VIDEO „Fruitvale Station“: Povestea tragică a unui film premiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul “Fruitvale Station” este debutul în lung-metraj al tânărului regizor american Ryan Coogler şi a avut premiera vineri, 12 iulie, în SUA. A luat premii la Sundance şi la Cannes şi e propus la Oscar.

Filmul a intrat în cinematografe după ce a primit Premiul Publicului şi Marele Premiu al juriului la Sundance Film Festival, cel mai important eveniment al filmului independent american, iniţiat de Robert Redford. Filmul a fost foarte bine primit şi la Festivalul de Film de la Cannes, unde a luat Premiul “Un Certain Regard”. “Fruitvale Station” este deja anunţat ca serios competitor la Oscar.

Ştirea care a devenit film de Oscar

Scenariul scris de Ryan Coogler este inspirat de povestea reală, din 2009, a unui tânăr de culoare, Oscar Grant, 22 de ani, care a fost împuşcat mortal de un poliţist, deşi nu opunea niciun fel de rezistenţă. Poliţia intervenise în staţia de metrou Fruitvale, unde câţiva tineri se luaseră la bătaie, în noaptea de Revelion. Întâmplarea a fost filmată cu telefonul de către un martor şi a ajuns la un post de televiziune, devenind ştirea zilei. Oscar Grant era un tânăr ca oricare altul şi tatăl unei fetiţe.

Ryan Coogler, care avea aceeaşi vârstă cu Oscar Grant şi locuia în aceeaşi zonă, Bay Area din Oakland, California, făcuse şcoala de film de la University of Southern California School of Cinematic Arts. A fost impresionat şi revoltat de povestea lui Oscar Grant, a scris scenariul cu gândul că el sau prietenii lui puteau fi într-o astfel de situaţie şi cu credinţa că un film despre tragedia lui Oscar Grant ar putea fi un semnal de alarmă, ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple.

I-a prezentat proiectul lui Forest Whitaker, actor premiat cu Oscar pentru rolul dictatorului Idi Amin din “Ultimul rege al Scoţiei”, 2007. Lui Whitaker i-a plăcut scenariul şi s-a oferit să producă filmul de debut al lui Coogler, care nu mai făcuse decât scurt-metraje pentru facultate. Proiectul mai primise finanţări de la diverse organizaţii, dar insuficiente. În rolul principal a fost distribuit Michael B.Jordan, iar pentru rolul mamei a fost solicitată Octavia Spencer, care are un Oscar pentru rolul secundar din “The Help - Culoarea sentimentelor”. Pe Michael B. Jordan l-am văzut în serialul “Numai tată să nu fii” şi în “Cronicile”, din 2012, dar are o carieră îndelungată, pentru că a început să joace în diferite producţii de televiziune de la vârsta de 12 ani. Filmările s-au făcut în Fruitvale Station, locul tragediei.

După proiectarea filmului la Sundance Film Festival, celebrul producător Harvey Weinstein, care are un Oscar pentru Cel mai bun film cu “Shakespeare in love”, a cumpărat filmul lui Coogler cu 2,5 milioane dolari. Weinstein a lucrat la atâtea proiecte, încât ştie foarte bine să recunoască un film bun, aşa că a cumpărat “Fruitvale Station”.

Istoria se repetă

Premiera filmul era programată pentru 12 iulie, iar pe 13 iulie s-a dat sentinţa într-un caz asemănător celui din film, care a stârnit multe proteste de stradă.

Un tânăr de culoare, de 17 ani, Trayvon Martin, a fost împuşcat mortal, pe 26 februarie 2012, de către George Zimmerman, de 28 de ani, care coordona grupul cetăţenesc de pază dintr-un cartier rezidenţial din Sanford, Florida. Grupul e alcătuit din locuitori ai cartierului şi fusese înfiinţat după un val de furturi cu autori necunoscuţi.

Trayvon Martin era cu tatăl lui, în vizită la iubita acestuia, care locuia în cartier. Fusese la un magazin din apropiere şi se întorcea acasă. Zimmerman patrula şi l-a considerat dubios. A sunat poliţiştii de proximitate, care i-au spus să stea în maşină şi să-i aştepte. Zimmerman s-a dat jos din maşină, a început bătaia cu Trayvon şi l-a împuşcat. Trayvon nu avea niciun fel de armă, cido ar o pungă cu bomboane Skittles. Zimmerman a susţinut că s-a apărat şi poliţia nu l-a acuzat de crimă. 

Din cauza protestelor în stradă, procurorii au redeschis cazul şi au decis acuzarea lui Zimmerman. Povestea a luat amploare pe internet şi s-au înmulţit protestele şi marşurile. Demonstranţii aveau pancarte şi pachete de bomboane Skittles. Verdictul de nevinovăţie pentru Zimmerman a trezit reacţii vehemente şi comunitatea afro-americană este revoltată.

“Mă doare foarte rău sufletul”, a spus Michael B.Jordan, invitat la o vizionare cu filmul său în Los Angeles. “De aceea cred că acest film e important, pentru că povestea se repetă. Trebuie să învăţăm să ne purtăm mai bine cu semenii noştri şi să nu ne mai judecam doar pentru că suntem diferiţi. Nu e vorba doar de culoarea pielii, ci e vorba de calitatea noastră de oameni. Este singurul mod de a face lucrurile să meargă în direcţia bună. Nu cred că schimbarea se va întâmpla de azi pe mâine, dar ceva trebuie să se schimbe”, a continuat el, conform huffingtonpost.com.

Conexiunea dintre moartea lui Oscar Grant, filmul lui Ryan Coogler şi moartea lui Trayvon Martin este dramatică. “Fruitvale Station” fusese programat pentru puţine săli, ca orice film independent, dar interesul oamenilor i-a determinat pe cei de la Weinstein Company să se implice mai mult. Nu ştim dacă “Fruitvale Station” va rula în cinematografele din România, dar îl vom vedea cu siguranţă la televizor şi la decernarea Oscarurilor din 2014.   

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite