Radu Carp, membru în CA al TVR, nu e de acord cu planul strategic al instituţiei: „Postul intenţionează să recurgă la concedierea a o treime din angajaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Carp a propus şi o altă soluţie FOTO Eduard Enea
Radu Carp a propus şi o altă soluţie FOTO Eduard Enea

Radu Carp, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al Televiziunii Române, şi-a exprimat dezacordul cu privire la planul strategic pentru redresarea situaţiei dificile în care se află instituţia, propus de preşedintele director general Irina Radu şi care implică disponibilizări.

Într-un punct de vedere acordat agenţiei de presă Mediafax, Radu Carp şi-a exprimat „serioase rezerve“ faţă de varianta de restructurare a TVR votată în ultima şedinţă a CA. 

Radu Carp a atras atenţia asupra faptului că noul plan de restructurare va duce automat la disponibilizări masive, aproximativ o treime din totalul angajaţilor. „Restructurarea care se intenţionează în acest moment porneşte de la decizia diminuării plăţilor pentru salarii la 35% din bugetul instituţiei, ceea ce înseamnă o scădere faţă de 2015 cu aproximativ 859.000 euro lunar. Această scădere se va traduce, dacă se ia în calcul salariul mediu din instituţie, prin disponibilizarea a aproximativ 860 de angajaţi. Aceasta înseamnă că TVR intenţionează să recurgă la disponibilizări colective care însumează aproximativ 1/3 din totalul angajaţilor“, a explicat Carp pentru Mediafax. 

Acesta a reamintit şi că planul similar din 2012 s-a soldat cu eşecuri multiple, iar cei care la acel moment şi-au pierdut funcţiile din TVR au revenit pe posturi ulterior din cauza aplicării defectuoase a concedierilor. De asemenea, Carp subliniază că în urma acelei decizii, TVR a ieşit în dezavantaj din punct de vedere financiar, fiind obligată să plătească sume de bani care reprezintă salariile neîncasate ale angajaţilor disponibilizaţi, deşi aceştia au primit şi salarii compensatorii. 

Radu Carp crede că o soluţie ar fi ca TVR „să demareze cât mai urgent negocieri cu Guvernul pentru semnarea unui nou memorandum care să prevadă obligaţii certe pentru ambele părţi.“

Amintim că, în şedinţa din 21 iulie, membrii CA au votat strategia instituţiei pentru anii următori. Una dintre propunerile preşedintelui-director general al TVR, Irina Radu, este legată de profilul celor trei canale cu acoperire naţionale. Astfel, TVR 1 ar rămâne televiziune generalistă, TVR 2 ar fi transformat în post de ştiri, în timp ce TVR 3 se va axa pe programe culturale, educative. 

Agenţia News.ro scria atunci că TVR vrea să îşi recâştige publicul pierdut prin tăierea salariilor angajaţilor cu 18% şi direcţionarea a 6% din bugetul instituţiei pentru pregătirea personalului. Comunicarea transparentă cu telespectatorii, salariaţii şi oficialităţile, creşterea sumelor dedicate programelor de televiziune, de la 18% la 27% din cheltuieli, şi scăderea cheltuielilor salariale cu aproximativ 18% - prin diferite metode permise de legislaţia în vigoare se numără printre propunerile votate.

Managementul Televiziunii Române vrea plata eşalonată a datoriilor către stat - 110 milioane de euro, în decurs de 10 ani -, şi către partenerii comerciali, şi modificări legislative esenţiale pentru buna funcţionare a unei televiziuni publice. Proiectul va fi dezvoltat în perioada următoare, astfel încât să poată beneficia de votul final al Consiliului de Administraţie şi să fie depus la Parlamentul României, Guvern şi Ministerul de Finanţe.

TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite