„Spotlight“, despre abuzurile sexuale ale preoţilor catolici, desemnat cel mai bun film al anului 2015. Topul complet VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protagoniştii filmului „Spotlight“ FOTO Praesens Film
Protagoniştii filmului „Spotlight“ FOTO Praesens Film

Lungmetrajul „Spotlight“ şi-a consolidat poziţia de favorit în cursa pentru premiile Oscar, după ce a fost desemnat cel mai bun film al anului 2015 într-un top realizat de editorii revistei „Rolling Stone“, scrie Mediafax.

Filmul „Spotlight“, regizat de Tom McCarthy, cu Rachel McAdams, Billy Crudup, Michael Keaton, Liev Schreiber, Mark Ruffalo şi Stanley Tucci în distribuţie, prezintă eforturile depuse de jurnaliştii de la publicaţia „The Boston Globe“, în 2002, într-o anchetă amplă, ce a declanşat un scandal uriaş, după dezvăluirea abuzurilor sexuale comise de mai mulţi preoţi catolici.

Podiumul a fost completat de filmele „Steve Jobs“, de Danny Boyle, şi „Carol“, de Todd Haynes.

Topul 10 al celor mai bune filme ale anului 2015 

1. „Spotlight“ 

„Spotlight“ se va concentra asupra lungii perioade de timp în care au avut loc abuzurile sexuale ale preoţilor catolici pedofili, investigate în amănunt de o echipă de jurnalişti ale publicaţiei „Boston Globes“, ce a primit numele de Spotlight Team. Investigaţia, ce a scandalizat o lume întreagă şi a produs schimbări majore în cadrul Bisericii Catolice, a fost iniţiată de către editorul şef al publicaţiei, Marty Barton (Liev Schreiber), ajutat de Walter „Robby“ Robinson (Michael Keaton) şi de reporterii Michael Rezendes (Mark Ruffalo), Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams) şi Matt Carroll (Brian d'Arcy James), după cum arată cinemagi.ro.

   

2. „Steve Jobs“

„Steve Jobs“ este un film biografic bazat pe viaţa cofondatorului Apple, Steve Jobs, Michael Fassbender având rolul principal. Lungmetrajul este regizat de Danny Boyle, după un scenariu scris de Aaron Sorkin, inspirat după biografia cu acelaşi nume scrisă de Walter Isaacson în 2011. Din distribuţie mai fac parte Seth Rogen (Steve Wozniak - cofondator Apple), Kate Winslet (Joanna Hoffman) şi Jeff Daniels (John Sculley - CEO Apple). Alături de aceştia îi regăsim pe Katherine Waterston în rolul lui Chrisann Brennan, fosta iubită a lui Steve Jobs, şi pe Michael Stuhlbarg în rolul lui Andy Herzfeld, unul din membrii iniţiali ai echipei de dezvoltare Apple Macintosh.

 

3. „Carol“

Acţiunea din „Carol“ este plasată în New York-ul anilor 1950, unde Therese Belivet (Rooney Mara) lucrează într-un magazin de jucării, visând la o viaţă diferită, când o întâlneşte pe Carol Aird (Cate Blanchett), o femeie seducătoare, mult mai matură, prinsă într-un mariaj în destrămare. O scânteie se aprinde între cele două femei, iar legătura dintre ele devine din ce în ce mai puternică. Când relaţia dintre cele două femei iese la lumină, ele sunt forţate să lase în urmă frumoasa poveste de dragoste, într-o confruntare care le va pune la încercare devotamentul uneia faţă de cealaltă.

   

4. „Mad Max: Drumul Furiei/ Mad Max: The Fury Road“

„Mad Max: Fury Road/ Mad Max: Drumul furiei“ este un film de acţiune post apocaliptic regizat, produs şi co-scris de George Miller, fiind a patra parte a francizei „Mad Max“. Primul lungmetraj al seriei din ultimii 30 de ani, „Drumul furiei“ îi are în rolurile centrale pe Tom Hardy („Mad“ Max Rockatansky) şi pe Charlize Theron (Imperator Furiosa). Pe lângă aceştia, în distribuţie mai apar Nicholas Hoult (Nux), Zoe Kravitz (Toast), Hugh Keays-Byrne (Immortan Joe) şi Rosie Huntington-Whiteley (Splendid). De asemenea, acest film este primul în care Mel Gibson nu joacă rolul principal.

Urmărit de un trecut turbulent, Mad Max preferă să călătorească de unul singur şi să nu îşi facă prieteni. În ciuda convingerilor sale, se alătură unui grup de supravieţuitori ai deşertului, conduşi de implacabila luptătoare Imperator Furiosa. Aceştia sunt urmăriţi permanent şi atacaţi de tiranul Immortan Joe care îi suspectează că i-au furat cea mai de preţ posesie.

5. „Brooklyn“ 

„Brooklyn“ prezintă povestea unei fete irlandeze (Saoirse Ronan) care îşi caută norocul în New York-ul anilor '50. Printre alte întâmplări, se căsătoreşte în secret cu un instalator (Domhnall Gleeson) pe care îl întâlneşte la dansul de vineri seara.

 

6. „Straight Outta Compton“

Producţia biografică „Straight Outta Compton“ descrie ascensiunea trupei de hip hop N.W.A. din California - alcătuită din nume ajunse celebre, precum Dr. Dre, Ice Cube, Eazy-E şi MC Ren - şi succesul fulminant al acesteia în industria muzicală. Trupa a marcat începutul unei noi ere a gangsta rap-ului, cu modificări inovatoare la nivelul producţiei şi versurilor, ce conţineau critici la adresa societăţii şi a conducerii.

 

7. „Tangerine“

Noul film al lui Sean Baker urmăreşte doi transsexuali care, de la prostituţie, trec la o comică misiune de răzbunare, vizitând mai multe spaţii publice aglomerate din Los Angeles. Pentru a-i putea filma, Baker şi-a echipat iPhone-ul 5s cu lentile speciale, a crescut saturaţia şi i-a urmărit pe cei doi protagonişti în timp ce se plimbau pe tocuri pe Sunset Boulevard.

 

8. „Marţianul/ The Martian“

În timpul unei misiuni pe Marte cu echipaj uman, astronautul Mark Watney (Matt Damon) este considerat mort, victimă a unei furtuni puternice. Însă Watney supravieţuieşte urgiei şi descoperă că a fost lăsat singur pe ostila planetă. Cu provizii insuficiente, este nevoit să-şi folosească la maxim ingeniozitatea, inteligenţa şi forţa interioară pentru a râmâne în viaţă şi a găsi o cale prin care mesajul său de ajutor să ajungă pe Pământ. La milioane de mile distanţă, NASA şi echipa internaţională de oameni de ştiinţă caută neîncetat soluţia prin care să îl aducă pe „marţian“ acasă, în vreme ce colegii săi de echipă pun şi ei la cale o misiune îndrăzneaţă, dacă nu imposibilă, de salvare. Pe măsură ce aceste poveşti, mostre incredibile de curaj, se desfăşoară, voci din lumea întreagă se unesc pentru a încuraja revenirea acasă, în siguranţă, a lui Watney.

 

9. „Războiul Stelelor: Trezirea Forţei/ Star Wars: The Force Awakens“

„Star Wars: Trezirea Forţei“, regizat de J. J. Abrams, este o continuare a faimoasei saga creată de George Lucas, iar acţiunea se petrece la 30 de ani distanţă de cea din episodul al şaselea al seriei, „Războiul Stelelor: Întoarcerea lui Jedi“, lansat în 1983. Luke Skywalker, ultimul maestru Jedi, a dispărut, însă el trebuie neapărat să fie găsit pentru a salva galaxia de acţiunile maleficului Prim Ordin, organizaţia ce a înlocuit Imperiul Galactic. Prinţesa Leia, devenită general, îl trimite pe pilotul de vânătoare Poe Dameron într-o misiune specială, cu obiectivul de a-l găsi pe Luke Skywalker. El se va întâlni în această misiune cu tinerii Finn şi Rey. Din distribuţia celui de-al şaptelea episod al francizei fac parte atât actorii din distribuţia originală – Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill şi Peter Mayhew –, cât şi nou-veniţii Daisy Ridley, Adam Driver, Gwendoline Christie, Oscar Isaac şi Simon Pegg.

10. „Întors pe dos/ Inside Out“

„Întors pe dos/ Inside Out“ prezintă viaţa micuţei Riley (Kaitlyn Dias), o fetiţă veselă şi lipsită de griji, care este dată peste cap când trebuie să-şi ia rămas-bun de la copilăria ei fericită din Minnesota pentru a se muta în San Francisco. Este momentul când emoţiile ei preiau iniţiativa, spre nemulţumirea părinţilor complet depăşiţi de situaţie. Furia, Dezgustul, Frica, Tristeţea şi Bucuria se ceartă, colaborează şi se pierd în discuţii în contradictoriu în încercarea de-a o face pe Riley să meargă mai departe şi să-şi găsească noi prieteni.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite