INTERVIU Iuliana Marciuc: „Oamenii sunt dornici să vadă la televizor poveşti cu eroi adevăraţi, nu pseudovedete cu poveşti inventate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iuliana Marciuc (48 de ani) porneşte din nou la drum în căutarea oamenilor obişnuiţi cu poveşti de viaţă extraordinare, într-un nou sezon al emisiunii „Destine ca-n filme“, care debutează pe 13 octombrie, de la ora 21.00, la TVR 2. De la poveştile care au ajuns de pe micul ecran pe hârtie la curiozitatea jurnalistică care a spulberat orice teamă şi „gustul“ iubirii trecute de a doua decadă, Iuliana a povestit într-un interviu pentru „Adevărul“.

Ajunsă la sezonul cinci al emisiunii „Destine ca-n filme“, Iuliana Marciuc nu se dezminte. Confesiunile oamenilor obişnuiţi pe care-i întâlneşte o fac să vrea să descopere din ce în ce mai mult, deşi poveştile adunate în emisiunea ei – adevărate lecţii de viaţă – n-au putut fi cuprinse în filele unei singure cărţi. Da, aţi citit bine, Iuliana şi-a găsit timp să mai scrie o carte, iar pe 29 septembrie a lansat volumul „Destine ca-n filme“, „transpunerea în pagini a celor mai emoţionante şi impresionante poveşti din primele sezoane ale emisiunii“, după cum o descrie chiar autoarea sa. Şi, pentru că spuneam ceva mai înainte că o singură carte nu a fost de ajuns, iar selecţia poveştilor a fost oricum greoaie, Iuliana ne-a mărturisit că se pregăteşte deja un al doilea volum.

Însă până atunci, cu Iuliana Marciuc, telespectatorii se pot întâlni în această seară, precum şi în fiecare marţi, de la ora 21.00, la TVR, într-o nouă ediţiei a show-ului „Destine ca-n filme“. 

Prima ediţie a sezonului cinci prezintă poveştile a trei eroi care au luptat cu soarta, cu legile, cu prejudecăţile şi nu s-au lăsat înfrânţi de viaţă.

Aviatorul

După terminarea liceului, Dumitru Pantelimon a plecat la Mediaş, fără ştirea părinţilor, pentru a susţine examenul de admitere la renumita şcoală de aviaţie. După absolvire, a avansat repede la gradul de locotenent major şi a căpătat multă experienţă la manşa avionului de vânătoare. Momentul de cotitură al vieţii sale a venit la numai 27 de ani, atunci când a luat decizia de a fugi din ţară cu un MiG 17 – un bun de mare preţ al statului român. O defecţiune tehnică l-a obligat însă să aterizeze pe un aerodrom bulgăresc. Condamnat de autorităţile comuniste la zece ani de temniţă grea în penintenciarul de la Aiud, aviatorul, ajuns la vârsta de 76 de ani, îşi duce cu demnitate bătrâneţile din bruma de pensie primită de la statul român.

Iuliana Marciuc alături de Dumitru Pantelimon FOTO TVR 2

image

Artista

Laura Constantin a studiat artele plastice, însă familia a îndrumat-o către matematică şi fizică. A terminat Academia de Ştiinţe Economice şi a lucrat într-o bancă până la 25 de ani, când şi-a dat demisia pentru a porni într-o călătorie de 15 luni în Asia, care avea să-i schimbe cu totul viaţa. În India s-a îndrăgostit de tatuajele cu henna şi şi-a regăsit prima dragoste: arta. A stat de vorbă cu artişti locali din Bali, a învăţat trucuri de mânurile a conului cu henna de la o doamnă cu origini indiene şi pakistaneze, a pictat cu oaspeţii hotelului din Kuala Lumpur şi a făcut desene, timp de cinci luni, la cafeneaua unei franţuzoaice, pe insula Koh Phangan din Thailanda. A studiat simboluri, a citit cărţi, a aprofundat subiectul, iar acum din mâinile ei ies adevărate opere de artă.

Iuliana Marciuc s-a lăsat „pictată” de talentata Laura Constantin FOTO TVR 2

image

Speaker-ul

Cel de-al treilea erou al acestei ediţii este Răzvan Dincă, un tânăr pe care viaţa l-a dus pe un cu totul alt drum profesional decât cel ales de familie. A fost un copil talentat, cânta la pian şi era vedeta oraşului său, însă acum activează într-un domeniu mai puţin cunoscut. Fin observator al psihologiei umane, el a ajuns să fie trainer, iar la 24 de ani, în calitate de speaker, câştigă mii de euro doar la un singur eveniment. 

Răzvan Dincă şi Geta Voinea depană amintiri în prima ediţie a noului sezon „Destine ca-n filme“ FOTO TVR 2

image

Dumitru, Laura şi Răzvan îşi vor spune poveştile marţi seară, de la ora 21.00, alături de Iuliana Marciuc, la „Destine ca- filme“, la TVR 2.

„Adevărul“: A mai rămas puţin şi porneşti din nou la drum. Ce zone din ţară mai vizitezi sezonul acesta?

Iuliana Marciuc: Abia aştept să înceapă noul sezon, să plec în căutare de „Destine ca-n filme“, de poveşti de viaţă interesante. Voi merge acolo unde telespectatorii mei mă vor chema. Noutatea sezonului este că aşteptăm poveştile lor (ale telespectatorilor – n.red.) pe pagina de Facebook a emisiunii sau, de ce nu, prin scrisori. Voi veni cu întreaga mea echipă să transpunem povestea într -un film, filmul vieţii lor.

„De 5 ori mai multă pasiune, de 5 ori mai multă dramă, de 5 ori mai multă speranţă“, anunţă trailerul emisiunii „Destine ca-n filme“. Ce vom vedea în noul sezon?

Ca şi până acum, destine de oameni obişnuiţi puşi în situaţii neobişnuite, oameni deveniţi eroi prin ajutorul pe care-l dau semenilor, care au trecut prin cumpene mari şi acum sunt învingători, oameni cărora destinul le-a fost schimbat într-o secundă.

Recent, ai lansat şi cartea „Destine ca-n filme“. Despre ce este vorba?

image

Cartea este transpunerea în pagini a celor mai emoţionante şi impresionante poveşti din primele sezoane ale emisiunii.

Totuşi, când ai avut timp să scrii şi o carte?

Am scris-o în vacanţa de vară, când am luat o pauză de la filmări.

Ai scris „Destine ca-n filme“ în colaborare cu Oana Georgescu. Cum v-aţi cunoscut?

De Oana mă leaga o prietenie veche, am colaborat cu ea la toate cele trei cărţi pornite de la cele trei proiecte de succes ale mele la TVR: „Miezul zilei“, „50 de confesiuni în 50 de ani de TVR“ şi „Destine ca-n filme“.

Cum a luat naştere ideea acestei cărţi? A fost iniţiativa ta?

M-am gândit că fiecare dintre poveştile de la „Destine ca-n filme“ sunt tot atâtea lecţii de viaţă şi că ar fi păcat ca cei care nu le-au urmărit la televizor să le piardă. Aşa că m-am pus într–o zi pe dat telefoane, i-am sunat şi întrebat pe fiecare dintre invitaţii mei şi am văzut că au fost foarte bucuroşi ca povestea lor să fie strânsă şi în filele unei cărţi .

Cum ai selectat poveştile incluse în carte? A fost greu?

Am ales cele mai impresionante poveşti, dar şi pe cele cu pildă. Şi da, a fost greu să facem o selecţie, şi tocmai de aceea ne dorim şi alte volume pe acest subiect.

Deci ne putem aştepta la o continuare a cărţii?

Da, ne dorim şi un al doilea volum, dar asta nu depinde numai de noi, ci şi de editura ALL, care a realizat volumul lansat recent. De asemenea, cred că ar fi frumos şi un DVD care să însoţească fiecare carte.

Evenimentul de lansare a fost pe 29 septembrie. Cine ţi-a fost alături?

M-am bucurat să-mi fie alături o parte dintre eroii mei - oameni obişnuiţi, dar şi personalităţi cunoscute, precum Manuela şi Andrei Harabor, Vasile Calofir, familia mea, prieteni, colegi de televiziune.

Iuliana Marciuc a fost înconjurată de persoane dragi la evenimentul de lansare al cărţii „Destine ca-n filme“ FOTO TVR 2

image

Te-ai gândit să scrii şi ficţiune? Poate cărţi pentru copii…

Nu m-am gândit până acum la o ficţiune. Ceea ce am facut însă este o carte în care am strâns toate amintirile mele legate de David (fiul său – n.red.): primul lui gângurit, prima băiţă, primele cuvinte, întrebări, întâlniri. Este tipărită în trei exemplare: pentru mine şi pentru bunicii lui David.

Din studioul de televiziune, în mijlocul oamenilor

În cinci sezoane de emisiune ai întâlnit fel de fel de cazuri, în mare parte, nu foarte fericite. Te afectează drama oamenilor pe care îi întâlneşti?

De când am părăsit studioul de televiziune şi am ajuns cu „Destine ca-n filme“ în mijlocul oamenilor, am descoperit o altă latură a mea - empatia faţă de telespectatori, care mi-au devenit prieteni. Sigur că mă afectează poveştile lor, dar mă şi încarc cu succesul lor şi mi-am întărit convingerea că fericirea se clădeşte din lucrurile simple.

Curiozitatea jurnalistică m-a făcut să trec peste orice teamă Iuliana Marciuc

În prima ediţie a emisiunii l-ai cunoscut pe „regele heroinei“ din România. E clar o dovadă de curaj că ai ajuns acolo, dar nu ţi-a fost teamă?

Mi-a fost puţin teamă, dar curiozitatea jurnalistică şi dorinţa de a şti mai multe despre el - să aflu de ce a ajuns în situaţia asta, ce s-a întâmplat în viaţa lui - m-au făcut să trec peste orice teamă.

„Nu văzusem până atunci pe nimeni care să-şi injecteze heroină“

Ce-ai simţit aflând povestea, de altfel impresionantă, a unui astfel de om?

Am plecat profund marcată de o altă lume, descoperită în spatele unei străduţe centrale a Capitalei, un loc în care nu bănuiam că se întamplă aşa ceva. Nu văzusem până atunci pe nimeni care să-şi injecteze heroină...

Ai învăţat ceva din experienţele oamenilor pe care i-ai întâlnit? S-a schimbat ceva la tine? 

De la părinţii mei am învăţat să nu judec pe nimeni. Experienţele acestor oameni mi-au arătat că nu avem dreptul să-i judecăm, că trebuie să-i înţelegem şi, mai ales, să încercăm să-i ajutăm. Trebuie să ne bucurăm când putem ajuta şi să mulţumim pentru fiecare dar pe care-l primim.

Întâlnesc din ce în ce mai mulţi oameni dornici să vadă la televizor poveşti frumoase, cu eroi adevăraţi, poveşti de succes, cu învingători, şi nu pseudovedete cu poveşti inventate Iuliana Marciuc, realizator TV

Cum reacţionează oamenii obişnuiţi atunci când te întâlnesc? Eşti o figură marcantă a micului ecran.

Este impresionant să-ţi zâmbească sau să-ţi întindă o floare oameni necunoscuţi. Este o bucurie şi o satisfacţie să te felicite că rezişti într-un peisaj media încărcat de vulgar şi non valori şi să te roage să continui aşa, chiar dacă uneori punctele de rating îi contrazic. Dar nu ştiu cum se face că eu întâlnesc din ce în ce mai mulţi oameni dornici să vadă la televizor poveşti frumoase, cu eroi adevăraţi, poveşti de succes, cu învingători, şi nu pseudovedete cu poveşti inventate.

E dificil să faci oamenii să vorbească despre clipele grele prin care au trecut? Ai vreun „truc“ prin care îi faci „să-şi dea drumul la gură“?

Mă împrietenesc cu ei, le arăt tot interesul meu, îi respect, îi ascult şi, în orele pe care le petrec împreună cu ei, mă gândesc numai la povestea lor, niciodată nu-mi zboară gândul în altă parte. Mă uit în ochii lor şi încerc să-mi deschid sufletul ca să-i ajut şi pe ei să şi-l deschidă.

Despre dragoste, după 20 de ani

„Viaţa e un film“, spune sloganul emisiunii tale. Viaţa ta cum e?

Tot un film. Un film frumos şi palpitant, cu oameni frumoşi. Şi cu multă muzică bună.

Şi tu ai avut parte de un „Destin ca-n filme“, ca să zic aşa. De exemplu, începutul relaţiei tale cu Adrian Enache…

Da, ne-am îndrăgostit la prima vedere, ne-am apreciat reciproc carierele, am comunicat mult, am transformat o prietenie într-o mare iubire pe care o întreţinem şi azi cu gesturi mici care dau valoare vieţii noastre.

„Eu nu mă voi căsători, mi-e foarte bine aşa“, spunea Adrian Enache. Ţie ţi-e bine aşa?

image

Da. Ne este foarte bine, suntem fericiţi. Amândoi am fost căsătoriţi, am trecut prin experienţa asta şi nici eu nu-mi doresc să schimb ceva ce funcţionează foarte bine aşa.

Nu mai sunt vremurile de altădată când oamenii făceau marele compromis de a sta într-o căsătorie în care nu mai erau fericiţi doar de dragul copiiilor Iuliana Marciuc, realizator TV

Gurile rele critică faptul că ai un copil, dar nu eşti măritată. Cum le răspunzi?

Nu cred că mai sunt vremurile de altădată când oamenii făceau marele compromis de a sta într-o căsătorie în care nu mai erau fericiţi doar de dragul copiiilor. De altfel, în clasa lui David sunt destul de multe mămici singure, dar care-şi cresc copiii frumos şi echilibrat. Gura lumii nu o poţi închide niciodată şi nici nu mi-am propus asta, pentru că am avut de fiecare dată lucruri mult mai importante de făcut .

Căsătoria, o „hârtie“ care nu aduce nimic

Ai spus la un moment dat că o căsătorie e bine să o faci la începutul relaţiei. De ce spui asta? Unii te-ar contrazice…

Am spus-o în sensul în care, pentru noi doi, care am trăit atâţia ani frumos şi fără să conteze contractul, apariţia acestei hârtii nu cred că ar contribui cu ceva.

Cum se simte dragostea după 20 de ani?

Superb, pentru că realizezi cât de multe lucruri frumoase şi trainice te leagă, câte amintiri, câţi prieteni minunaţi au rămas alături. Te miri cât de repede au trecut anii, dar este minunat să constaţi că-ţi aminteşti mai mult întâmplările frumoase şi mai puţin pe cele care ţi-au umbrit zilele. Socoteala dă cu plus şi asta-i cel mai important.

Ce mai face David, fiul tău? Are zece ani, merge la şcoală. Cum se descurcă?

David este în clasa a IV-a şi îi place mult la şcoală, ceea ce mă bucură. Este silitor şi conştiincios. Nu-i place deloc când vine cu un „Bine“ în loc de „Foarte Bine“ şi nu se duce niciodată cu tema nefăcută.

Emisiunea pe care o prezinţi te pune pe drumuri. Cum stai cu timpul dedicat familiei?

Mă organizez în aşa fel încât să termin ce am de făcut în timpul săptămânii, iar sâmbata şi duminica să mi-o petrec alături de familia mea.

TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite