Drama vieții Olgăi Tudorache: trădarea suferită de Marea doamnă a teatrului românesc în tinerețe. Ar fi albit într-o noapte

0
Publicat:

Olga Tudorache, Marea doamnă a teatrului românesc, născută pe 11 octombrie 1929, a trăit o mare dramă în viață. Actriţa şi-a ţinut viaţa personală ascunsă de ochii presei, însă se ştie că la 31 de ani s-a căsătorit cu actorul Cristea Avram.

După doar câțiva ani, acesta a trădat-o, lucru care i-a marcat existența pentru totdeauna. De actorul Cristea Avram, alături de care a jucat în „Antoniu şi Cleopatra“ la Teatrul Nottara, actrița s-a îndrăgostit în tinerețe.

În urma căsătoriei cu acesta a apărut fiul ei, Alexandru. Căsnicia a durat doar şase ani. Cristea Avram a plecat în Franţa alături de actriţa Marina Vlady, care venise în România pentru a filma la „Steaua fără nume“, peliculă realizată după opera scriitorului Mihail Sebastian.

Olga Tudorache și Marina Vlady, cea pentru care a fost părăsită de soț FOTO Adevărul
Olga Tudorache și Marina Vlady, cea pentru care a fost părăsită de soț FOTO Adevărul

„Cel mai bun lucru pe care l-am făcut este băiatul meu”

Colegii ei de breaslă spun că atunci când s-a căsătorit cu chipeșul Cristea Avram actrița era mai fericită ca oricând, iar când a adus pe lume pe fiul ei, Alexandru, era în al noulea cer. A fost cea mai frumoasă perioadă din viața Olgăi Tudorache. De fapt, spunea asta și după multe decenii. Olga Tudorache a povestit despre fiul său că este cel mai mare succes al ei.

Cel mai mare succes din viaţa mea, cel mai bun lucru pe care l-am făcut în viaţa mea este băiatul meu, pe care l-am avut cu actorul Cristea Avram. Şi aici am avut noroc. Eu nici ­n-am ştiut când a trecut prin şcoală şi el a fost mereu şef de promoţie. Sunt minunaţi amândoi, şi el, şi nepotul meu, fiul lui... Succesele cele mai mari le-am avut în viaţă, nu pe scenă“.

La scurt timp după ce Cristea Avram a părăsit-o, în 1966, Olga Tudorache a jucat doar pe scenă și nu a mai filmat până în 1970. Pe scenă, purta peruci care îi ascundeau părul bogat.

Se spune că în acest fel ascundea faptul că îi albise părul peste noapte, după ce a fost părăsită fără scupule de soțul ei mult iubit, care făcuse o pasiune pentru actrița Marina Vlady. Olga ar fi albit complet în noaptea în care a Cristea Avram a părăsit-o pentru totdeauna.

O ținută aristrocrată, o voce tulburătoare

Olga Tudorache s-a născut pe 11 octombrie 1929, în comuna Oituz din judeţul Bacău. În anul 1951, a absolvit Institutul de Teatru şi a intrat în echipa Teatrului Tineretului din Bucureşti, unde a jucat până în anul 1966, când instituţia teatrală a fuzionat cu Teatrul Nottara. De atunci, actriţa a jucat la Teatrul Mic, până în anul 1978, la Teatrul Foarte Mic şi la Teatrul Naţional din Bucureşti. În anul 1976, Olga Tudorache a devenit conferenţiar universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”, la catedra de actorie. În anul 1990, a devenit profesor şi a pregătit actori până în anul 1997, retrăgându-se efectiv din învăţământ în anul 2000. Pe studenţii la actorie îi sfătuia să înveţe disciplina „interioară”, fără de care această meserie nu se poate face „curat şi bine”.

Olga Tudorache a debutat pe scenă în 1951, la 23 de ani. Publicul a plăcut-o încă de la început: o ținută aristocrată, voce tulburătoare, interpretare magistrală.

Mare interpretă de dramă, Olga Tudorache a întruchipat rolurile „Edith” din David Copperfield de Charles Dickens, „Maşa” din Cadavrul viu de Lev Tolstoi, „Antigona” de Sofocle, „Ducesa de Gloucester” din Richard al II-lea de William Shakespeare, „Vitoria Lipan” din Baltagul de Mihail Sadoveanu, „Lona Hessel” din Stâlpii societăţii, de Henric Ibsen, „Kitty Warren” din Profesiunea doamnei Warren de George Bernard Shaw, „Beatrice” din Efectul razelor gamma asupra anemonelor de Paul Zindel, „Maria Vasilievna” din Unchiul Vanea de Anton Pavlovici Cehov etc, scrie radioromaniacultural.ro.

A fost distribuită în mai multe filme, printre care Directorul nostru (1955), Haiducii (1960), Tudor (1962), Răpirea fecioarelor (1967), Răzbunarea haiducilor (1968), Mihai Viteazul (1970), Bietul Ioanide (1979), Domnişoara Aurica (1986), Tusea şi Junghiul (1990), Drumul câinilor (1991)

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite