Roman Polanski a vorbit despre impactul pe care violul din 1977 l-a avut asupra vieţii sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În
urma incidentului, Polanski a stat pentru 42 de zile la închisoare,
din totalul celor 90 la care fusese condamnat în 1977 FOTO Reuters
În urma incidentului, Polanski a stat pentru 42 de zile la închisoare, din totalul celor 90 la care fusese condamnat în 1977 FOTO Reuters

Regizorul Roman Polanski (80 de ani) a vorbit, într-un interviu recent, despre frustrările şi sentimentele sale cu privire la violul comis în urmă cu 30 de ani.

Regizorul cu cetăţenie dublă, poloneză şi franceză, şi-a recunoscut vinovăţia, în 1977, atunci când a fost acuzat că a făcut sex cu o minoră în vârstă de 13 ani, Samantha Geimer, în timpul unei şedinţe foto, pe fondul consumului de şampanie şi de droguri.

Într-un interviu acordat revistei „Vanity Fair“, Polanski mărturiseşte că s-a simţit mult mai persecutat acum, după ce a fost arestat în 2009, în Elveţia, la cererea unei instanţe din Statele Unite ale Americii, decât s-a simţit în trecut, atunci când a fost condamnat pentru infracţiune.

„Atunci, nu am avut deloc de suferit. Acum, totul se aseamănă cu asasinarea lui Sharon şi cu ce s-a întâmplat după aceea“, a precizat regizorul, referindu-se la zvonurile din 1969 care îl făceau părtaş la uciderea soţiei sale, actriţa Sharon Tate. Aceasta fusese, de fapt, ucisă de către banda de criminali ai familiei Manson.

Interviul a apărut chiar înaintea difuzării, în Statele Unite, a documentarului „Roman Polanski: Odd Man Out“. Acesta nu este singurul documentar realizat despre celebrul regizor. În 2008, filmul „Roman Polanski: Wanted and Desired“ explora implactul acuzelor de crimă, fiind folosit de către avocaţii apărării pentru a redeschide cazul, după mai bine de 30 de ani.

În urma incidentului, Polanski a stat pentru 42 de zile la închisoare, din totalul celor 90 la care fusese condamnat în 1977, ca la un an distanţă să fugă din Statele Unite fiind convins că judecătorul cazului o să-l condamne la o pedeapsă de 50 de ani.

„După ce m-au lăsat să ies din închisoare, a fost un şoc să aflu că încă nu s-a terminat. Cu pachetul sub braţ, cu avocatul la poarta închisorii, îţi poţi închipui că totul s-a terminat. Dar, apoi, judecătorul şi-a schimbat decizia, iar eu trebuia să merg la închisoare. Pentru cât timp, nu ştiam. Pur şi simplu nu puteau să mai suport faptul ăsta“, a spus Polanski despre decizia de a părăsi Statele Unite pentru Franţa.

Polanski a fost arestat, în 2009, în timp ce se îndrepta spre Festivalul de Film de la Zurich, fiind închis pentru două luni într-o închisoare elveţiană. După această perioadă, a fost pus sub arest la domiciliu, în cabana în care locuia din staţiunea de schi Gstaad. În iulie 2010, autorităţile elveţiene au declarat că nu pot să-l extrădeze pe Polanski în Statele Unite.

Regizorul a răspuns şi acuzaţiilor care îl dădeau drept un fugar al Europei. „Timp de 32 de ani m-am mişcat în mod liber, între proiectele pe care le-am avut de realizat şi casele mele din Spania, Germania, Italia, Elveţia şi Tunisia“, a mai spus el. În ciuda faptului că a părăsit Hollywood-ul în urmă cu patru decenii, regizorul are susţinătorii săi. Jack Nicholson spune că filmele la care a lucrat alături de la Polanski i-au adus nenumărate premii.

Pe numele complet Roman Raymond Polanski, regizorul a realizat primele sale filme în Polonia comunistă. Primele lui scurtmetraje au fost „Doi barbati si un dulap“ (1958) şi „Mamifere“ (1962), unde a arătat umorul lui „negru“ şi interesul pentru relaţiile umane bizare. Filmul „Cuţitul în apă“ (1962), care a fost unul dintre primele de după război, a fost primul din Polonia care a obţinut o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun film străin. În 1968, Polanski a plecat la Hollywood, unde părea să aibă o carieră promiţătoare, dar a trebuit să fugă din Statele Unite ale Americii pentru a evita închisoarea, fiind condamnat pentru violarea unei minore. Filmul „Pianistul“ (2002) i-a adus Premiul Oscar pentru Cel Mai Bun Regizor.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite