REPORTAJ VIDEO Celălalt Untold 2017: Artiştii români, la acelaşi nivel cu cei străini: cum să te distrezi cu CTC, Grasu XXL, Macanache şi La Familia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Untold 2017 a oferit patru zile de distracţie fără limită şi pentru toate gusturile. Dincolo de apariţiile unor nume precum Armin van Buuren, John Newman, Hurts şi MØ, printre alţii, artişii români au făcut spectacol şi au ridicat ştacheta pentru anul viitor.

Masiv, uriaş, spectaculos, culoare, sunet, artificii, un competitor serios pentru Tomorrowland, distracţie, prieteni, poveste sau, aşa cum spune motto-ul din 2017 pentru Festivalul Untold, „Real Life-Fantasy“. Aceste cuvinte ar putea să fie hashtag-uri  de pe reţelele sociale pentru a descrie Untold 2017, dar sunt rezumate ale experienţelor pe care orice festivalier le poate trăi în patru zile la Cluj-Napoca, în Parcul Central şi pe Cluj Arena.

E, într-adevăr, o lume aparte la Cluj pe timpul celor patru zile de festival. Nu doar că ai impresia că eşti într-un oraş din vestul Europei, ci şi la un festival din aceeaşi zonă a continentului. Cluj-Napoca e marcat, deja, pe harta marilor festivaluri ale lumii pe care trebuie să le vezi măcar o dată. Căci, doar aici poţi să mai vezi nume mari ale genului EDM (n.r. - electronic dance music), care se încăpăţânează să plece de pe scenă în zorii zilei, sau care mixează în ritm cu fulgerele de pe cer şi îndeamnă fanii să se distreze chiar şi sub o ploaie rece de vară, artişti care vin de peste Ocean pentru a fi prezenţi pentru prima dată în România sau cântăreţi în plină ascensiune. Cu alte cuvinte, ai tot ce vrei să vezi, să auzi şi să simţi la Untold.

Dincolo de scena mare a festivalului 

Dar dincolo de scena mare a festivalului, aflată pe gazonului stadionului, există şi alte scene, mai mici, pe care au fost aliniaţi unii cei mai cunoscuţi artişti din România. Untold nu e doar despre marile nume, ci şi despre artiştii noştri care reuşesc, graţie oportunităţii oferite, să se ridice la nivelul aşteptărilor şi să concerteze chiar şi în faţa unui public de aproape 10.000 de persoane. CTC, Deliric alături de Silent Strike şi Muse Quartet, Nimeni Altu, Şatra B.E.N.Z., Grasu XXL, La Familia, Macanache, Argatu sunt doar o parte dintre numele care i-au atras atenţia reporterului Adevărul şi care, la scena Alchemy by Absolut, au dat naştere unui vibe aparte. Fiecare cu stilul propriu a mulţumit publicul de la Cluj, public care a venit nu cu aşteptări, ci cu dorinţa de a vedea artiştii pe o mare scena.

În comparaţie, nu mulţi dintre cei prezenţi au venit special pentru artişti de genul. Nici nu ar avea cum. Pentru că pe fiecare scenă găseai artişti pentru fiecare gen şi fiecare gust. E plăcut să vezi cum artiştii români ies din umbra pe care timpul sau expunerea au pus-o asupra lor şi luminează, electrizează şi oferă un nou suflu celor care au venit în faţa lor. 

Experienţa Untold cu CTC, Grasu XXL sau La Familia 

În prima seară, CTC a primit aplauze necontenite. Publicul cânta cu DOC, Deliric şi Vlad Dobrescu, versurile erau deja ştiute şi senzaţia din mulţume a fost de top. În următoarea zi, Nimeni Altu a fost surprins să vadă cum publicul îi scandează numele - „Nimeni Altu, ale, ale, ale“ - asemenea unei galerii de fotbal, iar Deliric a cântat şi s-a distrat pe piesele de pe albumul cu Silent Strike. 

Şatra B.E.N.Z. a adus un suflu nou pe scenă, poate nu atât de apreciat de cunoscătorii genului trap, dar show-ul a fost total. De la mic la mare, se striga, se dansa şi se aplauda. Full house la concertul lui Grasu XXL. Adică nu mai aveai loc nici să dansezi. Lumea a vrut să îl audă pe Grasu, iar acesta din urmă a oferit un spectacol pe stilul lui. 

image

FOTO Facebook Untold 

După revenirea recentă, trupa La Familia a fost invitată să cânte la Untold. Piese precum „Tupeu de borfaş“, „Vorbe“, „Probleme de familie“, piesele clasice, mai exact, au readus atmosfera anilor ’90 la Cluj. Poate că nu toţi au simţit asta, dar cei care au crescut pe piesele menţionate înţeleg. Te simţi puţin bagabond cântând şi dansând pe astfel de melodii, nu? Pe unde mai pui că Sişu Tudor şi-a luxat glezna în timp de cânta, dar a continuat. 

image

FOTO Facebook Untold 

Macanache a venit cu stilul său inconfundabil şi cu band-ul în spate, o formulă nouă în concertele lui, cu care a atras din nou publicul. Argatu a ţinut să aducă puţin folclor pe scenă, iar publicul a apreciat din moment ce a cântat la unison „Cântă cucul, bate-l vina“, din repertoriul lui Grigore Leşe. 

image

FOTO Facebook Untold 

O apariţie şi o oportuinitate inedită li s-a dat membrilor Subcarpaţi. Trupa a fost prezentă pe scena mare a festivalului. În ciuda faptului că a început să cânte la ora 17.00, atunci când căldura era insuportabilă, Subcarpaţi, cu Bean MC, Aforic şi Psihotrop, a atras un public numeros şi a adus o trăire aparte pentru cei care au fredonat şi dansat, uitând de căldură. 

image

FOTO Facebook Untold 

Concluzii după Untold 2017 

O primă concluzie ar fi următoare: mergeţi la festival şi pentru românii noştri. Merită! Show-ul e garantat. Mergeţi şi la scenele mici. Sunt mai intime, dacă vreţi, şi vă puteţi desfăşura în voie. Dar mergeţi şi pe scena mare pentru a simţi festivalul din plin.

O a doua concluzie pentru cei care merg prima dată la un festival de muzică de asemenea anvergură. Nu mergeţi cu aşteptări, de orice fel, să nu aveţi parte de dezamăgiri. Pur şi simplu distraţi-vă! Indiferent de cât de multă lume e în jur şi de cât de mari sunt cozile. Încercaţi mâncarea de tot felul. Oamenii care vă servesc sunt adevăraţi eroi. Muncesc şi 24 de ore ca să servească cele mai bune mâncăruri. Aşa cum spunea şi Lucian Popescu într-un vlog de-al lui, veniţi la festival cu borsetă, să aveţi lucrurile la îndemână, să aveţi o baterie externă la voi şi să vă încălţaţi cu o pereche uzată de teneşi sau adidaşi pentru că sigur o să îi murdăriţi şi să nu vă pară rău. Untold 2017 a fost de poveste. Sper să scriem un nou capitol şi la anul. 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite