VIDEO Polemici şi controverse în jurul filmului "Avatar"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filmul "Avatar" a fost apreciat dar a creat şi polemici
Filmul "Avatar" a fost apreciat dar a creat şi polemici

James Cameron a câştigat două Globuri de Aur pentru 'Avatar' - cel mai bun film, cel mai bun regizor -, dar în Statele Unite se înmulţesc controversele pe marginea filmului său. Chiar în timp ce era premiată, pelicula depăşea pragul de 10 milioane de spectatori în Franţa, dintre care 7 milioane au văzut-o în sistem 3D.

Franţa, cu încasări din bilete de 115 milioane de dolari până acum, este a doua ţară din lume, după Statele Unite (aproape 500 milioane de dolari), în privinţa sumelor realizate la vizionarea filmului, scrie cotidianul francez Le Figaro.

VEZI AICI VIDEO

Din acest motiv, James Cameron n-ar trebui să se preocupe prea mult de polemicile din jurul filmului său. Însă blogurile şi presa americane sunt pline de dezbateri şi controverse asupra filmului cu uriaşi albaştri.

Mai citiţi şi:

EXCLUSIV O studentă s-a sinucis după ce a văzut filmul Avatar

Prima polemică nu este deloc surprinzătoare: 'Avatar' este acuzat de asociaţiile americane anti-tutun că încurajează fumatul. Site-ul scenesmoking.org, care stabileşte săptămânal un clasament al filmelor periculoase pentru plămâni, menţionează scena în care Sigourney Weaver, alias Grace, se pierde în rotocoalele albe ale unei ţigări.

O altă polemică a apărut în Rusia, săptămâna trecută, şi a fost apoi preluată de site-utile hollywoodiene. Fanii literaturii SF au găsit asemănări stranii între 'Avatar' şi un ciclu de zece romane publicate de fraţii Arcadi şi Boris Strugaţki în anii 1960, care povestesc întâmplări din viaţa unui trib umanoid, numit... Nave. Cei din filmul lui Cameron se numesc... Navi. Acţiunea se desfăşoară, ca şi în 'Avatar', în secolul al XXII-lea, pe Pandora, într-o junglă luxuriantă.

Boris Strugaţki (Arcadi a murit în 1991), care nu văzuse filmul când s-a declanşat controversa, refuză să-l acuze pe Cameron de plagiat. N-ar fi prima dată că regizorul este bănuit că şi-a luat ideile din altă parte. El a respins acuzaţiile.

Ca şi când n-ar fi de ajuns, i se reproşează în Statele Unite că a vrut să exploateze 'culpabilitatea omului alb'. Cotidianul Washington Post îi consacră un editorial şi face apel la o dezbatere pe tema rasei. New York Times reia pe site-ul său blogul numit 'Când vor înceta albii să mai facă filme ca Avatar?'

Povestea omului alb care se simte vinovat de ororile comise împotriva oamenilor de culoare, care termină prin a deveni unul de-ai lor şi a-i salva este o temă clasică la Hollywood. Înainte de 'Avatar', 'Dansând cu lupii', 'Ultimul samurai', 'Dune' sau 'District 9' au exploatat din plin această temă. De fapt, să vorbeşti de rasă în Statele Unite este întotdeauna o provocare, încheie cotidianul francez Le Figaro.

Filme

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite