Sărută marea, la Festivalul de la Mamaia. Cel mai important eveniment al muzicii ușoare românești revine după 11 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă ai fredonat  un șlagăr românesc, atunci sigur el a fost lansat pe scena Festivalului de Muzică de la Mamaia, care anul acesta împlinește 60 de ani

Litoralul românesc, vara anilor 70,  Sursa foto Arhiva personală Antoaneta Banu
Litoralul românesc, vara anilor 70, Sursa foto Arhiva personală Antoaneta Banu

După 11 ani de absență, Mamaia cântă din nou.

Festivalul de Muzică ușoară de la Mamaia. Așa îl știm toți, pentru că el a lansat toate vedetele muzicii românești și a crescut multe generații de public din România.

Festivalul a devenit în timp un simbol cultural, turistic și social. Românii l-au iubit, pentru că el a știut să le facă vacanțele mai frumoase, pentru că pe muzica lui  se îndrăgosteau,  iubeau și își regăseau dreptul la normalitate, într-o perioadă istorică în care cenzura și interdicțiile dictau viața fiecăruia.

Creat în plin regim comunist, Festivalul de Muzică ușoară de la Mamaia a încântat publicul din România din 1963, când a avut loc prima sa ediție și până în 2012, când a intrat în pauză. Timp de 11 ani pe scena Teatrului de Vară  de la Mamaia, care a vibrat decenii intregi, s-au așezat tăcerea și.....ruina.

Dar Mamaia s-a decis să cânte din nou, între 25 și 27 august 2023, într-o ediție care își dorește să redea festivalului strălucirea de pe vremuri, acordând-o conceptelor moderne. Anul acesta Festivalul împlinește 60 de ani, iar ediția jubiliară se anunță a fi una cu adevărat magică, așa cum este normal pentru o aniversare atât de importantă. 

„ Ediția 2023 este o reverență pe care o facem marilor artiști ai muzicii românești care au avut și au chiar și acum foarte mulți fani. Este o Gală aniversară, un show ca o culme a divertismentului, totul Live care, timp de trei zile  va onora tradiția acestui festival” spune pentru Adevărul Live, Horia Ghibuțiu, cunoscutul jurnalist și om de radio, acum în rolul de ofițer de presă al festivalului.

Ediția din 2023, prima după 11 ani de absența va avea loc în perioada 25-27 august, de la ora 19.00, în Piațeta Perla din Mamaia. Biletele se pot procura online de pe site festivalmamaia.cinemagia.ro

Prețul unui bilet este de 28 de lei, iar studenții și pensionarii vor avea reducere de preț.  Important de știut este că nu există sistemul de abonament, pentru fiecare seară de spectacol trebuie cumpărate biletele aferente.

Afișul oficial Festivalul Mamaia 60
Afișul oficial Festivalul Mamaia 60

Nume mari din muzica românească revin pe scena Festivalului de la Mamaia

Horia Ghibuțiu subliniază că ediția din acest an nu va avea și componența Concurs, așa cum este știut festivalul. Dorința organizatorilor este să aniverseze cei 60 de ani de Mamaia  muzicală. 

„ Pe parcursul celor trei seri vor exista și surprize pe care le-am pregătit publicului. În afară de concertele susținute de vedetele muzicii și de formațiile invitate, ne-am gândit să îi omagiem  pe toți cei care, de-a lungul timpului au strălucit pe scena de la Mamaia, dar care între timp au plecat dintre noi. Publicul va avea parte de un show complex, unitar, cu o scenografie inspirată din momentele clasice, dar cu accente moderne. Este foarte clar că și din punct de vedere visual, va fi de mare impact", spune Horia Ghibuțiu.

Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia îi aduce în față publicului pe  artiștii: Carmen Trandafir, Călin Geambașu, Xenti Runceanu, Andreea Runceanu, K1, Alexandra Ungureanu, Narcisa Suciu, Romanița Duminică, Florentina Ciună, Marius Țeicu, Gabriel Cotabiță, Dani Ionescu, Anca Florescu, Anca Țurcașiu, Corina Chiriac, Aurelian Temișan, Miki ex K-pital, Cristina Vasiu, Vlad Nicolici, Loredana, Horia Moculescu, Silvia Dumitrescu, Călin Goia, Sergiu Cioiu, Jazzy Jo, Loredana, Hara, Gabriela Atanasov, Andrei Bănuță, Betty Iordăchescu.

Mai mult, formații mari vor concerta în cele trei seri de festival. Vineri, 25 august îi asculți și ii vezi live pe cei de la Direcția 5 și  Holograf. Sâmbătă, 26 august, vei dansa pe muzica celor de la Proconsul și Cargo. Iar duminică, 27 august, cânta căt te țin plămâni cu Voltaj și Loredana & Agurida Band.

Premiile pentru întreaga activitate vor primi pe,scena de la Mamaia: Marius Țeicu,
Horia Moculescu, Corina Chiriac, Marina Voica. Toată magia de la Mamaia este pusă în scenă de unul dintre marii regizori români.  Răzvan Ioan Dincă,  celebrul regizor care semnează „Fantoma de la Operă „ vine la Mamaia pentru a regiza acest show aniversar.

Și pentru că un astfel de moment are nevoie de tot ceea ce este mai bun,  Orchestra Festivalului de Muzică Ușoară Mamaia este dirijată de Daniel Jinga.  Horia Ghibuțiu subliniază că prezentatorii evenimentului sunt doi celebrii oameni de show ” Liana Stanciu și Aurelian Temișan sunt cu mult mai mult decât prezentatori. Ei au momente special create pentru ei și doar ei știu să introducă în scenă vedetele muzicii  care revin pe scena Festivalului de la Mamaia".

Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia este organizat de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” și produs de Media Group Services International, parte a grupului AG Radio Holding, care deține posturile radio Kiss FM, Magic FM și Rock FM. 

Pe scurt, cum a debutat Festivalul de la Mamaia, acum 60 de ani

Foarte urmărit și îndrăgit în România, Sanremo i-a inspirat pe cei de la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor care în 1963 propun forurilor superioare de partid crearea unui festival național de muzică ușoară pe modelul italian.

Prima ediție a festivalului a avut loc în vara lui 1963, chiar cu ocazia inaugurării Teatrului de Vară de la Mamaia. Teatru s-a numit la începuturi „Ovidiu”, apoi numele său a rămas Teatrul de Vară, care azi, din nefericire se află în ruină.

La Concursul care era punctul forte din festival s-au înscris cei mai mari compozitori de la noi, piesele fiind interpretate de soliștii de marcă din muzica ușoară. Decenii întregi, acompaniamentul era  realizat de Orchestra Radioteleviziunii, cu celebrul său dirijor Sile Dinicu, împreună cu Orchestra Casei de discuri Electrecord, dirijor Alexandru Imre.

Din 1963 și până în 2012, Festivalul a lansat marile șlagăre românești și stelele muzicii ușoare autohtone. Ultima ediție a avut loc în anul 2012, festivalul reluându-se anul acesta, cu ediția aniversară de 60 de ani.

Urmărește integral ediția Adevărul Live, realizată de Antoaneta Banu și află de la
 Horia Ghibuțiu, și mai mult despre Gala aniversară. Sărută marea, la Festivalul de la Mamaia. Cel mai important eveniment al muzicii ușoare românești revine după 11 ani!

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite