„Săracul“ Leo: va câştiga vreodată Oscarul?
0Cea de-a 86-a ediţie a premiilor Academiei Americane de Film a marcat 20 de ani de la prima nominalizare a lui Leonardo DiCaprio şi, de asemenea, a fost cea de-a patra ceremonie când actorul nu a fost recompensat cu un Oscar.
Fără doar şi poate, anul 2013 a fost unul prolific pentru industria cinematografică, iar edţia din acest an a Premiilor Oscar a fost una dintre cele mai competitive. Şi dacă la celelalte categorii de interpretarea zarurile au fost aruncate cu mult înainte de anunţarea câştigătorului, adevărata cursă a fost pentru titlul de Cel mai bun actor în rol principal.
Chiar înainte de începerea galelor premergătoare Oscarului, marii favoriţi erau Chiwetel Ejiofor, bărbatul de culoare liber răpit şi făcut rob în drama „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave“, şi Matthew McConaughey, care a slăbit 20 de kilograme pentru a interpreta un bolnav de SIDA în filmul „Dallas Buyers Club“.
Între timp, au crescut şi şansele lui Leonardo DiCaprio, care l-a interpretat pe lacomul broker Jordan Belfort în comedia „Lupul de pe Wall Street/ The Wolf of Wall Street“, rol pentru care a fost îndelung apreciat de criticii de specialitate.
„Premiul pentru Cel mai bun actor merge la Matthew McConaughey pentru Dalla Buyers Club“, a anunţat actriţa Jennifer Lawrence. Şi aşa s-a spulberat şi cea de-a patra şansă la Oscar, dar criticul de film Robbie Collin, de la publicaţia „The Telegraph“, este ferm convins că va veni şi ziua în care preţioasa statuetă va ajunge în mâinile lui DiCaprio. Mai devreme sau mai târziu, poate chiar mult mai târziu.
Incapacitatea lui DiCaprio de a primi un Oscar este ca un fenomen natural ciudat şi mistic, ca planctonul bioluminescent sau ca rocile mişcătoare din Valea Morţii Robbie Collin, critic de film
Internetul s-a împărţit în două: cei care fac haz de necaz (nu sunt puţine pozele, filmuleţele şi bancurile care îl ironizează pe actor) şi cei care „deplâng“ faptul că Academia l-a trecut cu vedere şi de această dată.
Parodie a afişului filmului „How to lose a guy in ten days/ Cum să scapi te un tip în zece zile“, în care Matthew McConaughey a jucat alături de Kate Hudson (cea căreia i-a luat locul, în afiş, DiCaprio) FOTO uk.eonline.com
„Incapacitatea lui DiCaprio de a primi un Oscar, în ciuda faptului că este unul dintre cei mai renumiţi şi buni actori din industrie, este una dintre cele mai inexplicabile din ecosistemul sezonului de premii de la Hollywood. Este ca un fenomen natural ciudat şi mistic, ca planctonul bioluminescent sau ca rocile mişcătoare din Valea Morţii“, consideră Collin.
Prima nominalizare a venit în 1994, când DiCaprio a concurat la categoria Cel mai bun actor în rol secundar pentru interpretarea din drama „Necazurile lui Gilbert Grape/ What’s Eating Gilbert Grape?“. Pe atunci în vârstă de 20 de ani, DiCaprio a jucat rolul adolescentului autist Arnie, dar a pierdut în faţa lui Tommy Lee Jones, pentru rolul din „Evadatul/ The Fugitive“.
În 2005, a făcut un salt la categoria Cel mai bun actor pentru rolul lui Howard Hughes, în drama biografică „Aviatorul/ The Aviator“, semnată de Martin Scorsese. Oscarul i-a revenit lui Jamie Foxx, pentru interpretarea din „Ray“.
Doi ani mai târziu, în 2007, a revenit pe lista nominalizaţilor pentru Cel mai bun actor, odată cu interpretarea din „Diamantul însângerat/ The Blood Diamond“, dar membrii Academiei l-au preferat pe Forest Whitaker, care l-a jucat pe Idi Amin în „Ultimul rege al Scoţiei/ The Last King of Scotland“.
Anul acesta, DiCaprio a primit cea de-a patra nominalizare pentru un alt film semnat de Martin Scorsese, comedia „Lupul de pe Wall Street/ The Wolf of Wall Street“, unde l-a portretizat pe brokerul Jordan Belfort, interpretare pe care mulţi critici au descris-o ca fiind „rolul carierei sale“.
Leonardo DiCaprio, îmbrăţişându-l pe Matthew McConaughey FOTO Reuters
Şi cu toate acestea a pierdut din nou, de această dată în faţa lui Matthew McConaughey, care, într-adevăr, a făcut un rol memorabil în drama despre HIV „Dallas Buyers Club“. DiCaprio nu a părut surprins de decizia Academiei, ba chiar a fost printre primele persoane care l-au felicitat pe McConaughey, alături de care apare în câteva scene din „Lupul de pe Wall Street“.
Actorul chiar a precizat, în repetate rânduri, că i se pare ciudat că oamenii au impresia că Academia îi datorează ceva. „Este destul de interesant. Oamenii au impresia că am parte de un fel de restanţă dintr-o anumită cauză. Oricine vrea să fie acceptat de către colegii lui, dar adevărul este că fiecare an este unic şi lumea va vota pentru cel sau cea care merită cu adevărat“, a declarat artistul la o conferinţă premergătoare galei de decernare a premiilor.
„Produci aceste filme, lucrezi cât de mult poţi, îţi dai viaţa şi speri la ce e mai bun. Am avut aceeaşi mentalitate încă de la primul meu film. Mi-am pus piciorul în prag şi o să continui să blochez uşa“, a mai spus el.
În viziunea criticului Robbie Collin există şi un argument, care este măgulitor şi convingător deopotrivă, pentru care actorul nu a primit Oscarul în acest an. Poate că DiCaprio a fost mult prea convingător în rolul excentricului broker Jordan Belfort pentru a avea o şansă reală de a câştiga râvnita statuetă.
„Lipsa de căinţă a personajului ar fi putut determina membrii Academiei să se răzgândească în privinţa votului, aceştia dorind, probabil, să vadă cum americanul corupt este pedepsit? Poate că da. Am văzut pentru prima dată «Lupul de pe Wall Street » la o proiecţie specială pentru votanţii premiilor BAFTA şi am văzut un firicel subţire, dar consistent, de spectatori care au ieşit afară, probabil dezgustaţi de orgiile, abuzul de droguri şi megalomania care dominau filmul. În acel moment am ştiut sigur că DiCaprio a oferit una dintre cele mai bune interpretări ale anului şi, de asemenea, la fel de sigur am ştiut că nu va câştiga“, notează Collin.
Leonardo DiCaprio, în rolul lui Jordan Belfort, pentru care a primit cea de-a patra nominalizare la Oscar FOTO cinemagia.ro
Speranţa ca Leonardo DiCaprio să câştige Oscarul nu este pierdută, mai ales dacă aruncăm o privire la ceilalţi actori care au fost cu greu recompensaţi de Academia Americană de Film, în ciuda interpretărilor de excepţie pe care le-au făcut de-a lungul vremii.
Ca şi DiCaprio, Paul Newman, un actor bun, versatile, chipeş, charismatic, a fost nominalizat de şapte ori, între 1959 şi 1983, fără a câştiga. În cele din urmă, a primit un Oscar onorific în 1985, cu un an înainte de a câştiga la categoria Cel mai bun actor, pentru rolul din „The Colour of Money“.
Şi Al Pacino, care a fost nominalizat pentru prima dată în 1973 pentru „Naşul/ The Godfather“, a fost nevoit să aştepte două decenii şi să primească şapte nominalizări, pentru a primi prestigioasa statuetă, în 1993, pentru munca din „Parfum de femeie/ The Scent of a Woman“.
Scenă din comedia „Lupul de pe Wall Street“ FOTO uk.eonline.com
De la rolurile din „Necazurile lui Gilbert Grape“, „Romeo şi Julieta“ şi, poate cel mai important, din „Titanic“, l-am văzut pe DiCaprio evoluând pe marile ecrane şi dezvoltându-şi talentul până la punctul în care am ajuns la concluzia că îl cunoaştem foarte bine, consideră criticul de film. Chiar şi rolurile precum cele ale lacomului broker Jordan Belfort („Lupul de pe Wall Street“) sau grotesculului stăpân de plantaţii, Calvin Candie („Django dezlănţuit/ Django Unchained“), nu au surpins cu adevărat, dar au stimulat de fiecare dată credinţa că rolul respectiv este cel pentru care, în sfârşit, va câştiga Oscarul.
Poate că, la fel ca McConaughey în „Dallas Buyers Club“, va trebui să încerce o transformare fizică sau pur şi simplu să aştepte, cum a făcut Newman.