A început un nou sezon Chefi la cuțite: cine sunt juraţii

0
Publicat:

Începând de luni, la Antena 1 începe un sezon nou al emisiunii Chefi la cuţite, a cărei gazdă va fi Irina Fodor.

chefi la cutite, foto Facebook

După ce foştii membri ai juriului, Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu, au demisionat, motivând că sunt epuizaţi din cauza filmărilor, iată că a venit anunţul oficial despre noii juraţi ai show-ului culinar.

Prima noutate a sezonului cu numărul 13 al emisiunii culinare este aceea că nu vor mai fi trei, ci patru juraţi. Ei sunt Chef Richard Abou Zaki, Chef Alexandru Sautner, Chef Ştefan Popescu şi Chef Orlando Zaharia.

Chef Richard Abou Zaki

Chef Richard Abou Zaki şi-a descoperit pasiunea pentru bucătărie de la o vârstă fragedă, el declarând că găteşte de la 8 ani.

Chef Richard Abou Zaki, foto Facebook
Chef Richard Abou Zaki, foto Facebook

S-a născut la Piatra Neamţ, când avea 5 ani a plecat împreună cu familia în Italia, dar cariera şi-a început-o în Marea Britanie, în restaurantul Le Gavroche. Aici el a debutat ca chef de partie, adică bucătar care se ocupă de zona de pește, de legume, sosuri, ciorbe etc.

S-a întors însă în Italia, la Modena, după un an şi jumătate. Aici a lucrat ca sous-chef, alături de Chef Massimo Bottura, la Osteria Francescana. Un sous-chef (sub-bucătar în română) este persoana care ocupă locul următor după bucătarul-șef, ceea ce poate duce în cele din urmă la calitatea de chef. Sous-chef-ul trebuie să planifice și să direcționeze modul în care mâncarea este prezentată pe farfurie, să-și păstreze personalul din bucătărie în ordine, să pregătească noi bucătari, să creeze programul de lucru și să se asigure că toată mâncarea care merge către clienți este de cea mai bună calitate pentru a se menține standardele ridicate.

După mai bine de trei ani de experienţă ca sous-chef, şi-a deschis propriul restaurant, Retroscena, restaurant care a primit o stea Michelin la numai 8 luni după inaugurare.

Acum are patru restaurante în Italia, cel mai recent fiind inaugurat acum câteva zile.

Chef Ştefan Popescu

Spre deosebire de primul jurat, Chef Ştefan Popescu şi-a descoperit pasiunea şi talentul pentru bucătărie la o vârstă destul de înaintată.

Chef Ştefan Popescu, foto Faceebok
Chef Ştefan Popescu, foto Faceebok

El a fost acela Executive Chef la două hoteluri din Bucureşti. Jobului era, în primul rând unul managerial, pentru că Executive Chef nu este, în mod obișnuit, reponsabil direct pentru procesul de preparare a alimentelor. Acesta organizează meniul și personalul, calculează costurile și mediază relațiile între ceilalți bucătari și patron sau clienți, într-un cuvânt, organizează bucătăria sub toate aspectele ei.

Pentru că s-a simţit în mod special atras de patiserie, a finalizat cursurile 3 stars Michelin ale Institutului Paul Bocuse din Franţa – „Exclusive Pastry Program”, sub îndrumarea lui Jérôme Langillier, World Champion Pastry Chef 2009.

De asemenea, tot în dorinţa de perfecţionare şi de a căpăta o experienţă cât mai cuprinzătoare în bucătărie, a lucrat pro bono, timp de câteva săptămâni, în restaurantul Belcanto din Portugalia, restaurant deţinut de Chef Jose Avilez.

În prezent, Chef Ştefan Popescu oferă consultanţă pentru tot ce înseamnă deschidere de restaurante şi/sau săli de evenimente, este formator în cadrul şcolii de bucătari HORECA School şi, de asemenea, formator în cadrul şcolii de mini chefi Kids Chef Academy.

Chef Alexandru Sautner

Chef Alexandru Sautner şi-a început activitatea în domeniul Horeca în Germania, în 1991. După 7 ani, în 1998, şi-a deschis acolo primul său restaurant. Au mai urmat încă două, în 2003 şi apoi în 2005, după care a decis să se întoarcă în România.

Chef Alexandru Sautner, foto Facebook
Chef Alexandru Sautner, foto Facebook

Aşadar, în 2013 a revenit în ţară şi a inaugurat primul restaurant de acasă, Caelia, un restaurant aflat pe plaja din Mamaia. Prima gelaterie artizanală deschisă în Bucureşti a fost tot conceptul lui. Se întâmpla la începutul anului 2015 şi gelateria se numea Cremeria Emilia. A fost rebranduită în timp şi a devenit Gioelia, în prezent având 14 locaţii.

În 2020 a lansat un nou proiect, restaurantul Oliveto, un restaurant cu bucătărie mediteraneană.

Chef Orlando Zaharia

Chef Orlando Zaharia este şi el un nume cunoscut în domeniul Horeca. A lucrat, în primul rând, ca bucătar pentru Preşedinţia României.

Chef Orlando Zaharia, foto Facebook
Chef Orlando Zaharia, foto Facebook

De asemenea, a fost membru în echipa naţională de bucătari şi cofetari a României la Erfurt 2012 şi Culinary World Cup 2014, iar din 2020 este GM în România pentru compania globală Yarzin-Sella, companie ce oferă servicii „Hight-End Food”. Dacă vă întrebaţi ce este GM, aflaţi că Un Garde Manger sau Pantry Chef are în ierarhia din bucătărie rolul de bufetier. Este acea persoană responsabilă cu pregătirea preparatelor reci, precum salatele, anumite tipuri de aperitive sau mic dejun.

Un alt job important a fost acela Executive Chef pentru lanţul de restaurante Q’s Inn si Pagaia, iar acum administrează restaurantele CAU din Bucureşti şi Constanţa

În 2010, Chef Orlando Zaharia a fost desemnat Bucătarul de Aur al Bucureştiului, iar în octombrie 2019 a câştigat prima ediţie Chef de România.

Revenind la emisiune, trebuie precizat că doar trei dintre cei patru Chefi vor obţine privilegiul de a-şi alcătui echipe. Fiecare Chef va primi un număr de puncte pentru preparatul său la întrecerile amuletelor, punctajul final fiind criteriul în funcţie de care se va decide cine sunt Chefii care trec în etapa următoare. Cel de-al patrulea membru al juriului, juratul care nu îşi va alcătui o echipă, va decide în ce tabără va intra câştigătorul cuţitului său de aur.

Noile episoade Chefi la cuţite se vor difuza de trei ori pe săptămână, de luni până vineri, de la ora 20.30.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite