Membrii CNA, despre eliminarea taxei Radio-TV: între „nu este o tragedie“ şi „o imprudenţă“, „o măsură hazardată“ şi un demers cu substrat electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au comentat decizia de eliminare a taxei Radio-TV, pe care unii au catalogat-o drept „o imprudenţă“, dar şi că duce la „obedienţă politică“, în timp ce alţii au afirmat că nu este „o tragedie“.

Membrul CNA Florin Gabrea are o părere „foarte negativă“, după cum a declarat pentru agenţia News.ro, fiind de părere că prin eliminarea taxei Televiziunea Română va fi complet dependentă de finanţarea Guvernului, ceea ce poate duce la „o oarecare obedienţă politică“.

Această opinie a fost împărtăşită şi de Radu Călin Cristea, fost director general interimar al TVR, care consideră renunţarea la taxa Radio-TV drept o „măsură hazardată“ şi „o imprudenţă“ şi crede că există un substrat electoral.

„S-a forţat ajungerea într-o situaţie limită care să legitimeze tăieri în carne vie“

„Probabil că s-a forţat ajungerea într-o situaţie limită care să legitimeze tăieri în carne vie. Nu am aflat nimic nici despre ce se va întâmpla a doua zi după tăierea taxei, nici despre vreun proiect alternativ. Eliminarea pur şi simplă a taxei Radio-TV este, în condiţiile date, o imprudenţă. Eu cred că a existat undeva un substrat electoral. Nu pot să îmi explic altfel. Aici e vorba despre instituţii cu datorii grele şi la mii de angajaţi. Celelalte taxe au efecte minore, ori asta presupune o adevărată nebunie ca efect“, a declarat Radu Călin Cristea.

„Nu e o idee bună“

La rândul ei, Dorina Rusu a spus, pentru News.ro, că nu consideră eliminarea taxei Radio-TV o idee bună şi că înainte de această măsură ar fi fost nevoie de un plan de restructurare a televiziunii. „Nu aşa se fac lucrurile, pentru că situaţia rămâne aceeaşi cu privire la felul în care funcţionează televiziunea, cu privire la birocraţia de acolo, numărul prea mare de angajaţi, ineficienţă. E discutabil dacă e sau nu nevoie de ea, pentru că există şi alte surse, televiziunea nu şi-a îndeplinit întotdeauna rolul pe care îl are, iar din punctul ăsta de vedere nu întotdeauna taxa şi-a găsit justificarea. Dar pe de altă parte, fiind finanţaţi de Guvern, tot noi plătim. Nu este mai eficient în felul ăsta. Eliminarea taxei, în principiu, este o idee cât se poate de bună, dar nu se fac lucrurile aşa, şi mai ales în privinţa televiziunii“, a adăugat membrul CNA.

Dorina Rusu a explicat că, de obicei, orice lege care are legătură cu domeniul audiovizual ajunge la Consiliu în vederea acordării unui aviz consultativ, dar deocamdată nu a ajuns o astfel de solicitare în CNA.

„Nu cred că e o tragedie“

De altă părere a fost însă Radu Bogdan Herjeu, care spune că eliminarea taxei Radio-TV nu este o tragedie şi nu înţelege preocuparea pentru o „altă politizare“. Potrivit membrului CNA, preocuparea principală, mai ales pentru TVR, ar trebui să fie aceea de a deveni ceea ce ar trebui să fie o televiziune publică naţională, „adică televiziunea de pe primul loc“, la fel ca cele din alte ţări, precum Marea Britanie, Spania şi Italia.

„Nu cred că e o tragedie că s-a eliminat taxa şi nici nu cred că argumentul că acum vor fi politizate cele două instituţii nu e unul de natură să încline balanţa într-o parte sau alta, pentru că atât timp cât de 26 de ani Consiliile de Administraţie ale celor două instituţii au fost numite în mod politic, prin negocieriale partidelor din Parlament, nu văd ce altă politizare s-ar mai putea face, pentru că şi Guvernul, care va da banii de la buget, este tot numit de Parlament, tot de o majoritate parlamentară. Prin urmare, nu înţeleg această preocupare pentru o altă politizare. Eu cred că preocuparea principală, mai ales a TVR, este să iasă din fundătura în care a intrat şi să devină ceea ce ar trebui să devină o televiziune publică naţională, adică televiziunea de pe primul loc. Cred că asta ar trebui să fie preocuparea principală, şi a politicienilor, şi a oamenilor din aceste posturi publice şi nu de unde vin neaparat banii“, a explicat Herjeu.

Membrul CNA a adăugat că dacă s-ar dori cu adevărat o schimbare, ar trebui gândită şi metoda prin care să fie numiţi membrii Consiliului de Administraţie.

SRTV şi SRR, apel la Preşedinte

Preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, a afirmat, miercuri, după o întâlnire cu preşedinţii SRTV şi SRR, că în cursul săptămânii viitoare comisia îi va chema la audieri pe premierul Dacian Cioloş şi pe ministrul de Finanţe, Anca Dragu, pentru a discuta despre impactul adoptării proiectului de lege prin care s-a eliminat, începând cu 1 ianuarie 2017, taxa Radio-TV, el afirmând că cele două instituţii riscă să intre în colaps.

Preşedintele director general al SRTV, Irina Radu, a declarat că cele două instituţii media vor solicita o audienţă la preşedintele Klaus Iohannis şi îi vor cere să nu promulge legea.

Amintim că, la propunerea liderului social-democrat Liviu Dragnea, PSD şi PNL au votat cot la cot eliminarea taxei radio-TV, deşi Comisia de Buget decisese, în unanimitate, să lase în continuare aceste taxe, pentru că, altfel, TVR şi Radioul n-ar mai putea funcţiona. Liviu Dragnea susţine că aceste două instituţii trebuie finanţate de la buget, dar premierul Dacian Cioloş spune că nu sunt bani.

Propunerea lui Liviu Dragnea a fost adoptată cu 225 de voturi pentru, niciun deputat nu s-a opus, deci şi liberalii au fost, până la urmă, de acord cu eliminarea taxei radio-TV.

Precizăm că proiectul are un parcurs record în Parlament, fiind depus în 10 octombrie. Într-o săptămână, legea a trecut de Senat, de Camera Deputaţilor şi va ajunge la Cotroceni pentru promulgare.

  

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite