România TV şi Antena 3, amendate de CNA într-o lună mai mult decât în tot anul trecut. Ce sume au de plătit, cine a făcut propunerile şi cum s-a votat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Badea şi Mihai Gâdea, vedetele postului Antena 3 FOTO Inquam Photos
Mircea Badea şi Mihai Gâdea, vedetele postului Antena 3 FOTO Inquam Photos

În doar o lună, posturile de ştiri România TV şi Antena 3 au fost sancţionate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) cu amenzi mai mari faţă de cele primite în tot anul 2016.

Membrii CNA s-au întrunit anul acesta în cadrul a 11 şedinţe şi au aplicat 18 amenzi, în cuantum de aproape 400.000 de lei, şi 11 somaţii. De departe, „campioanele“ sancţiunilor de până acum sunt România TV şi Antena 3.

CNA a aplicat postului România TV, într-o singură lună, amenzi mai mari decât pe tot parcursul anului trecut, evidenţiază Paginademedia.ro. Astfel, RTV a primit în 2017 şase amenzi, în cuantumul de 242.500 de lei, în timp ce în anul 2016 a fost sancţionată tot de şase ori, însă suma totală a fost mai mică – 200.000 de lei.

Soros şi protestele au atras cele mai mari amenzi

Cea mai mare amendă primită de RTV în 2017 a fost pentru dezinformările legate de miliardarul George Soros, despre care s-a spus în repetate rânduri că s-a implicat în campania electorală pentru alegerile parlamentare şi controlează diverse personaje de pe scena politică din România.

Amenda de 100.000 de lei în acest caz a fost propusă de membrul CNA Orsolya Eva Borsos şi a fost votată de şapte din cei 11 membri ai forului audiovizual, respectiv Orsolya Eva Borsos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Valentin Jucan, Viorel Vasile Buda şi Răsvan Popescu. S-au opus membrii Radu Calin Cristea, Florin Gabrea, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu, subliniem însă că ultimii trei au dorit să aplice postului amenda maximă, de 200.000 de lei, care însă nu a întrunit numărul minim de voturi (şase).

O altă amendă usturătoare primită de România TV – 50.000 de lei –  a fost aplicată de CNA pentru felul în care postul a reflectat protestele de stradă, când pe post s-a vorbit despre „o lovitură de stat“, dar şi despre faptul că protestatarii, dar şi câinii au fost plătiţi pentru a se afla în faţa Guvernului. Amenda a fost propusă de Dorina Rusu şi votată de şase dintre cei nouă membri prezenţi la şedinţa respectivă – Dorina Rusu, Orsolya Eva Borsos, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Gabriel Tufeanu şi Radu Herjeu. Răsvan Popescu, Monica Gubernat şi Laura Georgescu au fost împotrivă.

De asemenea, CNA a amendat România TV cu 40.000 de lei, după ce în decursul a doar două zile forul a primit un număr-record de 923 de reclamaţii ce vizau „burtierele tendenţioase“, „dezinformarea şi manipularea publicului“. Suma amenzii a reprezentat o propunere intermediară, după ce amenzile de 50.000 de lei (propusă de Valentin Jucan), 100.000 de lei (propusă de Gabriel Tufeanu) şi 30.000 de lei (propusă de Radu Herjeu) nu au trecut de vot. Sancţiunea finală a fost votată de Dorina Rusu, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Valentin Jucan, Florin Gabrea, Gabriel Tufeanu, Vasile Buda şi Răsvan Popescu. În schimb, Monica Gubernat a votat împotriva tuturor celor patru propuneri, fără a-şi motiva decizia şi fără a veni cu o altă contrapropunere.

O altă amendă în valoare de 40.000 de lei a fost primită pentru emisiunile în care au fost difuzate opt înregistrări cu Sebastian Ghiţă, omul de afaceri care controlează România TV şi care, în prezent, este urmărit internaţional. Sancţiunea a fost propusă de Radu Herjeu, care a considerat că RTV „nu a păstrat echilibrul necesar şi nu a abordat subiectul de natură să permită informarea obiectivă a publicului“, propunerea sa fiind votată abia în al treilea tur de iniţiatorul ei, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Florin Gabrea, Gabriel Tufeanu şi Răsvan Popescu. Dorina Rusu, Orsolya Eva Borsos şi Valentin Jucan au fost împotrivă, însă precizăm că Borsos a formulat o propunere de amendă de 80.000 de lei, care a fost agreată de Rusu, Juucan şi Gabrea.

RTV a mai primit o amendă de 7.500 de lei, ca urmare a unor reclamaţii formulate de CSM şi DNA pentru ediţiile emisiunilor „România de poveste“ (difuzată pe 3 decembrie) şi „Ultima oră“ (difuzată pe 6 decembrie). Amenda a fost propusă de Radu Herjeu şi a fost votată de Monica Gubernat, Laura Georgescu, Orsolya Eva Borsos, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu şi Răsvan Popescu.

O altă amendă – 5.000 de lei – a fost dată postului RTV pentru burtierele exagerate, dar şi pentru faptul că un moderator nu i-a solicitat invitatului Victor Ponta să îşi probeze afirmaţiile, iar o altercaţie din PNL a fost prezentată cu ilustraţii dintr-un parlament străin.

Amenda a fost propusă de Radu Herjeu şi a fost votata de Monica Gubernat, Osolya Eva Borsos, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu şi Răsvan Popescu. Împotrivă au votat: Florin Gabrea şi Dorina Rusu, care şi-ar fi dorit o sancţiune mai mare, de 10.000 de lei.

Antena 3, două amenzi

Şi postul de ştiri Antena 3 a depăşit, într-o lună, suma totală a amenzilor primite de la CNA în tot anul 2016. De la începutul anului, postul a primit două amenzi în cuantum de 55.000 de lei, faţă de cele două amenzi în cuantum de 50.000 de lei primite pe tot parcusul anului 2016.

Şi Antena 3 a fost amendată de CNA cu 50.000 de lei pentru modul în care a prezentat manifestaţiile de stradă. Forul a primit aproximativ 690 de reclamaţii pe această temă, plângeri ce au vizat mai multe posturi de ştiri. La fel ca în cazul România TV, sancţiunea a fost propusă de Dorina Rusu şi a fost votată de şase dintre cei nouă membri CNA prezenţi la şedinţă - Dorina Rusu, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Orsolya Eva Borsos, Gabriel Tufeanu şi Radu Herjeu. Răsvan Popescu, Monica Gubernat şi Laura Georgescu au fost împotrivă.

Totodată, televiziunea trustului Intact a mai primit o amendă de 5.000 de lei, ca urmare a unor reclamaţii făcute de CSM şi DNA în care cele două instituţii susţin că au fost comise „acte de dezinformare“ în ediţii ale emisiunilor „Sinteza Zilei“ şi „Esenţial“. Radu Herjeu a fost cel care a propus ca Antena 3 să plătească o amendă de 5.000 de lei şi să ofere drept la replică celor două instituţii, în asentimentul acestuia fiind Valetin Jucan, Laura Georgescu, Vasile Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu şi Răsvan Popescu. Pe de altă parte, Valentin Jucan a propus doar o amendă de 30.000 de lei, însă aceasta nu a trecut.

B1 TV şi Realitatea TV au rămas „în urmă“

Paginademedia.ro mai notează că B1 TV şi Realitatea TV sunt departe de „recordurile“ de amenzi din 2016: În 2017, B1 TV a fost sancţionat o singură dată, cu 10.000 de lei, pentru modul în care a reflectat subiectul George Soroş, în timp ce în 2016 a fost amendat de patru ori, cu un total de 72.500 de lei.

Realitatea TV a primit de la CNA, până în acest moment, două amenzi, în cuantum de 15.000 de lei, faţă de cele trei amenzi de anul trecut, când a adunat 85.000 de lei.

Televiziunea Română a bifat şi ea o amendă în 2017:de 10.000 de lei. În 2016, postul de stat nu a fost sancţionat de CNA.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite