Radu Groza: „Românii sunt la început cu showbizul“
0
Radu Groza (38 de ani) este impresar şi se ocupă de carierele unora dintre cei mai bine cotaţi cântăreţi, printre care Anna Lesko şi Delia Matache. Acesta observă că există artişti care nu sunt ceruţi, indiferent de tariful pe care îl percep. Alţii, care au ceva de spus, rezistă pe piaţă chiar şi în condiţii de criză.
Radu Groza a lucrat câţiva ani în presă, apoi s-a orientat către managerierea cântăreţilor. Holograf, Ştefan Bănică jr, Mihai Mărgineanu, Exotic, Blondy şi Anna Lesko sunt câţiva dintre cei care i-au trecut prin mână. „Am încercat să pun în practică ceea ce am văzut în străinătate, însă românii sunt la început cu showbiz-ul. Nu există o activitate de showbiz adevărată şi corect făcută, aşa cum se întâmplă în alte ţări", explică
managerul.
Începutul carierei sale a coincis cu etapa în care se făcea trecerea de la muzica uşoară tradiţională la genul dance, promovate de formaţii precum Genius, T-Short şi Valahia. L-a cunoscut pe Costi Ioniţă, pe vremea aceea membru al trupei Valahia şi împreună au pus bazele formaţiei Exotic.
„Era momentul Spice Girls afară şi voiam o trupă de trei fete şi la noi. A apărut piesa «Sexy», care a avut mare succes la vremea respectivă", povesteşte el.
Charisma, cea mai importantă
Pentru a transforma un necunoscut într-un artist cu notorietate care să fie cerut de organizatori la spectacole, impresarul spune că trebuie parcurs un drum lung, de la faza de concepţie, la înregistrări de piese şi până la promovare.
Reţeta diferă în funcţie de cântăreţ sau de formaţie. „Sunt foarte multe lucruri care îl fac pe un artist să aibă sau nu succes. În primul rând trebuie să fie foarte talentat, asta este clar. După care trebuie să fie foarte serios, să-şi dorească foarte mult să cânte şi să arate asta. De asemenea, charisma este extrem de importantă pentru că au fost şi sunt artişti cu o voce senzaţională, care n-au avut succesul pe care l-au avut unii fără un timbru special, cu o voce uşor banală, dar cu o charismă extraordinară", dezvăluie Groza.
Impresarul explică şi „procedura" prin care se desfăşoară colaborările în domeniu. La început, e o perioadă de timp în care managerul şi artistul se cunosc.
„Descoperim apoi împreună unde vrem să mergem, care sunt veleităţile lui artistice şi personale, ce are de făcut. De multe ori, unii artişti nu mai au răbdare. Vor acum, pe loc", observă impresarul una dintre cele mai frecvente greşeli pe care le comit cântăreţii. În plus, acesta mărturiseşte că uneori durează chiar şi doi ani pentru a lansa un artist într-un nou proiect.
Pentru ca succesul să fie asigurat, cel mai bine vând povestea şi personajele, cu o condiţie: să i se potrivească şi artistului. De obicei, cei care organizează spectacole urmăresc clasamentele muzicale, dar şi nivelul artistului, cât este de căutat pe piaţă, pentru că „în showbiz, totul se măsoară în box office".
Una dintre calităţile care validează un impresar este flerul, pentru că lucrurile se schimbă foarte repede. „Uneori vin atâtea demouri şi artişti, încât nu dai tot timpul atenţia cuvenită tuturor proiectelor. Şi-atunci, unii îţi mai scapă printre degete", recunoaşte acesta.
„Nu poţi să ai un procent mai mic de 30%"
Comisionul pe care îl percepe Radu Groza diferă în funcţie de artist.„Am o echipă întreagă care trebuie plătită, iar noi din asta trăim. Ca să poţi să dezvolţi o treabă cu un artist nu poţi să ai un procent mai mic de 30%, este foarte important să poţi să-i aloci timp, energie, logistică. Procentul se stabileşte în funcţie şi de cota artistului", spune impresarul, care precizează că nu cere mai mult de 50%.
Reţeta Anna Lesko
Deşi admite că nu are o voce extraordinară, Radu Groza consideră că succesul Annei Lesko, pe care o impersariază de cinci ani, este asigurat de charismă.
„Ea este o femeie de show, este un personaj. Rolul pe care îl are pe scenă îl are şi în viaţa de zi cu zi. La fel se îmbracă, la fel vorbeşte, este Anna Lesko şi când nu cântă", spune acesta.
Groza îşi aminteşte că Anna a insistat ca el să se ocupe de cariera ei artistică, dar şi că a avut ezitări în ceea ce priveşte o colaborare cu Lesko, pentru că i se părea că aceasta îşi dorea mai mult să fie cunoscută şi mai puţin să cânte. „Am descoperit în ea un om extrem de muncitor, foarte serios şi plăcut", conchide impresarul.
Ascultă operă dimineaţa
Radu Groza are acasă o cameră dedicată muzicii, cu peste 10.000 de CD-uri şi DVD-uri. Impresarul mărturiseşte că îşi completează colecţia în fiecare lună. Preferinţele sale sunt diverse. Dimineaţa ascultă muzică clasică, operă sau rock, iar când este la volan preferă rock'n'roll sau blues-uri.
Propulsat de Ştefan Bănică jr

Radu Groza şi Sandra, fosta regină a muzicii disco în anii ‘80
Radu Groza a prezentat muzică la Radio România Tineret, în vremea studenţiei, a lucrat apoi la revista „Popcorn", ca redactor, pentru ca ulterior să devină director artistic la MediaPro Music. Aici s-a ocupat de relansarea trupei Holograf, apoi a plecat la Cat Music, unde a lucrat împreună cu Dan Popi.
Una dintre colaborările cu care managerul se mândreşte este cea cu Ştefan Bănică jr, de care s-a ocupat timp de opt ani. „Îi luasem un interviu pentru Revista «Popcorn» şi ne-am împrietenit, pentru că amândurora ne plăcea acelaşi gen, rock'n roll şi muzica anilor '50-'60", povesteşte Groza despre începutul colaborării cu Bănică.
„Ne-am întâlnit după aceea la o lansare a Oanei Sîrbu şi mi-a zis că vrea să-şi lanseze un album, mi-a adus piesele pe o casetă, că aşa era atunci. Era albumul «Cel de acum», din 2000, care conţinea melodia «Poveste» şi care a marcat o schimbare profundă în cariera lui, din punctul meu de vedere", spune Groza.
„Discul a câştigat la Mamaia, iar ulterior am început să lucrăm împreună. Petreceam cel puţin 4-5 ore împreună în fiecare zi şi am zis să facem din prietenia asta un business. Atunci am devenit managerul lui", adaugă el. Cei doi au renunţat la colaborare după ce impresarul a început să se ocupe de mai mulţi artişti.