Ce documentare şi filme de top puteţi vedea la TVR 1 în această toamnă FOTO
0Cele mai puternice poveşti inspirate de personaje sau evenimente reale care au avut un impact global, dar şi documentare pentru întreaga familie vor putea fi urmărite în grila de toamnă a postului public TVR 1.
Biografia revoluţionarului argentinian Ernesto „Che“ Guevara, de la răsturnarea regimului politic din Cuba, până la luptele de gherilă pe care le-a condus în Bolivia („Che: The Argentine“ şi „Che: Guerrilla“, cu Benicio Del Toro şi în regia lui Stephen Soderbergh), viaţa eroului sud-american Simon Bolivar, luptător împotriva colonialismului spaniol la începutul secolului XIX („The Libertador“), povestea copilei care ar fi putut ajunge o mare scriitoare, dar care a devenit cea mai cunoscută victimă a Holocaustului şi glasul unei întregi generaţii („Anne Frank“, cu Hannah Taylor-Gordon şi Ben Kingsley) sunt doar câteva dintre istoriile transpuse cinematografic, pe care telespectatorii le vor putea viziona din această toamnă la TVR 1.
În prima vineri din luna octombrie, la TVR 1, începând cu ora 21.10, este programat „Che: The Argetine“, în regia lui Steven Soderbergh, cu Benicio Del Toro, Demian Bichir, Julia Ormond şi Franka Potente. În 1956, Ernesto „Che“ Guevara şi un grup de exilaţi cubanezi conduşi de Fidel Castro debarcă pe coasta Cubei. În doi ani, reuşesc să mobilizeze populaţia şi să provoace căderea regimului dictatorial al lui Fulgencio Batista, un apropiat al americanilor.
Conceput ca un film biografic în două părţi, „Che“ nu urmăreşte evenimentele istorice în ordinea lor cronologică, ci o serie de momente esenţiale din viaţa eroului principal, care îi conturează personalitatea şi imaginea.
În săptămâna următoare, pe 12 octombrie, TVR 1 va difuza partea a doua – „Che: Guerilla“, continuarea dramei regizate de Steven Soderbergh. Producţia a fost recompensată cu premiul pentru interpretare masculină (Benicio del Toro) şi a fost nominalizată la Palme d'Or – la Festivalul de Film de la Cannes 2008, precum şi cu două premii Goya 2008 – pentru Cel mai bun actor şi Cea mai bună scenografie.
„Anne Frank“ FOTO TVR 1
Povestea vieţii unuia dintre cei mai mari fotbalişti din istorie - Pele, biografia celebrului compozitor italian Giacomo Puccini, care a influenţat decisiv istoria muzicii, şi extraordinara putere de negociere a Regelui Haakon al Norvegiei, care, în 1940, prin deciziile sale determină viitorul ţării şi al întregului popor, pot fi văzute la TVR 1 începând cu această toamnă. Nominalizate sau premiate internaţional, producţiile selectate impresionează prin poveste, punerea în scenă, dar şi prin rolurile interpretate magistral de actorii din distribuţie.
Vinerea, la filmul TVR 1, privitorii din spatele micilor ecrane vor mai vedea şi „Cinderella Man“ (cu Russell Crowe şi Renee Zellweger), despre cariera boxerului Jim Braddock, devenit o legendă a sportului, şi vor afla, din „Malcolm X“ (cu Danzel Washington şi Angela Bassett), despre Malcolm Little, personalitate controversată, predicator musulman şi militant pentru drepturile civile ale americanilor de culoare în anii 1950.
„Cinderella Man“ (cu Russell Crowe, Renee Zellweger) FOTO TVR 1
Fie că este vorba despre documentare istorice, care, în an centenar, explică evenimente majore sau prezintă români care au schimbat lumea, fie că aduc în atenţie celebrele mafii italiană şi japoneză sau primii ani din viaţa unor pui de animale, documentarele beneficiază de spaţii generoase în grila postului TVR 1 în această toamnă.
Documentarul istoric „Apocalipsa: Primul Război Mondial“ poate fi vizionat de luni până joi, de la ora 18.00 şi în reluare de la 01.00 noaptea. Seria realizată de Isabelle Clarke şi Daniel Costelle încearcă să răspundă unor întrebări precum „A fost sacrificiul unei întregi generaţii de pe glob o tragedie necesară sau putea ea fi evitată?“, „Rădăcinile celui de-al Doilea Război Mondial pot fi găsite în distrugerile făcute de Primul şi în Tratatul de la Versailles?“, printr-o abordare atât globală, cât şi personală şi emoţionantă. Ceea ce caută să refacă documentarul este experienţa civililor şi a soldaţilor de pe tot globul, anonimi sau celebri, care au luptat pentru supravieţuire în acea perioadă unică din istoria omenirii, pe de-o parte eroică, pe de alta barbară.
Cele mai frumoase poveşti de dragoste ale secolului XX continuă să fie difuzate la TVR 1, telespectatorii având posibilitatea de a urmări noi episoade ale producţiei BBC „Iubiri celebre“ în fiecare seară de luni până joi, de la ora 23.30. Poveştile de iubire pe care telespectatorii le vor putea descoperi la TVR 1 începând cu 1 octombrie sunt: Evita Duarte şi Juan Peron - drumul de la mizerie la bogăţie şi corupţie al primei doamne a Argentinei; Clementine şi Winston Churchill - povestea unei iubiri trainice dintre două personalităţi inteligente şi puternice; iubirea enigmaticei Greta Garbo şi a seducătorului şi rezervatului John Gilbert; povestea de dragoste secretă dintre Eva Braun şi Adolf Hitler.
O noutate în grila TVR 1 este difuzarea din această toamnă a unor docu-drame, seriale care aduc în prim plan evenimente şi personaje care au schimbat cursul istoriei sau au influenţat decisiv viitorul omenirii. Prima astfel de serie este „Vremea barbarilor“, producţie regizată de Declan O'Dwyer, Maurice Sweeney, Simon George şi pe care telespectatorii TVR 1 o vor putea viziona în zilele de marţi, miercuri şi joi de la ora 22.30. În cele opt episoade ale seriei, „Vremea barbarilor“ spune povestea ridicării şi căderii Imperiului Roman din punctul de vedere al liderilor rebeli, fiind o incursiune viscerală în inima revoltelor contra puterii absolute a Cezarilor.
Romanii i-au numit pe oponenţii lor „barbari“, triburi percepute ca fiind dincolo de limitele civilizaţiei, unde duceau o existenţă sălbatică şi violentă. Seria este realizată din perspectiva conducătorilor barbari, printre care Hannibal, Spartacus, Arminius, Boadicea şi Attila care au îngenuncheat Imperiul Roman. Vremea barbarilor se constituie într-o o saga epică, întinsă pe 700 de ani, a rebeliunilor lor împotriva puterii absolute.
Odată ce Imperiul Roman şi-a atins apogeul puterii şi expansiunii teritoriale, nenumăratele populaţii ocupate, în special cele aflate către graniţele imperiului, au început lupta pe viaţă şi pe moarte pentru libertate. Luptele duse de aceşti barbari au intrat în istorie şi au influenţat decisiv viitorul omenirii.
Din 5 octombrie, TVR 1 aduce şi documentare portret „Români care au schimbat lumea“, difuzate în fiecare vineri, de la ora 23.00. Printre geniile româneşti care au aşezat ţara noastră pe harta lumii şi ale căror portrete vor putea fi văzute la TVR 1 se numără: Ana Aslan, Regina Maria, Anghel Saligny, Regele Mihai, Elie Wiesel, Emil Palade, Henri Coandă, Victor Babeş, Emil Racoviţă, Tristan Tzara, Mircea Eliade, Eugen Ionesco, Emil Cioran, Petrache Poenaru, Constantin Brâncuşi, Ion Cantacuzino, Traian Vuia, Hermann Oberth, Nicolae Titulescu, Elisa Leonida Zamfirescu. Seria debutează la TVR 1 cu portretul medicului român specialist în gerontologie Ana Aslan, urmat apoi de cel al unuia dintre întemeietorii ingineriei româneşti, Anghel Saligny.
Documentarul pentru copii „Primii paşi“ poate fi urmărit sâmbăta, de la ora 08.00. Cei mici vor putea viziona documentarul despre primul an din viaţa unor pui de animale îndrăgite, alături de crescătorii lor. De la naştere până la primii paşi, trecând prin iniţiere şi prin primele încercări, seria urmăreşte un lemur cu ochii ca peruzeaua care trebuie să ajute la supravieţuirea speciei sale, un mânz pentru care scena devine un adevărat teren de joacă şi un câine de stână, viitor paznic al turmelor.
„Istoria mafiei italiene“ este un documentar de genul istorie recentă şi este difuzat tot sâmbăta, de la ora 23.00. Seara de sâmbătă introduce telespectatorii în seria documentarelor dedicate mafiilor celebre. Din 6 octombrie, TVR 1 începe difuzarea unei seri documentare realizate în inima mafiilor italiene, o istorie pasionantă în interiorul organizaţiilor mafiote calabreze, napolitane sau siciliene care analizează inclusiv rolul femeilor în temuta organizaţie. Seria în patru episoade „Istoria mafiei italiene“ decriptează codurile, activităţile, reglările de conturi dintre membrii organizaţiilor mafiote.