Articol publicitar

TVR Cultural deschide cortina pentru „Lacul lebedelor”. Spectacolul de balet, transmis în direct de la Opera Română

Publicat:

După difuzarea cu succes a operelor „Norma” şi „Lohengrin”, titluri ale Operei Naţionale Bucureşti, a sosit momentul transmisiunilor directe la TVR Cultural. Astfel că vineri, 24 februarie, în direct la TVR Cultural de la Opera Română din Bucureşti, telespectatorii pot urmări una dintre cele mai frumoase povești de dragoste, într-un spectacol impresionant, pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski.

image

„Startul transmisiunilor directe îl vom da cu un spectacol de balet care se bucură de una dintre cele mai recognoscibile şi îndrăgite partituri şi al cărei rol principal este dorit de aproape fiecare balerină”, spune cu entuziasm Claudia Robu, producătorul transmisiunii directe. TVR Cultural ne aduce vineri, 24 februarie, de la ora 18.30, spectacolul de balet „Lacul lededelor” de Piotr Ilici Ceaikovski. În rolurile principale: Odette/Odile - Cristina Dijmaru, Siegfried - Bogdan Cănilă, Rothbart - Cristian Șușu, Bufonul - Răzvan Cacoveanu. La pupitrul orchestrei ONB se va afla dirijorul Iurie Florea. Regia spectacolului îi aparţine lui Oleg Danovski, considerat întemeietorul școlii românești de balet modern, iar adaptarea şi punerea în scenă sunt semnate de Oleg Danovski Jr., scenograf costume - Viorica Petrovici, scenograf decoruri - Adrian Damian.

„Colaborarea TVR Cultural cu prima scenă lirică a României ne permite să avem acces la titluri pe care să le oferim în direct telespectatorilor din întreaga ţară”, punctează Claudia Robu.

În fiecare săptămână, spectacolele Operei Naţionale Bucureşti vor fi prefaţate de discuţii cu invitaţi din sfera artei spectacolului. De aceasta dată, de la ora 18.00, TVR Cultural o va avea invitată pe coregrafa şi dansatoarea Vava Ştefănescu, manager al Centrului Naţional al Dansului Bucureşti, în dialog cu Claudia Robu, producător al transmisiunilor Spectacolele Operei Naţionale Bucureşti. Iar de la 18.30, se va deschide cortina pentru spectacolul „Lacul lebedelor”, de Piotr Ilici Ceaikovski.

„Îndrăznesc să spun că telespectatorii TVR Cultural sunt mult mai răsfăţaţi decât spectatorii spectacolelor pe care le transmitem în direct. De ce? Pentru că sunt părtaşi la o paletă mult mai largă de cunoaştere prin intermediul întâlnirii cu invitaţii care prefaţează evenimentele transmise în direct, dar mai ales datorită faptului că iau contact cu ceea ce nu se vede în mod obişnuit, respectiv întâlnirea cu artiştii, cu regizori tehnici etc., în culisele operei bucureştene, cu opiniile invitaţilor la pauză”.

FOTO Opera Română
FOTO Opera Română

Povestea spectacolului „Lacul lebedelor”

Povestea din spatele celei mai cunoscute dintre compozițiile de balet este una cât se poate de captivantă și a reprezentat, de-a lungul timpului, subiectul de discuție al multor critici. Legenda despre prințese transformate în lebede de un vrăjitor rău, în care vraja lui poate fi spulberată numai prin iubirea unui prinț, se întâlneşte în basmele mai multor popoare.

Libretul baletului a fost pus în scenă pentru prima dată în 1877 în Moscova, la renumitul Teatru Bolșoi, coregraf fiind Julius Reisinger, având ca sursă de inspirație o veche legendă rusă (după alții, o legendă germană, dacă ne gândim la numele personajelor principale: Siegfried, Odette - Odillia, Rothbart ș.a.) și a răspuns pretențiilor compozitorului rus. Nu a fost primit foarte bine, dar succesul a venit 18 ani mai târziu. Marius Petipa și Lev Ivanov au realizat o nouă coregrafie, spectacolul bucurându-se de succes enorm la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg. Între timp, textul a fost de mai multe ori transcris și modificat, iar unele versiuni au un final diferit față de cel original.

Simbolului lebedei din opera lui Ceaikovski a avut diferite interpretări: Fiodor Lopuhov, unul dintre marii coregrafi ai baletului rusesc, consideră „Lacul lebedelor” o operă națională, întrucât lebăda este un simbol des întâlnit în lirica populară a Rusiei. Contemporanii lui Ceaikovski, însă, susţin că sursa de inspiraţie a autorului ar fi fost o povestire numită „Rața albă”, dar şi viața lui Ludovic al II-lea al Bavariei, a cărui tragică poveste este simbolizată prin lebăda din opera compozitorului.

Conferinţele Operei Naţionale Bucureşti se văd tot în direct la TVR Cultural

Pe „Scena gândirii” de la Opera Naţională au loc o dată pe lună Conferinţele Operei Naţionale, evenimente transmise de asemenea în direct de TVR Cultural. Seria de întâlniri aduce în fața publicului cele mai importante personalități intelectuale, artistice și universitare ale societății românești, în încercarea de a stimula dialogul intelectual și diversitatea de idei.

„Ca şi în cazul serilor în care urmărim spectacole de la Opera Română din Bucureşti, prima jumătate de oră a transmisiunii este dedicată personalităţilor culturale pe care nu le vedem des în mass-media, ba chiar deloc, dar care ne îmbogăţesc prin ceea ce au de spus. Sunt dialoguri care pornesc de la tema conferinţei şi care îmbracă un spectru larg de cunoaştere”, mai precizează Claudia Robu – producător TVR al Spectacolelor şi Conferinţelor Operei Naţionale Bucureşti.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite