Terra, în norul gunoiului cosmic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport al Pentagonului avertizează că, din cauza numeroaselor resturi care plutesc pe orbita terestră, o coliziune ar putea, prin efectul de ricoşeu, să distrugă sateliţii folosiţi în comunicaţii.

Sateliţii transmit semnalele de televiziune, realizează poziţionarea globală în navigaţie sau stabilesc legăturile telefonice şi radio. Chiar şi în cazul unor şocuri minore, se poate ajunge la schimbarea orbitelor unor sateliţi, ceea ce i-ar face inutilizabili în domeniul comercial sau militar, se apreciază într-un document trimis Congresului american de către U.S Space Posture Review. În document se estimează că în jurul Terrei gravitează milioane de obiecte, provenite din rachete vechi, sateliţi abandonaţi sau resturi de arme balistice.

Studiul realizat de Pentagon a fost întocmit ca urmare a primei ciocniri majore, survenite anul trecut deasupra Siberiei, între un satelit de comunicaţii american şi o sondă militară rusească. Accidentul s-a soldat cu distrugerea celor două aparate şi a generat un nor de 1.500 de resturi metalice, pe care Staţia Spaţială Internaţională a fost nevoită să îl ocolească.

În 2007, un test făcut de China cu o rachetă a lăsat în spaţiu 150.000 de bucăţi potenţial distructive. Cele două incidente au determinat ONU să ceară reglementarea folosirii spaţiului cosmic. Mazlan Othman, directorul Departamentului pentru Spaţiul Cosmic, din cadrul ONU, a declarat că „activităţile din spaţiu trebuie să se supună unor legi şi politici care să apere interesul public".

El a mai spus că „trebuie să dispunem de instrumentele necesare care să garanteze că gunoiul cosmic este format, în cea mai mare parte, din obiecte de mici dimensiuni. La o altitudine de 2.000 de kilometri, acestea zboară cu circa 36.000 de kilometri pe oră". La această viteză, ciocnirea unei navete spaţiale cu un rest metalic de mărimea unei mingi de tenis poate avea un efect la fel de devastator ca şi detonarea a 25 de batoane de dinamită.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite