Lungul drum al lui Leonardo DiCaprio către Oscar: actorul care a fost elegant în faţa înfrângerilor, dar şi în faţa victoriei răsunătoare FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leonardo DiCaprio a reuşit să marcheze o victorie în dreptul categoriei Cel mai bun actor în rol principal la gala Oscar 2016, spulberând astfel mitul „celui mai neîndreptăţit artist de la Hollywood“. Cu alte patru nominalizări pentru interpretare şi una pentru producţie, drumul lui DiCaprio a fost unul solicitant.

Portretizarea lui Hugh Glass din drama „The Revenant“ i-a adus lui Leonardo DiCaprio prima statuetă Oscar din carieră, după ce a ratat în trecut patru ocazii. 

Victoria lui DiCaprio nu a fost însă o surpriză, întrucât a prins tot mai mult contur odată ce a primit Globul de Aur şi primul premiu BAFTA din carieră. Actorul american a luptat anul acesta cu Bryan Cranston, nominalizat pentru rolul unui scenarist din „Trumbo“, Matt Damon, astronautul rătăcit din aventura spaţială „Marţianul/ The Martian“, Michael Fassbender, în rolul vizionarului Steve Jobs, şi cu Eddie Redmayne, nominalizat pentru transformarea uluitoare în pictorul transsexual Lili Elbe din „Daneza/ The Danish Girl“.

Oscar 2016: DiCaprio, înger şi demon

Au existat însă şi cei care l-au contestat pe DiCaprio şi au avansat ipoteza că va primi statueta doar pentru că membrii Academiei simt nevoia să se revanşeze pentru toate ediţiile în care a fost declarat marele perdant. Mai sunt şi cei care consideră că DiCaprio a primit statueta Oscar doar pentru că a îndurat prea multe pentru a duce la bun sfârşit rolul. Dovadă stă mărturia unuia dintre membrii cu drept de vot ai Academiei, care nu apreciază deloc interpretarea acestuia, spunând că eforturile lui DiCaprio pentru acest rol nu au fost atât de mari precum se vehiculează. 

„Este o interpretare ridicolă. Leonardo DiCaprio tot cade şi se ridică. Cui îi pasă? Mie nu. Campania derulată se bazează pe cât de greu i-a fost să facă filmul, nu? M-am săturat să aud asta. Pentru asta este plătit. Ce vreau să spun este că n-a fost «Nanook of the North» (n.r. – un documentar din 1922, filmat la Polul Nord), pentru numele lui Dumnezeu! Să fim serioşi. A câştigat milioane de dolari şi pot să pariez că au avut sistem de încălzire. Faptul că n-a câştigat niciodată? Este un bărbat tânăr, încă are timp“, declara votantul, sub protecţia anonimatului, înainte de decernarea trofeelor Oscar 2016.

Pe de altă parte, criticul de film Irina Margareta Nistor a comentat pentru „Adevărul“ victoria lui Leonardo DiCaprio de la premiile Oscar 2016, spunând că este „meritată“, întrucât a avut una dintre cele mai complexe partituri. 

Oscar 2016:The Revenent, trădare, răzbunare, dar mai ales supravieţuire

„The Revenant: Legenda lui Hugh Glass/ The Revenant“ este inspirat de romanul lui Michael Punke, bazat pe fapte reale. Acţiunea se petrece în America de Nord, în 1823, iar în centrul ei se află Hugh Glass (DiCaprio), membru al unei expediţii în Munţii Stâncoşi, unde este prins de un urs grizzly şi sfârtecat. Căpitanul grupului lasă în urmă trei oameni pentru a-i ţine companie în ultimele clipe de viaţă şi pentru a-i săpa mormântul, dar, de frică să nu fie prinşi de indieni, cei trei îi iau lui Glass armele şi echipamentul şi fug. Însă eroul îngrozitoarei confruntări cu ursul grizzly nu moare: se târăşte, deşi mutilat, mai bine de 300 de kilometri prin sălbăticie, animat de sumbre planuri de răzbunare împotriva celor care l-au părăsit, potrivit cinemagia.ro. 

   

Într-un interviu acordat postului BBC, Leonado DiCaprio declara că nu va mai avea niciodată şansa de a juca într-un asemenea film, precizând că deşi a fost o experienţă incitantă, a fost totodată şi cel mai greu rol din cariera sa, filmările desfăşurându-se în condiţii extrem de grele.

Oscar 2016: DiCaprio - „A fost visul meu de la patru ani“

Totuşi, sacrificiile sale au dat roade, DiCaprio, în vârstă de 41 de ani, fiind întâmpinat cu ovaţii de colegii lui de breaslă, în momentul în care a urcat pe scenă pentru a primi acest trofeu. Kate Winslet, parteneră de film şi o bună prietenă a starului, a fost extrem de emoţionată şi chiar a fost surprinsă cu lacrimi în ochi în timp de DiCaprio îşi ţinea discursul. 

„«The Revenant» este produsul eforturilor neobosite depuse de actorii din distribuţie şi de echipa de producţie incredibilă cu care am avut şansa de a colabora“, a declarat DiCaprio. Actorul nu a uitat să-i mulţumească şi „fratelui“ Tom Hardy, nominalizat la rândul lui pentru rolul secundar negativ din acelaşi film: „Tom, talentul tău neînfricat exprimat pe marele ecran poate fi depăşit doar de prietenia pe care o exprimi în spatele ecranului.“

De asemenea, DiCaprio l-a pomenit şi pe regizorul filmului, cineastul mexican Alejandro Gonzalez Iñárritu, care a cucerit pentru al doilea an consecutiv titlul de Cel mai bun regizor: „Pe măsură ce istoria cinematografiei este scrisă, tu ţi-ai făurit propriul loc în această istorie, în ultimii doi ani.“ 

    

DiCaprio s-a folosit de victoria mult aşteptată pentru a atrage atenţia asupra problemelor de mediu: „«The Revenant» este un film despre relaţia omului cu natura, într-o lume în care am simţit cu toţii că 2015 a fost cel mai cald an din istoria înregistrărilor meteorologice. Încălzirea globală e reală! Se întâmplă chiar în aceste clipe. Este cea mai urgentă ameninţare cu care se confruntă specia noastră şi trebuie să lucrăm împreună şi să încetăm să mai amânăm lucrurile. Trebuie să o facem pentru miliardele de oameni săraci, care sunt cel mai afectaţi de acest fenomen, pentru copiii copiilor noştri şi pentru toţi acei oameni din lume ale căror voci au fost estompate de politica lăcomiei.“

La sfârşitul ceremoniei Oscar 2016, Leonardo DiCaprio le-a dezvăluit jurnaliştilor că şi-a dorit să fie protagonistul unui astfel de film încă de când era doar un copil: „Am crescut în zona de est din Los Angeles, aşa că eram foarte aproape de sediile marilor studiouri de la Hollywood. Am fost relaxat în această privinţă întreaga mea viaţă, dar am avut părinţi care mi-au permis să fac parte din această industrie, care m-au dus la audiţii în fiecare zi după şcoală. Să joc în astfel de poveşti a fost visul meu încă de la vârsta de patru ani.“

image

Oscar 2016: Toate dăţile în care DiCaprio a fost învins

O călătorie în trecutul actoricesc al lui Leonardo DiCaprio ne poate aminti de talentul incontestabil pe care îl deţine şi le poate dovedi cârcotaşilor că merită din plin prestigioasa statuetă Oscar. De la filme precum „Titanic“, „Django Unchained“, „Inception“, „The Aviator“ sau „The Departed“, DiCaprio a dovedit este este unul dintre cei mai versatili actori pe care Hollywood-ul îi poate oferi. 

La doar 19 ani, Leonardo DiCaprio a primit prima sa nominalizare la premiile Oscar pentru rolul adolescentului autist Arnie din „Necazurile lui Gilbert Grape“/„What’s Eating Gilbert Grape“ (1993). În rolul principal, fratele lui Arnei, a jucat Johny Depp, producţia fiind regizată de Lasse Hallström. Deşi a demonstrat că poate scoate la iveală dizabilităţile unui copil bolnav, având o interpretare absolut naturală, DiCaprio nu a primit marele premiu, pierzând în faţa lui Tommy Lee Jones, recompensat pentru rolul din „Evadatul“/„The Fugitive“.

În 2005, Leonardo DiCaprio a făcut din nou echipă cu Martin Scorsese, după colaborarea pentru „Gangs of New York“, şi intră pentru a doua oară în atenţia Academiei Americane de Film, de această dată prin interpretarea unei figuri istorice – regizorul, producătorul şi aviatorul Howard Hughes – din filmul „Aviatorul“/„The Aviator“. Filmul biografic arată peripeţiile lui Howard Hughes, un temerar al aviaţiei, Leonardo DiCaprio reuşind să intre în profunzimea unei asemenea figuri publice fascinante. „The Aviator“ i-a securizat lui Leonardo o nominalizare, în acel an, la categoria Cel mai bun actor, dar a ratat trofeul, acesta ajungând la Jamie Foxx, pentru rolul din „Ray“.

    

Urmează o altă nominalizare în 2007 pentru rolul din „Diamantul sângeriu/ Blood Diamond“, un film despre războiului civil care a produs un adevărat haos în Sierra Leone din anii '90. Interpretarea lui Danny Archer, un fost mercenar din Zimbabwe care pleacă, alături de un pescar, în căutarea unui diamant roz foarte rar, nu i-a convins nici de acestă dată pe membrii Academiei. Preţioasa statuie l-a ocolit din nou pe DiCaprio, în favoarea actorului Forest Whitaker, apreciat pentru interpretarea din „Ultimul rege al Scoţiei“/„The Last King of Scotland“.

Anul 2014 părea să fie, în sfârşit, anul lui Leonardo DiCaprio, odată cu mult aclamatul rol al excentricului Jordan Belfort, agent de brocheraj la Stratton Oakmont care a produs pagube de milioane de dolari americanilor simpli, dar şi bursei de pe Wall Street. Produsă de Leonardo DiCaprio, comedia „Lupul de pe WallStreet/ The Wolf of Wall Street“ s-a bucurat de un mare succes comercial şi cinci nominalizări la Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun actor în rol principal. Cu toate acestea, distinsele premii au mers şi de acestă dată în alte direcţii: Cel mai bun actor a fost declarat Matthew McConaughey („Dallas Buyers Club“), iar „12 ani de sclavie“/„12 Years a Slave“ primeşte titlul de Cel mai bun film al anului.

Deşi Leonardo DiCaprio nu a avut până acum norocul de a se afla printre laureaţi, reacţiile actorului în faţa înfrângerii au fost întotdeauna elegante şi bine cântărite, scrie „Time“, care publică un clip video cu reacţiile lui Leonardo DiCaprio după fiecare „eşec“ de la gala Oscar.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite