VIDEO Mihaela Cernea, vocea trupei Class: „Interpreţii de azi nu mai sunt liberi, pentru că li se impun tipare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Cernea, Florin Cojocaru şi Vlad Cernea revin cu o piesă românească, de petrecere. FOTO Facebook
Mihaela Cernea, Florin Cojocaru şi Vlad Cernea revin cu o piesă românească, de petrecere. FOTO Facebook

Mai puţin live şi mai mult playback, muzica de azi e ghidată de scopuri comerciale, devenite prioritare, în detrimentul emoţiilor artistice. Veterana trupei Class, actuală profesoară la Şcoala Crina Mardare Music Experience, vorbeşte despre această schimbare.

„Melodiile noastre au fost compuse într-o perioadă în care nu era nevoie să faci compromisuri, au fost melodii sincere, iar publicul a simţit asta“, spune vocalista de la Class, formaţia care a lansat prima piesă etno-dance de pe scena românească, „A dui, doina“, după care au urmat hiturile „Într-o zi“, „Pentru dragoste“ şi „Toată lumea“.

„Astăzi, a intervenit comercialul, din nevoia caselor de discuri de a vinde. Interpreţii sunt puşi să facă un anumit gen de muzică fară a avea libertatea de a decide. Ei nu mai sunt liberi, trebuie să se încadreze în anumite tipare, să corespundă unor standarde impuse“, analizează artista de 36 de ani.

trupa class facebook

Poză de colecţie: cei trei artişti care au dat tonul în muzica românească dance. FOTO Facebook

Având o experienţă profesională de aproape 19 ani numai în trupa Class, Mihaela Cernea împărtăşeşte secretele meseriei şi cu cei aflaţi la început de drum, de doi ani fiind profesoară la Şcoala de Muzică a Crinei Mardare. „La început a fost o provocare, am vrut să văd dacă pot să fac faţă, iar apoi am lucrat mai serios pentru că am văzut rezultatele şi m-am mândrit cu evoluţia elevilor. De două ori pe săptămână, lucrez vocal, cu copii şi tineri, dar am grupuri pe care le pregătesc şi teoretic“, spune cea care l-a îndrumat şi pe Tudor Turcu, în 2012, când a câştigat al doilea sezon al talent-show-ului „X Factor“.

Pe lângă muncă, devotament şi chiar asumare de riscuri, Mihaela Cernea ştie că muzica mai necesită un aspect esenţial. „În muzică trebuie să pui suflet, pentru că asta face diferenţa dintre un artist bun şi un cântăreţ“, subliniază ea importanţa unui act artistic ce trezeşte stări şi emoţii atât celui de pe scenă, cât şi celor din faţa ei.

Mai mult, profesoara de muzică ştie că deviza „More than Live“, a şcolii la care predă, este atât o cerinţă, cât şi un indicator al valorii unui muzician. „Nu poţi să te consideri artist dacă nu cânţi live. Atunci nu mai eşti artist. Astăzi, interpreţii îşi găsesc tot felul de scuze, spun adesea că nu au aparatură, dar problema nu trebuie să fie asta. Faci rost de aparatură, îşi faci propriul tău setup, iar un mixer, un microfon bun şi o cască nu costă mult. Cu banii dintr-un concert poţi să-ţi cumperi liniştit instrumentele pentru a cânta live. Scuza asta că nu există aparatură nu ţine“, explică cea care cântă în direct de fiecare dată când are ocazia.

mihaela cernea facebook

Zâmbitoare şi energică, cântăreaţa de 36 de ani se simte cel mai bine pe scenă. FOTO Facebook

Cât priveşte trupa care a consacrat-o, după melodia „Painter of My Soul“, lansată în primăvara anului trecut, Class îşi lansează într-o lună o melodie de petrecere, în limba română. Până atunci, iubitorii de pop-dance îi pot asculta pe Mihaela şi Vlad Cernea şi pe Florin Cojocaru în cluburile din ţară, unde şi-au construit o relaţie strânsă cu fanii care-i urmăresc.

„După 18 ani de carieră am ajuns la luxul de a ne putea alege noi locurile în care vrem să apărem, nu mergem pentru bani acolo unde nu ne simţim bine, ci decidem locul care să ne pună în valoare“, spune cântăreaţa care a preferat cluburile de nişă din Bucureşti.

Muzică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite