Eurovision 2016: Premierul, ministrul Finanţelor şi cel al Culturii caută soluţii pentru ca România să poată participa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat că prim-ministrul Dacian Cioloş poartă discuţii cu ministrul Finanţelor şi cu cel al Culturii privind situaţia Televiziunii Române, ale cărei datorii către organizatorii Eurovision ar putea împiedica România să participe anul acesta. Totodată, Suciu a precizat că speră să se găsească o soluţie până la finele acestei săptămâni.

Subiectul datoriilor TVR către Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) este în atenţia prim-ministrului, care caută o rezolvare împreună cu ministrul Finanţelor şi cu cel al Culturii, potrivit agenţiei News.ro.

„Nu am un răspuns să vă dau, dar subiectul este în atenţia noastră şi se discută. Premierul discută şi cu ministrul de Finanţe şi cu ministrul Culturii să vedem ce răspuns putem da acestei solicitări“, a spus Suciu, întrebat despre solicitarea EBU de a primi din partea autorităţilor precizări cu privire la situaţia datoriei.

Dan Suciu a fost întrebat şi dacă Guvernul se va încadra în termenul limită solicitat de organismul european, el afirmând că Executivul „speră“ să rezolve situaţia până la sfârşitul săptămânii.

Oficialii Televiziunii Române au anunţat sâmbătă că au fost somaţi verbal de către reprezentanţii EBU, organizatorul competiţiei Eurovision, privind datoria acumulată în ultimii opt ani, fiind avertizaţi că se va trece la un nou prag de sancţiune. Următoarea măsură pe care organismul european o va lua este să nu accepte România pe scena din Stockholm, unde se desfăşoară ediţia din acest an a concursului, dar şi să împiedice postul public să transmită evenimentul, oprind semnalul prin satelit.

Amintim că TVR datorează EBU peste 10 milioane de euro, cele mai vechi datorii provenind din anii 2011 şi 2012. Ultima plată, în valoare de 250.000 de euro, a fost făcută în luna ianuarie a acestui an, după care TVR a anunţat organizaţia internaţională că nu mai are cum să susţină aceste plăţi. TVR a solicitat înţelegere şi toleranţă faţă da situaţia financiară dezastruoasă, lucru înţeles de EBU, care până acum a amânat măsurile drastice. 

Oficialii EBU au precizat că aşteaptă un punct de vedere de la cei cărora li s-au adresat în ultimele luni (Parlament, Guvern, Ministerul de Finanţe). „Comitetul Director al SRTv şi directorul general interimar au făcut toate demersurile necesare pentru a amâna cât mai mult acest moment, dar EBU doreşte o comunicare şi o garanţie de la statul român şi reprezentanţii acestuia că banii vor fi plătiţi şi că TVR va continua să existe şi să îşi desfăşoare activitatea. EBU subliniază că celelalte ţări membre nu au nicio vină pentru a suporta paguba produsă de neplata datoriilor României“, se arată într-un comunicat al postului public. 

Şi şefa delegaţiei României la Stockholm, Iuliana Marciuc, a făcut apel la instituţiile statului pentru rezolvarea problemei, fiind de părere că Televiziunea Română se confruntă cu o situaţie fără precedent şi afirmând că ar fi o lovitură dură dacă nu am reuşi să urcăm pe scena Eurovision. 

De asemenea, reprezentantul României la Eurovision 2016, Ovidiu Anton, s-a arătat îngrijorat de ipostaza în care este pus, însă a declarat că este încrezător că statul va găsi o soluţie. Finala celei de-a 61-a ediţie Eurovision se va desfăşura în capitala Suediei pe data de 14 mai, având semifinalele pe 10 şi 12 mai. Reprezentantul României va concura în a doua semifinală, de pe poziţia 12. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite