi a decis unilateral să pună sănătatea oamenilor înainte de interese comerciale.
De ce zic că-s «jumătăţi de măsuri»: pentru că rămân deschise creşele, şcolile îşi suspendă cursurile dar dacă spui că nu ai cu cine să laşi copilul sunt obligaţi să ţi-l primească la şcoală, iar transportul în comun circulă normal şi chiar ţi s-a spus că îl poţi folosi. L.E. Şi hotelurile rămân deschise.
Şi mai confuzantă e situaţia universităţilor: după o reuniune a rectorilor universităţilor francofone presa a scris că s-a luat decizia închiderii universităţilor timp de şase săptămâni. Presă de stat, nu site-uri obscure. Însă universităţile îşi informează studenţii că nu sunt chiar închise, rămân deschise biblioteci, laboratoare, cantine şi le poţi frecventa.
Altfel spus, dacă vreţi voi neapărat să vă izolaţi, e ok, suntem de acord, dar nu v-am încurajat. Dacă dimpotrivă vreţi să vă continuaţi activităţile la fel ca până acum, e ok şi asta, dar nu vă încurajăm.
Concluzia? Suntem pe cont propriu, oameni buni! Şi la un capăt şi la celălalt al Europei. Dar între noi stă mărturie Italia că ignorarea acestei ameninţări e o tâmpenie cât China de mare.
Să aveţi grijă de voi şi de ceilalţi!