Actorul Mihai Bendeac, despre moartea lui Adrian Iovan: „În urmă cu ani de zile era pus la zid, acum urletele s-au transformat în «Vai!», «Eroul»“
0
Bendeac aminteşte pe Facebook de episodul din 2005 în care Adrian Iovan l-a împuşcat mortal pe un hoţ ce a intrat în casa în care locuia cu Romaniţa Iovan. Dincolo de mesajele de simpatie la adresa pilotului mort luni, în Munţii Apuseni, după ce avionul la bordul căruia se afla a aterizat brusc, Bendeac a scris motivele pentru care Iovan (54 de ani) a rămas un exemplu de profesionalism.
„În urmă cu ani de zile, Adrian Iovan era pus la zid de către o armată de cetăţeni. Împuşcase, la el în casă, într-o noapte, un infractor“, începe Bendeac textul pentru cei peste 218.000 de fani de pe contul său de Facebook.
Actorul exclus din juriul de la „România Dansează“ de la Antena 1 aminteşte de episodul în care fostul soţ al creatoarei de modă Romaniţei Rovan l-a ucis cu o puşcă de vânătoare pe Bogdan Iancu, după ce l-a prins pe tânărul de 27 de ani, condamnat de mai multe ori pentru furt, în casa conjugală, în noaptea de 5 spre 6 octombrie 2005. Iovan a fost absolvit de orice vină, fiindcă autorităţile au considerat că pilotul a comis crima în legitimă apărare.
„Urletele gâlgâinde de venin s-au transformat acum, la secundă, în «Vaiii!! RIP!», «Eroul», «Feeling sad» etc“, continuă Bendeac. Fanii săi au profitat de comentariu pentru a analiza cazul de atunci şi pentru a emite judecăţi de valoare.



Bendeac continuă să explice motivele pentru care oamenii îl respectă pe Iovan, pilotul nevoit să aterizeze brusc într-o pădure de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor, când efectua o cursă medicală de la Bucureşti la Oradea. La bordul avionului se aflau patru doctori, o rezidentă şi doi piloţi, care urmau să aducă în Bucureşti mai multe organe pentru transplant.
„Înţeleg valul de simpatie bruscă. Chiar şi acela venind din partea celor pentru care Adrian Iovan era, până ieri, «ăla de a fost cu Romaniţa»“, scrie el despre pilotul ce s-a despărţit de Romaniţa Iovan deşi aveau un băieţel şi cinci ani de căsnicie.
„E bine că ne gândim pozitiv la acest om acum. Dar, ca să nu fim ipocriţi, hai să şi înţelegem de ce avem o bruscă şi naturală empatie cu acest om. Altfel, cădem în şablon sentimentaloid. Exista măcar două motive:
1. Faptul că a dat Naţiunii Române un exemplu de profesionalism. Propria-i salvare era la un buton distanţă dar a ales să rămână pilot. Câţi dintre români ar fi în stare de asta? Câţi dintre români sunt atât de ataşaţi de profesia lor?
2. Ne face să înţelegem că, dacă un pilot îşi asumă că poate muri în timpul zborului, de ce nu am putea pretinde asta şi de la un infractor în timpul infracţiunii?
În concluzie, România trebuie să-şi schimbe acest obicei nenorocit de a preţui oamenii cu adevărat, exclusiv după ce mor! Hai să ne oprim un pic din Bianca, în p..a mea! Să-i fie bine acolo unde e. Fiindcă merită“, a conchis Bendeac, în textul intitulat „Dreptul moral absolut“.
Pe aceeaţi platformă, Oana Roman îşi aminteşte de profesionalismul lui Iovan.
„Îmi pare tare rău pentru Adrian Iovan! L-am cunoscut când era pilot la Blue Air, iar eu lucram acolo iî calitate de PR Manager!
Deşi relatia lui cu Blue Airul nu s-a încheiat în termeni amiabili, iar eu ca reprezentant al companiei, a trebuit să-l combat, am apreciat că s-a apărat cu fermitate şi fair-play, şi, deşi se simţea profund nedreptăţit de către companie, s-a luptat cu arme curate!
Ştiu că îşi făcea cu pasiune meseria şi astăzi aviaţia a pierdut un om de valoare! Dumnezeu să-l odihnească!“, scrie ea pe Facebook.