VIDEO 40 de ani de la petrecerea unde s-a născut hip-hop-ul: o istorie în clipuri video

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rapper-ul american Eminem a devenit faimos în anul 1999, odată cu lansarea albumului „The Slim Shady LP“ FOTO AFP
Rapper-ul american Eminem a devenit faimos în anul 1999, odată cu lansarea albumului „The Slim Shady LP“ FOTO AFP

Au trecut 40 de ani de la prima petrecere hip-hop din New York care a dat naştere unei culturi muzicale. Într-un apartament de pe strada Sedgwick, din Bronx, în 1973, Clive Campbell, cunoscut ca DJ Kool Herc, şi sora acestuia, Cindy, au organizat o petrecere care avea să dea startul unui nou curent muzical: hip-hop.

Chiar dacă petrecerea nu a fost de mare anvergură, aceasta a reprezentat un punct de cotitură în istoria hip-hopului, o scânteie care a aprins o mişcare internaţională, care se păstrează vie şi astăzi. Kool Herc, cel care este privit ca unul dintre „tăticii“ hip-hop-ului, declara recent că „acea petrecere a schimbat lumea“, după cum notează BBC.

Deşi legenda poate părea banală, factorul care a condus la crearea unei culturi hip-hop a fost fuziunea dintre influenţele sociale, muzicale şi politice diverse şi complexe.

În cartea sa, „Nu mă pot opri, nu mă opresc: O istorie a generaţiei hip-hop“, academicianul şi jurnalistul Jeff Chang localizează bazele hip-hop-ului în politicile sociale ale „reînoirii urbane“, iniţiată de Robert Moses, şi „neglijarea benignă“ a administraţiei Nixon.

Astfel, schimbările urbane de modernizare ale oraşului New York au forţat deplasarea comunităţilor de negri şi hispanici în cartierele sărăcăcioase precum Brooklyn şi Bronx. Această mutare a dat naştere aşa numitelor gang-uri, grupuri de adolescenţi, care au creat cele patru elemente specifice culturii hip-hop: rapping şi DJing, breakdance, graffiti şi beatbox sau beatboxing.

„Hip-hop-ul nu a început ca o mişcare politică. Nu a fost niciun manifest. Copiii care au început această mişcare pur şi simplu încercau să se distreze, dar au crescut sub o politică de abandon şi, din cauza acesteia, modalităţile în care îşi petreceau timpul liber conţineau o sămânţă a reînoirii culturale în masă“, a explicat Chang pentru BBC.

Aşadar, cultura hip-hop s-a dezvoltat în comunităţile urbane începând cu anii '70, iar crearea termenului „hip-hop“ îi este atribuită lui Keith Cowboy, un rapper care cânta alături de Grandmaster Flash şi The Furious Five. Se crede că Keith a creat acest termen în timp ce râdea de un prieten care se înrolase în armată, cântând cuvintele „hip“ şi „hop“, imitând cadenţa ritmică a soldaţilor care mărşăluiau. 

„Rapper's Delight“ este un cântec înregistrat în 1979 de către trio-ul american The Sugarhill Gang şi este considerat ca fiind primul cântec care a făcut cunoscut hip-hop-ul în Statele Unite ale Americii, dar şi în restul lumii. 

„It's like that“ este un cântec ce aparţine grupului american Run-D.M.C. şi a fost lansat în 1983 pe o casetă ce conţinea un alt mare hit „Sucker M. C.'s“. Lansarea celor două melodii a reprezentat momentul care a marcat începutul unei cariere strălucitoare. Chiar dacă erau subliniate problemele sociale şi politice, piesa conţinea şi un mesaj optimist prin care încuraja oamenii să abandoneze prejudecăţile şi să creadă în ei înşişi. În 2008, „It's like that“  a ocupat poziţia 40 în topul 100 cele mai bune melodii hip-hop, realizat de VH1.

Grupul american Public Enemy a lansat single-ul „Fight the Power“ în 1989, acesta fiind realizat la cererea regizorului Spike Lee, care căută o coloană sonoră pentru filmul „Do the Right Thing/ Fă ceea ce este corect“.

„Fight the Power“ include diverse aluzii la cultura afro-americană, inclusiv îndemnuri pentru drepturile civile şi pentru ascultarea muzicii lui James Brown. De asemenea, melodia a fost numită cel mai bun single al anului 1989, devenind cel mai cunoscut cântec al celor de la Public Enemy şi desemnat unul dintre cele mai bune cântece ale tuturor timpurilor.

„Nothin' but a 'G' Thang“ aparţine americanului Dr. Dre şi a fost inclus pe albumul de debut din 1992. Piesa a fost făcută în colaborare cu rapperul Snoop Dogg şi a ajuns pe locul doi în Bilboard Hot 100 şi pe primul loc în Hot R&B/ Hip-Hop Singles & Tracks

„Juicy“ este single-ul de pe albumul de debut din 1994 al artistului american The Notorious B.I.G. Piesa detaliază primii ani ai artistului pe care i-a trăit în sărăcie, visele iniţiale de a deveni rapper şi influenţele timpurii, dar şi perioada în care a consumat droguri. După moartea artistului, în martie 1997, a fost făcută o versiune în cinstea sa de către grupul Next, ulterior melodia fiind preluată de mai mulţi artişti de hip-hop.

„Stan“ este al treilea single de pe albumul „The Marshall Mathers“, înregistrat în 1999 de rapperul american Eminem împreună cu britanica Dido. Melodia a fost nominalizată la premiile MTV Europe Music, Video of the Year, Best Rap Video, Best Direction, iar singurul premiu câştigat a fost pentru cel mai bun video al unui artist internaţional la premiile MuchMusic Video.

În 2011, revista „Complex“ a întocmit o listă cu cele mai bune 100 de melodii ale lui Eminem, „Stan“ ocupând poziţia secundă.

La începutul anilor '90 muzica hip-hop a ieşit la iveală şi în România. BUG Mafia, Paraziţii, Morometzii, Renegaţii, Marijuana, KGB sau M&G fiind primele trupe de hip-hop care au apărut în România. 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite