VIDEO Actori care excelează ca regizori de film - Partea I

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jodie Foster în "Elysium"     FOTO InterCom Film
Jodie Foster în "Elysium"     FOTO InterCom Film

Mulţi actori, care au ajuns la statutul de vedetă şi primesc salarii uriaşe pentru că filmele lor aduc publicul în sălile de cinema, vor mai mult. Sau altceva. Atunci, încep să facă regie de film.

În perioda filmului mut, marii creatori, ca Buster Keaton şi Charlie Chaplin, scriau povestea, regizau filmul şi jucau rolul principal, aveau o operă completă. Unul dintre urmaşii lor de azi e Woody Allen. Mulţi actori simt nevoia să treacă de partea cealaltă a camerei de filmat şi îşi asumă regia unui film, unii cu mare succes.

Faţă de filmul mut, când totul era mai rudimentar, acum regia unui film presupune, în afară de viziune artistică, şi un management al actorilor, echipelor tehnice, locaţiilor şi prelucrarea sofisticată a materialului filmat. Mulţi actori rămân la profesia lor, pe care o fac foarte bine. Alţii îşi probează creativitatea. Sunt încurajaţi în acest demers de exemplele unor actori care au luat Oscar pentru regie.

Clint Eastwood

Un astfel de model e Clint Eastwood. Remarcat pentru stilul de băiat dur, cu voce groasă şi atitudine flegmatică, Clint Eastwood a fost actorul potrivit pentru rolurile de cowboy din “westernul spaghetti” al anilor ’68, ca o încercare de revigorare a genului. “Pentru un pumn de dolari”, “Bunul, frumosul şi urâtul” i-au pus în valoare imaginea de macho, exploatată şi în seria de fime “Dirty Harry”.

Inteligent şi creativ, Eastwood a început să regizeze filme încă din 1971, cu “Play Misty for me”. De atunci încoace a regizat 36 de filme şi a început să ia Oscar cu “Unforgiven- Necruţătorul” din 1992, care a fost premiat pentru Cel mai bun film şi Cea mai bună regie. 

A fost nominalizat şi pentru “Mistyc River” din 2003 şi a primit iarăşi Oscar pentru Cel mai bun film şi Cea mai bună regie în 2005, cu “Million Dollar Baby – O fată de milioane”, unde avea şi ca actor o nominalizare pentru Cel mai bun rol principal. În 2006 a fost nominalizat iarăşi pentru “Letters from Iwo Jima - Scrisori din Iwo Jima”. Un alt film cu nominalizări este “Changeling”, o dramă cu Angelina Jolie. Fiecare proiect de-al lui este foarte original şi diferit de ceea ce a făcut înainte. Acum e în perioada de pregătire a unui musical, “Jersey Boys”, în care l-a cooptat şi pe Christopher Walken, alt personaj interesant al cinematografiei americane.

Kevin Costner

Înainte de Oscarul din 1992 pentru westenul “Unforgiven - Necruţătorul” al lui Clint Eastwood, un alt western, din 1990, lua Oscar pentru Cel mai bun film şi Cea mai bună regie. E vorba  despre “Dances with Wolves - Dansând cu lupii” al lui Kevin Costner.

Anunţarea câştigătorului a fost un moment şocant pentru Costner, care regizase primul lui film, dar şi pentru ceilalţi competitori. Sorţii îi ajută pe cei curajoşi şi pe începători. După euforia premiului, Kevin Costner a mai avut o dorinţă - să producă şi să fie implicat în regia lui “Waterworld”, o poveste postapocaliptică, în care oamenii supravieţuiau pe vapoare. Filmul a costat 175 de milioane dolari, în 1995, şi a fost un eşec de box office. Costner a mai încercat un film, “The Postman - Poştaşul”, în 1977, tot fără succes, după care a abandonat activitatea regizorală. Costner a jucat în 1993 în filmul “A Perfect World - O lume perfectă” regizat de Clint Eastwood.

L-am văzut de curând în rolul tatălui terestru al lui Superman şi-l vom vedea în decembrie în filmul “Jack Ryan”, regizat de Kenneth Branagh.

Kenneth Branagh

Şi pentru că a venit vorba de Branagh, este un alt model de actor-regizor. Irlandez sărac, Branagh a făcut şcoala de actorie la Royal Academy of Dramatic Arts şi a fost cel mai tânăr actor care a jucat rolul Henry V la Royal Shakespeare Company. A început să joace în seriale de televiziune din 1981 şi primul film regizat a fost “Henry V”, în 1989, pentru care a primit nominalizare la Oscar pentru Cel mai bun regizor şi Cel mai bun actor în rol principal.

În 1994 îi dădea indicaţii regizorale lui Robert de Niro în “Frankenstein”.A mai fost nominalizat la Oscar pentru adaptarea piesei “Hamlet” îm filmul din 1996, pentru care a făcut regia şi a jucat rolul principal, dar şi pentru rolul secundar din “My Week with Marilyn” din 2011. După ce a jucat mai mulţi ani în serialul “Wallander”, care este difuzat şi la noi, Kenneth Branagh este acum în perioada de montaj cu filmul “Jack Ryan”, pe care îl regizează şi în care joacă alături de Kevin Costner.

Mel Gibson

Un alt personaj pe lista “durilor” e Mel Gibson. American crescut în Australia, Mel şi-a început cariera de actor în 1976 şi devenea vedetă internaţională în 1979, cu rolul Mad Max, din seria cu acelaşi nume. Şi-a confirmat statutul de star de box office cu seria “Lethal Weapon - Armă mortală”. Şi-a încercat talentul de regizor în 1993, cu “Man without a face - Omul fără faţă”, dar a câştigat laurii cu “Braveheart”din 1995, când, ca şi predecesorii Kevin Costner şi Clint Eastwood, a primit Oscar pentru Cel mai bun film şi pentru Cea mai buna regie. 

În 2004 a regizat “Passion of the Christ - Patimile lui Hristos”, cu Jim Caviezel şi Maia Morgenstern. Apoi a venit cu alt proiect şocant, “Apocalypto”, despre declinul unui regat maiaş. Gibson e şi co-scenarist la această aventură cinematografică, care a costat numai 30 de milioane dolari. Din 2006, în urma divorţului de soţia cu care are 7 copii şi scandalurile cu iubita cu care are o fetiţă, Mel Gibson a intrat într-un con de umbră. Jodie Foster l-a luat sub aripa ei ocrotitoare şi l-a readus la film cu rolul din “the Beaver - Castorul”. Îl vom vedea, în octombrie, în filmul “Machette Kills” şi a fost cooptat în echipa “pensionarilor” din “Expendables 3”, care va apărea în 2014.

Jodie Foster

Pentru că lucrurile au întotdeauna un sens, trebuie să vorbim de cea mai curajoasă actriţă, Jodie Foster. A început să apară în reclame la vârsta de trei ani şi a ajuns să fie nominalizată la Oscar pentru rolul secundar al adolescentei prostituate din “Taxi Driver”, regizat de Martin Scorsese în 1976. A mai jucat în tot felul de filme, dar a renunţat temporar la actorie în perioada studenţiei la Universitatea Yale, după care şi-a luat doctoratul în literatură franceză. S-a întors la film şi a câştigat primul ei Oscar pentru rolul din “The Accused - Acuzata”, din 1988. În 1991 a primit încă un Oscar pentru Cea mai bună actriţă cu celebrul rol din “Silence of the Lamb - Tăcerea mieilor”, în care îl înfrunta pe Anthony Hopkins - Hannibal.

Tot în 1991 a debutat ca regizoare, cu “Little Man Tate”, în care şi joacă rolul unei mame cu un copil genial. A regizat apoi “Home for Holydays”, cu Holly Hunter şi Robert Downey Jr. Ocupată cu proiectele actoriceşti, Jodie Foster a mai regizat abia în 2011, filmul “The Beaver - Castorul”, creat pentru prietenul la nevoie Mel Gibson.Acum e în perioada de pregătire cu “Money Monster”, a cărui poveste e legată de comportamentul aberant pe care îl au oamenii în perioade de recesiune economică. O vom vedea şi noi în “Elysium”, alături de Matt Damon, iar premiera va fi în august.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite