INFOGRAFIE „Hobbitul“, la capăt de drum: „Ultima plecăciune pe altarul lui J.R.R. Tolkien“
0Ca într-un binecunoscut spot TV, despre „Hobbitul“ s-a spus că e prea lung, prea rapid, prea plictisitor, prea... prea. După trei ani şi două filme, franciza inspirată de cartea lui J.R.R. Tolkien ajunge la final, odată cu lansarea în cinematografe, pe 19 decembrie, a celei de-a treia pelicule, care continuă aventurile hobbitului Bilbo Baggins, ale elfilor, vrăjitorilor, gnomilor şi fioroşilor orci.
Ultima parte a trilogiei regizate de Peter Jackson, „Hobbitul: Bătălia celor cinci oştiri“, care are mâine premiera în cinematografele din România, este considerată de critici cel mai bun film din serie.
După ce a scris istorie în cinematografie cu seria „Stăpânul inelelor“, care a devenit una dintre cele mai îndrăgite din toate timpurile, regizorul neozeelandez Peter Jackson este pe cale să o facă din nou cu „Hobbitul“.
Peter Jackson şi-a terminat imensa plecăciune pe altarul lui J.R.R. Tolkien cu o peliculă care ar putea fi cea mai tare din toată colecţia. Todd McCarthy, critic de film
Filmul „The Hobbit: The Battle of the Five Armies/ Hobbitul: Bătălia celor cinci oştiri“ continuă firul narativ al poveştii din primele două părţi: după un drum lung, presărat cu obstacole şi aventuri, după întâlniri înfricoşătoare sau, dimpotrivă, pline de umor, gnomii conduşi de Thorin şi ajutaţi de toate celelalte personaje (Bilbo, Gandalf cel Sur, elfi sau simpli muritori) se pregătesc de bătălia finală cu fiorosul dragon Smaug (şi alte forţe ale răului), de la care vor să recucerească regatul pierdut Erebor.
„Magia“ Hollywoodului vs. Gandalf cel Sur
Războiul este cuvântul de ordine, iar filmul va culmina cu o scenă de luptă de 45 de minute. În plus, regizorul Peter Jackson şi-a permis încă o dată libertatea de a introduce în producţia sa personaje care nu există în cartea lui J.R.R. Tolkien, aşa cum a făcut şi în partea a doua a trilogiei, „Hobbitul: Dezolarea lui Smaug“. „Avem oameni, elfi, gnomi şi orci, toţi cu diferite culturi, diferite arme, diferite modele şi tactici“, a explicat acesta.
Vrăjitorul Gandalf (Ian McKellan) şi vrăjitoarea elfă Galadriel (Cate Blanchett) FOTO outnow.ch
Martin Freeman revine în rolul hobbitului Bilbo, sir Ian McKellan îl întruchipează încă o dată pe vrăjitorul Gandalf, iar Richard Armitage este Thorin Oakenshield. Alături de cele trei personaje principale, publicul îi reîntâlneşte pe Orlando Bloom (Legolas), Cate Blanchett (Galadriel) şi Benedict Cumberbatch (vocea dragonului Smaug).
„Avem impresia că Peter Jackson încearcă, prin acest ultim film, să se «rupă» de regatul căruia i-a dedicat atât de mult din viaţă. «Bătălia celor cinci oştiri» este cel mai puternic, cel mai îndrăzneţ film al trilogiei şi oferă seriei finalul pe care-l merită“, a scris publicaţia „The Independent“.
„Niciodată efectele speciale nu au fost mai spectaculoase. «Magia» la nivel vizual este chiar mai puternică decât cea a lui Gandalf. Nici măcar nu trebuie să ştii să deosebeşti personajele între ele ca să fii impresionat“, notează „Daily Mail“.
În contextul în care prima parte a fost destul de criticată şi nici la a doua n-au lipsit cârcotaşii, ultimul film din serie este cel mai bun şi în opinia criticului Todd McCarthy de la prestigioasa publicaţie de profil „The Hollywood Reporter“. „După 13 ani, şase filme (inclusiv cele trei părţi din «Stăpânul inelelor» - .n.r), 1031 de minute (durata totală a filmelor – n.r.), Peter Jackson şi-a terminat imensa plecăciune pe altarul lui J.R.R. Tolkien cu o peliculă care ar putea cea mai tare din toată colecţia. A treia oară e cu noroc“, a scris criticul.
De trei ori mai scump decât „Stăpânul inelelor“
Costurile de producţie trilogiei s-au ridicat la 745 de milioane de dolari, o sumă mult mai mare decât cea estimată iniţial, potrivit hollywoodreporter.com. Atunci când au demarat acest proiect, producătorii au vrut să facă doar două filme, cu un buget de 150 de milioane fiecare.
Costurile uriaşe sunt justificate şi de tehnologia de ultimă oră: spre exemplu, regizorul Peter Jackson a folosit o camera 3D de mare viteză, care a dublat numărul de cadre pe secundă (de la 24 la 48).
Bugetul „Hobbitului“ este de trei ori mai mare decât cel al seriei „Stăpânul inelelor“. Totuşi, cheltuielile au fost acoperite, iar filmul este deja pe profit. Prima parte, „Hobbitul: O călătorie neaşteptată“, a avut încasări mondiale de peste 1,1 miliarde de dolari, iar ce-a de-a doua parte, „Hobbitul: Dezolarea lui Smaug“, a adunat 958 de milioane de dolari.