GALERIE FOTO Steaua lui Rebengiuc, înscrisă în piatră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marele actor, care a aniversat, ieri, 78 de ani, a îngenuncheat, emoţionat, la inaugurarea stelei care-i poartă numele pe „Walk Of Fame“, aleea concepută după faimosul bulevard american. Artistul este ce de-al doilea actor român, după Florin Piersic, care a primit o stea, în Piaţa Timpului din Bucureşti, după modelul celebru din Los Angeles.

„Cel mai tare mă simt torturat de laude", a declarat, ieri, modest ca întotdeauna, actorul Victor Rebengiuc. Artistul era vizibil emoţionat de steaua cu numele său şi mai ales de multitudinea de apropiaţi şi admiratori veniţi să-l felicite la împlinirea celor 78 de ani, printre care Mariana Mihuţ, George Ivaşcu, Margareta Pâslaru. „De la Victor Rebengiuc învăţăm ce înseamnă moralitate şi verticalitate", a spus criticul Marina Constantinescu. 

Actorul este cap de afiş în spectacolele „Inimă de câine", „Toţi fiii mei", „Legenda marelui inchizitor" la Teatrul Naţional din Bucureşti, în „Unchiul Vania", „Moartea unui comis-voiajor" sau, recent, „Ivanov", la Teatrul Bulandra. „Este o mare bucurie că-l putem omagia în viaţă pe acest mare actor", a punctat Marina Constantinescu.  De altfel, actorul se va afla astăzi într-un turneu la Constanţa, cu spectacolul „Inimă de câine", după Mihail Bulgakov, în regia lui Yuriy Kordonskiy.

Generaţia de aur

Victor Rebengiuc a îngenuncheat, ieri, în faţa stelei unde numele său este inscripţionat cu litere roşii în piatră. „Îi omagiez şi pe Aura Buzescu, Lucia Sturdza Bulandra, Vlad Mugur, Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Stere Gulea, Dan Piţa toţi regizorii care mi-au dăruit roluri extraordinare şi pe care nu pot să-i uit în asemenea momente", a spus el. 

Student la clasa Aurei Buzescu, Rebengiuc a făcut parte dintr-o generaţie de aur, după ce a absolvit în Bucureşti, în 1956, alături de Gheorghe Cozorici, Constantin Rauţchi, Dumitru Rucăreanu, Amza Pellea, Silvia Popovici, Sanda Toma şi Eliza Plopeanu.

După ce a plecat împreună cu regizorul Vlad Mugur, în 1956, la Craiova, actorul s-a întors după şase luni la Bucureşti şi a debutat, la Bulandra, în 1957, în „Omul care aduce ploaia", primul text montat de Liviu Ciulei pe scena acestui teatru.

Când regizorul Radu Penciulescu a devenit director al Teatrului Mic, Victor Rebengiuc a jucat şi aici în spectacole memorabile: „Richard al II-lea", „Doi pe un balansoar", „Tango" sau „Vicarul". 

Tot aseară, Victor Rebengiuc a fost sărbătorit şi la Muzeul Ţăranului Român, la Noul Cinematograf al Regizorului Român (sala Horia Bernea). A fost vizionat unul dintre cele mai importante filme din carieră a actorului, „Moromeţii" (1987), în regia lui Stere Gulea.  

Nu pot fi uitate nici rolurile sale memorabile din peliculele „Pădurea spânzuraţilor", „De ce trag clopotele, Mitică?", „Niki Ardelean, colonel în rezervă" sau, recent, din „Medalia de onoare".

"Îi omagiez şi pe regizorii Vlad Mugur, Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Stere Gulea. Le datorez enorm."
Victor Rebengiuc
 actor

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite