Rebelii Hollywoodului: care sunt actorii clasici care au luptat pentru convingerile lor şi au dărmat barierele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Josephine Baker a fost denumită „Venus cea neagră“ FOTO Getty Images
Josephine Baker a fost denumită „Venus cea neagră“ FOTO Getty Images

Dintre toate simbolurile care au făcut Hollywoodul să vibreze vreme de un secol, niciunul nu este mai atrăgător decât rebelii, artiştii care au încălcat regulile pentru a susţine principiile în care au crezut cu tărie.

Greta Garbo, Marlon Brando şi Marlene Dietrich sunt doar câţiva dintre actorii legendari ai Hollywoodului care au fost etichetaţi drept rebeli. Dar pentru ce s-au răzvrătit aceşti artişti? Pentru ce au luptat? De la cei care au renunţat la roluri majore pentru că nu corespundeau credinţelor lor până la cei care au fost în prima linie a luptei pentru drepturile civile, revista „Vanity Fair“ face portretul rebelilor Hollywoodului. 

Josephine Baker

Josephine Baker a devenit o legendă a Parisului, nu a Hollywoodului, dar acest aspect nu a împiedicat-o să lase o amprentă adâncă în industria cinematografică. Dansatoarea, cântăreaţa şi actriţa a fost prima femeie afro-americană care a jucat rolul principal într-un film, „Zouzou“ (1934). De asemenea, Baker s-a folosit de influenţa de care se bucura în Europa pentru a susţine mişcarea pentru drepturile civile din Franţa. Deşi Josephine se purta ca o divă, cheltuia cu extravaganţă, avea o atitudine scandaloasă şi a avut sute de amanţi (bărbaţi şi femei), ea a fost în acelaşi timp curajoasă şi principială, a spionat în favoarea Rezistenţei franceze şi a susţinut campanii împotriva segregaţiei rasiale din America, scrie şi Mediafax

Fiind o anti-nazistă convinsă, Josephine a pilotat un avion al Crucii Roşii cu medicamente şi provizii până în Belgia. În 1940, când Germania a invadat Franţa, Josephina a părăsit Parisul şi s-a mutat în castelul ei din Dordogne, unde i-a ascuns şi protejat, cu mult curaj, pe luptătorii din Rezistenţa franceză. Atunci când soldaţii germani au venit pentru a percheziţiona castelul, Josephine i-a fermecat cu personalitatea ei şi i-a convins să plece, ajutându-i apoi pe luptătorii din Rezistenţă să părăsească Franţa, asumându-şi riscuri majore. A susţinut şi concerte gratuite pentru trupele Aliaţilor în nordul Africii, deplasându-se prin deşertul plin de mine şi îndurând condiţii de transport dificile, fără să se plângă niciodată. S-a întors la Paris, în 1944, şi a fost primită ca o eroină, fiind decorată cu Medalia Rezistenţei şi Crucea de Lorena. 

Când Martin Luther King Jr. a murit, în 1968, Coretta Scott King a rugat-o pe Baker să-i ia locul, însă artista a refuzat, afirmând că are copiii prea mici pentru a-şi pierde mama. Cu mult înainte ca Angelina Jolie să înceapă să adopte orfani din lumea întreagă, Josephine Baker şi-a înfiinţat propriul „trib în culorile curcubeului“, de toate rasele, care trăiau în castelul ei. A adoptat 11 băieţi şi două fete, din Coreea, Japonia, Columbia, Israel, Venezuela, Franţa şi câteva ţări africane.

Josephine Baker a fost denumită „Black Venus“ („Venus cea neagră“). Picasso a spus că este „Nefertiti din zilele noastre“. Scriitorul Ernest Hemingway a spus că Josephine Baker era „cea mai senzaţională femeie pe care a văzut-o cineva vreodată.“

josephine baker foto getty images

Josephine Baker FOTO Getty Images 

Marlon Brando

Începându-şi cariera ca „The Wild One/ Sălbaticul“, Brando a introdus în Hollywood un nou stil de actorie, în 1950. Mai târziu, avea să creeze numeroase controverse când a sprijinit mişcarea pentru drepturile civile până într-atât încât a renunţat la filmările pentru „The Arrangement/ Înţelegerea“, din 1968, după ce Martin Luther King Jr. a fost asasinat. Decizia lui de a o trimite pe activista Sacheen Littlefeather să-i ridice Oscarul (Cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea din „Godfather/ Naşul“) la ceremonia din 1973, în semn de protest faţă de modul în care Guvernul tratează nativii americani, a rămas una dintre cele mai puternice declaraţii politice din istoria prestigioasei gale a Academiei Americane de Film. 

marlon brando foto getty images

Marlon Brando FOTO Getty Images   

Bette Davis

Interpretarea care a făcut-o celebră, în filmul din 1934 „Of Human Bandage/ Scalvia umană“, a fost începutul unei cariere la Hollywood clădită cu roluri de femei ambiţioase şi complexate din punct de vedere moral. Decizia membrilor Academiei Americane de Film de a nu o nominaliza a atras după sine un val de critici care au schimbat însăşi organizaţia, dar a şi fost motivul pentru care, câţiva ani mai târziu, Davis şi studiourile Warner Bros. se aflau în plin proces. Dar ambiţioasa Davis a fost loială Hollywoodului, devenind prima femeie preşedinte a Academiei de Film şi Ştiinţă, dar şi co-fondatoarea grupului Hollywood Canteen.

bette davis foto getty images

Bette Davis FOTO Getty Images

James Dean

James Dean a trăit intens şi a murit tânăr, însă moştenirea lui este legată de mitologia rebelului şi nu pentru că cel mai cunoscut rol al lui a fost cel din „Rebel Without a Cause/ Rebel fără cauză“ (1955). Datorită abordării profunde şi naturale a personajelor cu probleme sociale, Dean a devenit un simbol pentru tinerii care simţeau că nu-şi găsesc locul în lume. Acest statut a fost cimentat şi de interpretarea din „East of Eden/ La est de Eden“, care a inspirat generaţii întregi de actori să regândească conceptul de eroism de pe marile ecrane. 

james dean foto getty images

James Dean FOTO Getty Images

Jane Fonda 

Parte a unei dinastii de actori, sex simbol şi actriţă care are în palmares zeci de premii şi distincţii, Fonda nu a fost niciodată timidă în ceea ce priveşte convingerile sale politice şi activismul, care nu numai că i-au adus porecla de „Hanoi Jane“, dar au inclus-o, în proprii săi termeni, pe „lista neagră“ a propriei sale industrii. Totuşi, Jane Fonda continuă să împingă barierele chiar şi la 77 de ani, noul său show, „Grace and Frankie“, abordând subiectul relaţiilor dintre persoanele de acelaşi sex. 

jane fonda foto getty images

Jane Fonda FOTO Getty Images 

Harry Belafonte

Filmul „Selma“ este perfect pentru a ne reaminti că atunci când vine vorba de mişcarea pentru drepturile civile, „King of Calypso“ a fost în prima linie. Pentru spirjinul financiar oferit lui Mather Luther King şi altora, actorul şi cântăreţul a fost inclus pe lista neagră în era lui McCarthy. Activismul lui Belafonte datează de la începuturile carierei sale în actorie, când a refuzat rolul principal din „Porgy and Bess“ (1959) deoarece nu corespundea cauzei pentru care lupta, şi până anul trecut, când a urcat pe scenă pentru a primi un Oscar onorific şi şi-a numit colegii de breaslă „vocea radicală a civilizaţiei.“

harry belafonte foto getty images

Harry Belafonte FOTO Getty Images 

Greta Garbo

Cândva o stea a marilor ecrane, Garbo este acum identificată cu celebra ei replică din „Grand Hotel“: „I want to be alone; I just want to be alone/ Vreau să fiu singură, vreau doar să fiu singură.“ Această propoziţie repetată de mii de ori, însumează perfect rebeliunea artistei. Ea a ieşit din lumina reflectoarelor şi chiar dacă steaua ei a pierdut din strălucire atunci când s-a îndepărtat de Hollywood, Garbo a refuzat să privească înapoi. I-a fost oferit rolul Normei Desmond în „Sunset Boulevard“, printre altele, dar, pentru a folosi chiar cuvintele actriţei, „Chiar şi-a dorit să trăiască o altă viaţă.“

greta garbo foto getty images

Greta Garbo FOTO Getty Images 

Bruce Lee

Prima bătaie la porţile Hollywoodului nu a mers conform planului. Marele debut din serialul „The Green Hornet“ (1966), nu a fost un mare succes, iar rolul din „Kung Fu“ l-a pierdut în faţa lui David Carradine. Dar nu trebuie să fii un expert în arte marţiale pentru a realiza că deşi Lee a fost doborât, nu a avut de gând să rămână mult timp aşa. Actorul este recunoscut nu doar pentru că a adus artele marţiale la Hollywood (l-a antrenat pe James Coburn şi i-a deschis calea spre succes lui Chcuk Norris), ci şi pentru că a schimbat modul în care personajele asiatice sunt portretizate în filme. Aceasta este o luptă încă în desfăşurare, însă Lee a fost primul care a început bătălia. Filmografia lui poate că este scurtă, însă moştenirea lui este imensă. 

bruce lee

Bruce Lee FOTO Getty Images 

Marlene Dietrich

Când regizorul german Josef von Sternberg şi muza lui Marlene Dietrich şi-au propus să cucerească Hollywoodul, în 1930, nu au fost deloc timizi. În „Morocco“, Dietrich nu numai că a purtat un costum bărbătesc, dar s-a şi sărutat cu o femeie. Filmul a primit patru nominalizări la Oscar, inclusiv pentru interpretarea actriţei. Deşi ascensiunea ei a încetinit atunci când a încetat colaborarea cu von Sternberg, Dietrich s-a folosit de influenţa hollywoodiană pentru a strânge bani pentru armata americană. Dietrich a fost, de asemenea, foarte vocală cu privire la poziţia anti-nazism şi chiar dacă acest lucru poate nu este un act de rebeliune pentru Hollywood, a transformat-o pe Dietrich într-o rebelă în ţara ei. 

marlene dietrich foto getty images

Marlene Dietrich FOTO Getty Images 

Joaquin Phoenix

După ce a fost de două ori nominalizat la Oscar şi a fost desemnat unul dintre cei mai talentaţi actori din generaţia lui, Phoenix se pare că a întors spatele Hollywoodului, anunţând că doreşte să renunţe la actorie pentru a deveni cântăreţ rapp. În realitate, totul a fost parte a unui documentar intitulat „I'm Still Here“, un film care prezintă celebritatea în acelaşi mod în care Phoenix a respins importanţa sezonului premiilor hollywoodiene.

joaquin phoenix foto getty images

Joaquin Phoenix FOTO Getty Images   

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite