VIDEO„Fury“, cel mai bun film despre război de la „Salvaţi soldatul Ryan“ şi un puternic pretendent la premiul Oscar
0„Fury/ Furia: Eroi anonimi“, considerat de către criticii de specialitate cel mai bun film despre război din ultimii ani şi notat cu şanse foarte mari pentru o nominalizare la premiile Oscar, va avea premiera în cinematografele din România vineri, 24 octombrie.
Drama „Fury/ Furia: Eroi anonimi“, a cărei acţiune este plasată la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, spune povestea unui sergent american supranumit Wardaddy (tăticul războiului – trad.), interpretat de Brad Pitt. Împreună cu echipajul său format din cinci oameni, acesta conduce un tanc Sherman, denumit „Fury/ Furia“, şi pătrunde în spatele liniilor inamice pentru o misiune cvasi-sinucigaşă, care ar trebui să dea ultima lovitură forţelor armate ale Germaniei naziste.
Scenariul şi regia filmului sunt semnate de David Ayer, iar din distribuţie fac parte actorii Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman, Jon Bernthal, Michael Peña, Jason Isaacs, Scott Eastwood, precum şi actriţa româncă Anamaria Marinca.
„Fury“ a fost primit cu aplauze de către criticii de specialitate, care au lăudat stilul vizual, scenariul, regia şi interpretările actorilor, mai ales ale lui Pitt, LaBeouf şi Lerman. Ty Burr, de la „The Boston Globe“, a catalogat personajul jucat de Brad Pitt drept „un lider călit în lupte, un războinic dur, nobil uneori, dar de multe ori brutal“. Burr a explicat că Ayer a reuşit să contruiască personaje „monstruoase, dar şi oneste“, dând exemplul unei scene în care regizorul hotărăşte să împuşte un inamic capturat, doar pentru ca peste câteva momente să protejeze două nemţoaice de agresiunile americanilor.
Actorii Shia LaBeouf, Brad Pitt, Logan Lerman, Michael Peña şi Jon Bernhtal, în filmul „Fury“ FOTO Sony Pictures
„«Fury» ne prezintă o perspectivă îngrozitoare: un tanc care trece peste corpul plin de noroi al unui soldat, o bătrână care taie carne de pe un cal mort, o mireasă în mijlocul unei mulţimi de refugiaţi. «Fury» vrea să ne împingă către o examinare nouă a «războiului bun», celebrând în acelaşi timp vechile clişee“, a mai scris Burr.
Pe de altă parte, Rafer Guzman, de la „Newsday“, l-a admirat pe regizor pentru ideea excelentă de „a invita spectatorul în interiorul tancului Fury“ şi a apreciat filmul – pentru „abundenţa de sânge şi brutalitate“, precizând că rămâne, totuşi, o dramă de război romantică –, dar şi pe Pitt, care „se descurcă onorabil în rolul lui John Wayne (regizor şi actor american care a jucat în astfel de filme – n.r.)“.
Actorul Shia LaBeouf, în rolul lui Boyd 'Bible' Swan din filmul „Fury“ FOTO Sony Pictures
Criticul de film Christopher Orr, care scrie pentru revista „The Atlantic“, consideră că „Fury“ este mult prea rafinat din punct de vedere tehnic pentru a fi un film cu adevărat prost, dar mult prea concentrat pe naraţiune şi pe subiect pentru a fi unul bun, catalogându-l drept „greoi, mecanic, claustrofobic şi inexorabil.“
Chris Vognar, în schimb, consideră că războiul este un „iad neobosit, necruţător, lipsit de sentimente şi violent pentru minte, corp şi suflet, iar «Fury» reuşeşte să transmită toate aceste adevăruri“. Todd McCarthy, de la „The Hollywood Reporter“, a consemnat simplu: „«Fury» este un film bun, solid despre Al Doilea Război Mondial, nici mai mult, nici mai puţin.“
De asemenea, James Rocchi, de la revista „The Wrap“, a vorbit în termeni superlativi despre film, care, în opinia lui, este „de neclintit, nelipsit de sentimente şi niciodată lipsit de chibzuinţă“, adăugând că este plin de umanitate, fragil şi înfricoşător, un film care „te capturează şi te întemniţează“.
„Un film grozav te face să-ţi dai seama că eşti pe mâini bune încă de la început“, a punctat şi Micl LaSalle, de la „San Francisco Chronicle“, în timp ce James Berardinelli a scris: „Este cel mai bun film despre Al Doilea Război Mondial pe care l-am văzut în ultimii ani şi conţine probabil cele mai frumoase secvenţe de la «Saving Private Ryan/ Salvaţi soldatul Ryan» încoace.“ De aceeaşi părere este şi Pete Hammond, de la „Deadline“, care apreciază acţiunea şi îl compară cu alte producţii de gen, precum „Saving Private Ryan/ Salvaţi soldarul Ryan“ (1998, reg. Steven Spielberg) şi „Platoon/ Plutonul“ (1986, reg. Oliver Stone).
Actorul Logan Lerman, în rolul lui Norman Ellison din filmul „Fury“ FOTO Sony Pictures
În schimb, Rex Reed, de la „New York Observer“, consideră că „Fury“ nu depăşeşte nivelul filmului regizat de Steven Spielberg, dar are „o intensitate feroce“, concluzionând că spectatorii vor şti că au fost la război şi nu pe un front hollywoodian.
Părerea unanimă este că drama de război „Fury“ are şanse foarte mari să intre în cursa pentru prestigioasa statuetă Oscar tocmai pentru că în ultimii 70 de ani s-au făcut o sumedenie de filme care tratează această temă, dar povestea lui David Ayer prezintă o perspectivă complet nouă, ceea ce o distinge de toate celelalte.
,Personajele principale din drama „Fury“: Don 'Wardaddy' Collier (Brad Pitt), Grady 'Coon-Ass' Travis (Jon Bernthal), Boyd 'Bible' Swan (Shia LaBeouf), Norman Ellison (Logan Lerman) şi Trini 'Gordo' Garcia (Michael Peña) FOTO Sony Pictures